Писти и лифтове вече да може да се изграждат без терените да се изключват от горския фонд, предвиждат промени в закона за горите, внесени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене, въпреки възраженията на опозицията. Според екоорганизациите поправката е лобистка, защото срещу сегашния режим, който предвижда да се изисква промяна на предназначението, възразиха от "Витоша ски". Дружеството дори спря лифтовете си в планината с мотив, че не може да изпълнява задълженията си. Повече от час продължи дискусията по спорната поправка.

Петър Курумбашев от левицата отбеляза, че е спрян лифтът за Витоша, „Йорданка Фандъкова е забранила да се качваме в събота и неделя горе от 11 до 14 часа с коли", другата фирма е забранила да се ползва лифтът и попита как може да се стига до Витоша. „Пеша е единственият верен отговор", отбеляза депутатът. „Питам ви и ако едно електроразпределително дружество не харесва закона за енергетиката и каже „Спираме ви тока, докато не приемете поправките в закона, вие това ще го приемете ли?

Или ако ви кажат като парламентарна група, че еди-кой си се е разбрал се еди-кой си, вие ще го гласувате. Това е маниер, който не си е позволявал руският посланик преди 10 ноември и американският посланик след 10 ноември", коментира Курумбашев. Той допълни, че според поправките в закона отпада изискването при строеж на писти и влекове да се променя статутът, съответно няма да се плаща такса за промяна, а правото на строеж се получава, като земята остава държавна. По думите му собствениците на ски влекове получават правота да ги ползват дългосрочно без търг и конкурс.

„Питам ви, когато някой има влека, след това ски-пистата, след това има и хотел и някой друг има просто хотел, какво се случва. Клиентите на единия отиват с предимство на пистата, другите не отиват", коментира Курумбашев.

Според депутата от управляващата партия и зам.-председател на земеделската комисия в НС Емил Димитров това, че не се сменя предназначението при учредяване право на строеж е достойнството на този закон, защото териториите остават горски фонд. „Ако днес въз основата на подробен устройствен план за писта или каквото и да било, сменим предназначението, продадем територията на частни инвеститори, но това вече не е горски фонд, а урбанизирана територия и утре ако инвеститорът е недобросъвестен, си стисне ръката с местния кмет и направят нов ПУП, тогава пистата може да я направи отгоре до долу в хотели и да ги нареди в редичка", каза народният представител.

Друга предлагана от правителството и одобрена от НС промяна засяга дейността на дърводобивните компании. Предвижда се държавните горски стопанства да се включат по-активно в горската сеч, а 42% от дървесината да се продават чрез Стоковата борса.

Участници в групово ловуване на дива свиня и дребен дивеч, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят, да се наказват с глоба от 100 до 500 лв, предвиждат още поправките. Който бъде заловен да ловува след употреба на алкохол, да се глобява от 200 до 2000 лв, е разписано още в законопроекта.