Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, ще има нужда от средни цени на суровината над 74 долара за барел през следващата година, за да балансира бюджета си, според анализ на Jadwa.

 

Кралството се нуждае от средна цена на американския лек суров петрол от 70 долара за барел и 78 долара за барел сорт Брент, считат от базираната в Рияд инвестиционна компания.

 

Саудитска Арабия, най-голямата арабска икономика, прогнозира бюджетен излишък от 12 млрд. риала (3.2 млрд. долара) през 2012 г.

Саудитският добив през следващата година ще да бъде средно 8.8 млн. барела на ден и вътрешното потребление ще бъде средно 2.4 милиона барела на ден, тъй като страната ще консумира повече природен газ на местно ниво, вместо суров петрол.

Кралството увеличи продукция тази година, тъй като търсенето нарасна. Саудитска Арабия изпомпваше 10.047 милиона барела суров петрол на ден през ноември. Това е най-високото ниво на добив най-малко от 1980 г. по данни от енергийното министерство на САЩ.

 

Днес цената на американския лек суров петрол се движи около 99.52 долара за барел, а в Лондон, сорт Брент се търгува за около 108.17 долара за барел.