Цената на петрола на стоковите борси днес падна с над $ 2 за барел, след достигнатия снощи абсолютен рекорд на електронната борса в Ню Йорк от $ 101.32 за барел.

Бързото поскъпване на „черното злато” започна в края на миналата седмица заради изявления на министри на петрола от ОПЕК, че на срещата на картела на 5 март организацията може да намали дневния добив заради спада на поръчките.

Днес в телефонно интервю председателят на Libya's National Oil Corp., съобщи, че ОПЕК няма да намалява дневния добив, ако цените се задържат на рекордните стойностите.

Към 17.45 ч. българско време лекият американски петрол се търгува за $ 98.68 за барел, а в Лондон барел „брент” се котира за $ 97.40 за барел.

Спадът на цените днес се дължи на оповестените данни за петролните запаси в САЩ, които са се увеличили значително над първоначалните прогнози.

Запасите от суров нефт са се покачили с 4.2 млн. барела до 305.3 млн. барела, най-високото ниво от Ноември насам, сочат данните на енергийното министерство на Съединените щати. Първоначалните прогнози бяха за повишение с 2.4 млн. барела, припомня Bloomberg. Общо за последните 6 седмици запасите от суров петрол са се повишили с 22.4 млн. барела или 7.9%.

ОПЕК увеличи цената на петрола до $ 94.23 за барел. Предишната определена стойност от вторник бе $ 92.64 за барел.

*Информацията е актулна към 18.00 ч. българско време