По-добрите от предварително изчислените показатели на азиатските икономики увеличиха риск - апетита на играчите и това се отрази във валутната търговия. През по-голямата част от деня еврото се радваше на подкрепа и се търгуваше при курс над $ 1.27 към долара. С отварянето на американските пазари обаче, курсът отново е доминиран от зелените пари и обмяната се осъществява при $ 1.2694, което може да се приеме за ефект на реакция от страна на трейдърите отвъд океана, които едва сега имат възможност да консумират данните за състоянието на японската икономика.

Наред с това във валутната търговия оказва влияние информацията за нови работни 36 хил. работни места в Канада, които обаче не променят в положителна посока равнището на безработица и то се увеличава на 8.1% към август.

Продължава да поскъпва и петрола, като тази тенденция е подхранвана от неприятни новини за спрян петролопровод в Канада и за взрив на газопровод в близост до международното летище в Сан Франциско, при който най-малко един човек е загинал.

Заради изтичане на гориво тази сутрин е бил спрян петролопровод, който минава през Канада и пренася по 670 хил. барела петрол дневно.

Балансираща информация поднесоха търговците на горива на едро в САЩ, който съобщиха, че запасите им са се увеличили с 1.3% през месец юли. Това е най-бързият темп на покачване от юли 2008 година насам. Растат обаче и продажбите, като през летния месец е регистриран ръст от 0.6%.

Така към 17:15 часа българско време лекият американски петрол струва $ 75.33 за барел, а сортът брент се котира при $ 76.78 за барел.

11:39 часа

Добрите индикатори за състоянието на японската икономика подкрепиха стоковата търговия и така контрактите за доставка на лек американски петрол поскъпнаха до близо $ 76 за барел по време на азиатската сесия. В европейската търговия фючърсите за лек американски петрол с доставка през октомври струват $ 75.53 за барел. Сортът брент се котира при 4 76.72 за барел.

В същото време доларът губи позиции и отслабва към еврото до $ 1.2740.

08:49 часа

Доларът поскъпна спрямо йената и еврото, тъй като доверието в стабилността на американската икономика се възвръща и търсенето на активи в САЩ нараства – коментира Блумбърг. Едно евро купува USD 1.2686, като докосна курс от 1.2644, най-ниският от 31 август насам.

Йената се търгува по курс 83.86 за долар, като за момент поевтиня до 84.07.

Според валутни анализатори, доларът ще продължи да поскъпва и може да се заложи на силен за щатската валута октомври. Съветват да се закупят двуседмични опции за покупка на долари на цена до 85 йени. От САЩ продължават да излизат позитивни икономически данни и това спира скептицизма към стойността му. Йената като цяло е в понижаваща се тенденция.

Търсенето на валути, предлагащи добри лихви, като цяло се усилва, но днес доларът на САЩ ги изпреварва. Канадският долар, където основната лихва е 1% и има изгледи да се повишава, се търгува при курс 1.0339 към долара на САЩ. Австралийският долар струва 92.21 щатски цента.

В Европа изказването на Жан-Клод Трише, в интервю за Financial Times, че е нужно време банките да бъдат освободени от навика да получават извънредно кредитиране, доведе до поредно понижение на еврото. Член на ЕЦБ е коментирал на друго място, че нов прилив на финансова нестабилност не може да се изключи.

Техническият анализ сочи, че евро е в понижаваща се тенденция спрямо йената и долара. Възможно е евро да падне под 100 йени, важна психологическа бариера.

През тази година йената поскъпна с 15%, евро поевтиня с 11%, а доларът се качи с 2.4%, изчислили са от Блумбърг.

На петролните пазари контанго, както е известна дистанцията между брент и WTI, се стеснява, като тексаският лек суров петрол октомврийска доставка поскъпна с 55 цента до 74.80 долара за барел, а брентът поевтиня в Лондон с 0.41% до 77.15 долара. Това се дължи на затварянето поради авария на тръбопровода, пренасящ канадски петрол до щатите в средния Запад. Канада е най-големият доставчик на петрол за САЩ, а този нефтопровод е най-важният за доставките.

Ограничава поскъпването информацията от енергийното министерство, че запасите на петрол са достигнали исторически рекорд в ръста на седмична база. Именно рекордните запаси в най-големия консуматор на петрол водят до контанго. Някои инвеститори купуват фючърси за брент и продават WTI. Но с принудителното спиране на важната тръба, част от запасите, натрупани в разпределителния център Кушинг, ще бъдат реализирани.

Златото след неуспешния си опит за рекорд се върна с 0.17% назад до 1248.8 долара за тройунция.

 

* Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!