След като вчера по обяд петролът отбеляза шестседмичен минимум от $ 85.82 за барел, по време на американската и азиатската сесия посоката на търгонията се обърна, а цената се повиши значително. Късно тази нощ на електронната борса в Ню-Йорк цената на петрола се повиши до $ 90.37, а на моменти в азиатската сесия суровината достигна и до $ 90.62 за барел.

Към 10.00ч. българско време барел лек американски петрол се котира за $ 90.24.

Цената на петрола сорт „брент” също следваше посоката на лекия американски петрол. След вчерашния минимум от месец и половина насам от $ 86.56 за барел, петролът сорт „брент” поскъпна тази нощ до $ 90.26, а тази сутрин се търгува за $ 90.09 за барел.

Според анализатори, които следят стоковите пазари, поскъпването за последните 12 часа се дължи на това, че пазарът е отчел оповестения спад на петролните резерви на САЩ, които според данните на енергийното ведомство в Америка, са се понижили през миналата седмица с 7.91 милиона барела до 305.2 милиона барела. Същевременно, пазарите все още търгуват и информацията от сряда, когато на срещата на ОПЕК бе решено да бъдат запазени дневните производствени квоти, в противовес на исканията на държавите големи консуматори за увеличаване на добива за успокояване на цените.

След значителното поскъпване вчера, тази нощ златото не промени съществено цената си. Снощи тройунция достигна $ 807.50 спрямо $ 794 в ранната вчерашна търговия. Днес европейските пазари отварят при котировки за златото от $ 805.30 за тройунция.