Акциите на Peugeot отбелязаха 23-годишен антирекорд заради притесненията за намеса на правителството в действията на втория най-голям производител на автомобили в Европа, пише Bloomberg.

Акциите на компанията отбелязаха спад от близо 8% в първите часове на днешната сесия. За миналата година понижението е от 76%, като френската компания се оценява на около 2,3 млрд. евро.

Вчера от Peugeot обявиха намерението си да закрият първата фабрика за автомобили във Франция след 20-годишна дейност и да съкратят 14 000 работни места, или 6,7% от служителите, за да се справят с финансовите си затруднения.

Управляващите обаче не одобриха идеята и коментираха, че няма да приемат плана на компанията в този му вид. Отделно намеренията на френския концерн бяха определени като „истински шок” от минитър-председателя Жан-Марк Еро.

В свое интервю изпълнителният директор на Peugeot Филип Варен заяви, че е готов да покаже счетоводството на компанията на управляващите, за да видят, че действително разходите са прекалено високи за сегашната обстановка.

Това, което се случва, не ни изненадва, коментира френският президент Франсоа Оланд в интервю за “Le Monde”.

Той обаче не пожела да се ангажира с конкретни действия и обясни, че е работа на ресорните министри да подходят социално отговорно към ситуацията.