Скок на добива на природен газ в България 5 пъти за следващите 10 години. Такава прогноза направиха от "Булгартрансгаз" в доклад, изнесен днес пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Изпълнителният директор на компанията Кирил Темелков представи плана за развитие на газопреносната мрежа. В него се прогнозира петкратно увеличение на местния добив от 250 милиона куб. метра сега, до 1300 млн. куб.метра през 2015 г. и 520 милиона куб. метра през 2022 г., съобщиха от компанията.

Според Темелков за осъществяването на тези планове най-голямо значение ще имат проучванията в българския шелф на Черно море. Предвидени са очакваните количества природен газ от находищата в Галата и Калиакра, от които вече се добива газ и от находището в Девинци, където скоро трябва да започне търговски добив.

Според "Булгартрансгаз" до 2022 година потреблението на природен газ в България ще се удвои заради по-добрия достъп на населението до газопреносната мрежа.

В следващите 5 години от дружеството предвиждат големи инвестиции за диверсифициране на доставките на природен газ и увеличаване на броя на газифицираните домакинства. Планира се изграждане на газови връзки с Турция и Гърция.

Дружеството се готви да въведе до края на годината нов входно-изходен тарифен модел, но това няма до доведе до изменения в цената на синьото гориво.