Има напредък, има и проблеми по усвояването на еврофондовете, това каза пред Дарик радио вицепремиерът и министър по европейските фондове Меглена Плугчиева.

Периодът от юли до края на годината мина под мотото кризисни ситуации, трябваше да се правят структурни, персонални промени и паралелно с това да се работи. По програма ФАР в понеделник на 9 февруари пристига комисията на Майкъл Лий. В инфраструктурния сектор по програма ФАР ще бъдат проверени това са спасяеми пътни проекти, от които в Министерството на регионалното развитие – от 10 проекта 5 са спасяеми по ФАР, допълни Плугчиева. Оценката на проекта ще покаже кои от отговорните лица, които не са си свършили работата да бъдат пратени в прокуратурата. Не можем да наказваме граждани на България заради нарушенията на определени лица. След около седмица ще се разбере точно колко проекта по ФАР са неспасяеми. След всичко, което направихме като промени, гарантирам, че системите работят по процедури правилно без да бъдат засегнати проектите, каза Плугчиева.

По програма ИСПА Данута Хюбнер изрази предпазлив оптимизъм и каза, че всичко, което е направено по Фонд "Републиканска пътна инфраструктура“, всички промени дават основание за сериозен оптимизъм, допълни вицепремиерът Плугчиева. Хюбнер иска да има подписани декларации за липса на конфликт на интереси. Очакваме Данута Хюбнер да се произнесе по конфликта на интереси в началото на март. От нас се очаква Законът за конфликт на интереси да бъде преработен и той час по-скоро да влезе в действие, защото това е гаранция за ЕК, че България наистина сериозно и отговорно се заема с борбата с корупцията, каза още Плугчиева. Този Закон за конфликт на интереси има ключово значение в момента и се поставя като допълнително условие за положителната оценка на оперативните програми.

Трябва да се спрат хитрините, надлъгването и да се научим сериозно и отоговно да се държим като нация и като държава. Имаме ясно формулирани задължителни условия от ЕК, които трябва да изпълняваме, посочи Плугчиева.

По темата за САПАРД, Плугчиева каза, че еврокомисар Мариан Фишер-Бойл е сериозно разтревожена от последното развитие в програма САПАРД като скандали и промени на по-ниското ниво от титуляра. Час по-скоро трябва да се приключат тези неща и назначенията трябва да стават както във всички европейски страни на принципна на конкурс, на принципа на професионализъм, каза Плугчиева. Тук отново няма декларация за липса на конфликт на интереси. По време на посещението ми в Брюксел поставен беше въпросът, че в ДФ "Земеделие“ не може да се даде ясен отговор защо има толкова заместници, които работят в момента и въпреки всичко я има тази нестабилност в агенцията.

В понеделник ще бъде срещата ми с министър Валери Цветанов. По САПАРД трябва да има ясно и категорично решение следващата седмица ако искаме да приключим всичко, което сме свършили по тази програма и е по-важно вместо да се губи енергията в разправии, трябва да се съсредоточат усилията на екипа на агенцията и да се осигури по най-бърз начин разплащането на хората. Иначе в тази финансова криза и този режим, който наложиха банките, хората са застрашени. От тези скандали на първо място страдат българските граждани. ЕК очаква стабилност на системите. Непрекъснатите смени на хора в системите поражда в ЕК притеснение и подозрение, допълни още Меглена Плугчиева.