С 14 млн. лв. са скочили приходите от продажба на горива от Петрол АД през тази година, показва отчета за деветмесечието, публикуван в БФБ.  Имайки предвид, че основен конкурент в тази дейност е Лукойл, който имаше проблеми с Агенция
Митници и работата му бе блокирана за известно време, може да се предположи, че дивидентът, който Petrol е успял да извлече от това, се измерва именно в тези 14 млн. лв. в повече.

Общо реализирани продажби на горива на дребно са за 370 млн. лв. във времето от януари до септември. Това е 4% ръст спрямо миналата година. Най-силно е било именно третото тримесечие на годината от юли до края на септември, когато рафинерията на Лукойл в Бургас спря работа.

Наред с това Петрол АД е работила с 3 бензиностанции и 2 франчайз обекта по-малко, спрямо същия период на миналата година. Общият брой на поддържаните бензиностанции през 2011 година е бил 364, показва още отчета.

Нетна печалба за периода е в размер на 20.369 млн. лв. Това двукратно увеличение спрямо финансовия резултат, постигнат през същия период на предходната година.

Дружеството има натрупана печалба в размер на 258.698 млн. лв., става ясно от финансовия отчет.

Петрол АД има 208.376 млн. лв. задължения по облигационни заеми. Дружеството емитира 2 хил. дългови ценни книжа с номинал 50 хил. евро всяка през 2006 година с годишна лихва от 8.375%. Падежът на емисията е октомври 2011 година. Емисията е обезпечена с вземания по предоставени заеми на свързани лица и корпоративна гаранция, издадена от дъщерно дружество. През месец октомври от Петрол АД съобщиха за извършено обратно изкупуване на част от емитираните облигации с номинална стойност 11.779 млн. евро. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!