Платеното висше остава и през следващата учебна година. Това решиха депутатите, като приеха за по-малко от 30 минути на две четения промени в Закона за висшето образование.

В мотивите на вносителите се посочва, че в държавния бюджет за тази година не са предвидени достатъчно средства, които да осигурят нормалното функциониране на държавните ВУЗ-ове.

"Броят на обучаваните срещу заплащане студенти ще бъде извън определения от Министерски съвет държавен план-прием за учебната 2013/2014 година, но в рамките на определения капацитет на висшето училище, като не надвишава повече от 5% от него", обясни червеният депутат Христо Монов, който е и един от вносителите на промените.

В държавния бюджет за 2013 г. не са предвидени достатъчно средства, които да осигурят нормалното функциониране на държавните висши училища, пише в мотивите към законопроекта.

Удължаването на възможността за провеждане на платено висше образование по своята същност е мярка, насочена срещу недостатъчното финансиране на системата на висшето образование.

Също така се предвижда компаниите, които отпускат стипендии на ученици от горния курс или студенти да ползват данъчни облекчения.

Това реши Народното събрание на първо четене с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.Целта на промените е да се стимулира наемането на младежи на работа заради високия размер на безработицата сред тях.Ако законът бъде приет, трябва да влезе в сила от 1 януари 2014 година. 

В мотивите си вносителите посочват, че Европейската комисия и "Евростат", както и данните от българските държавни органи показват високи темпове на нарастване на младежката безработица.

Целта на законопроекта е да стимулира ранното свързване на бизнеса с ученици и студенти чрез използване на формата на стипендиите.

По този начин се осигурява възможност за първо работно място на младите хора, намаляване на разходите за социално подпомагане, а като цяло се намалява и бедността, се отбелязва в мотивите.