Бившият финансов министър Пламен Орешарски е категоричен, че не би приел покана да оглави временен кабинет. Това стана ясно днес по време на посещението на народния представител в Бургас.

"Не мога да кажа дали ще бъда водач на листата на БСП в Бургас, това решение оставям изцяло в ръцете на ръководството на партията", каза още Орешарски. Той изрази надежда, която и партия да управлява от тук нататък да не си позволява "мислене на глас", тъй като именно тази непоследователност в политиката е спряла инвестициите в страната.

В Бургас Орешарски заяви, че правителството на ГЕРБ е похарчило около 8 млрд. лв. над приходите през последните четири години. Депутатът от БСП смята, че над 3 млрд. от тази сума са били изразходвани през 2010 година, когато бюджетният дефицит е бил огромен.

Орешарски прогнозира, че в средата на годината страната ще влезе в най-тежкия си момент през последните 23 години и причината за това е управлението на ГЕРБ.

Според топ финансиста в БСП строгата фискална политика на досегашното правителство е мит. Доказателство за това били годините 2010-а, 2011-а и 2012-а, т.е трите пълни години от мандата, през които са били похарчени 18 млрд. лв. повече отколкото за периода 2006, 2007 и 2008 година.

Орешарски посочи като притеснителни симптоми ниската събираемост на данък общ доход, което икономистите определят като доказателство за намаляла заетост и увеличаване на сивата икономика.