Инфраструктурата и административното обслужване за бизнеса трябва да се подобрят, за да се създаде по-добър инвестиционен климат в България. Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стоян Сталев. По думите му – въпреки кризата, има големи проекти, които могат да бъдат реализирани. Едни от най-атрактивните проекти в момента са в сферата на възобновяемата енергия.

Двата основни елемента са решително подобряване на инфраструктурата и това можем да го направим и в периода на криза със средства от еврофондовете, със средства от националния бюджет и така нататък, каза Сталев.

По думите му другият важен елемент е подобряване на административното обслужване – намаляване на разрешителните и лицензионни режими и по-бързото им обслужване. Това са много важни два елемента, подчерта Сталев.

Същевременно не трябва да мислим, че без едно подобрение на световния инвестиционен климат ние сами можем да направим някои решителни крачки, обясни той.

Въпреки това трябва да ви кажа, че има някои много големи проекти и в областта на туризма и на търговията или на недвижимите имоти общо да кажем, които и сега чукат на нашата врата и ако бъдем гъвкави, ние можем да ги реализираме и сега, в състояние на криза, защото като цяло инвестиционният потенциал в света е голям, дори в момент на криза, изтъкна шефът на Българската агенция за инвестиции.