Цената на петрола остава много близо до рекордните стойности отчетени снощи от над $ 110 за барел. Рязкото поскъпване на петрола се обяснява от наблюдаващите пазарите с рекордното поевтиняване на долара на валутните пазари. Това кара инвеститорите да залагат на поскъпващите и носещи висока доходност петролни фючърси.

Така на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол достигна тази нощ $ 110.20 за барел, а днес по време на европейската сесия петролът сорт „брент” скочи също до исторически максимум от $ 106.44 за барел.

Към 11.30 ч. българско време, след като щатската валута се понижи рекордно на валутните пазари под ниво $ 1.46 за 1 ? , лекият петрол поскъпна до $ 110.10 за барел.

Цената на петрола от кошницата на Организацията на страните износителки на петрол, която включва 12 сорта нефт, достигна $ 101.38 за барел. Валидната за вчера цена бе $ 100.57 за барел.

Цената на златото също продължава възходящия си тренд, започнал още вчера, заради падащия долар и опасенията, че трусовете на кредитните пазари ще подтикнат инвеститорите да купуват злато, като застраховка срещу инфлацията. Днес „жълтият” метал се котира за $ 991.20 за тройунция, след като снощи се търгуваше за $ 978 за тройунция.

* Информацията е актуална към 11.30 ч. българско време