С гласуването на парламента в неделя непосредствената заплаха от гръцки фалит изглежда предотвратена. Въпреки това, има все по-голяма подкрепа за излизането на Гърция от еврозоната – както в самата Гърция, така и от страна на международните анализатори, а вече и политици. Редактор на BBC разсъждава какво ще се случи, ако Гърция се откаже от еврото.

Убеден съм, че Гърция има план Б за преминаване към драхмата – твърди Дейвид Марш, който е написал история на единната валута и ръководи мисловен тръст за централните банки – човек, който е в тесен контакт с ключовите играчи в еврозоната.

„Говорил съм с хора за това в канцеларии и приемни из цяла Европа. Хора са ми казвали, че такъв план има. Но не знам какъв е той“. Според Марш, никой няма интерес да разкрива каквото и да е по този повод. „Той би трябвало да стои заключен в сейф“.

Лесно е да си обясним тази потайност. Когато стане дума за парите в джобовете на хората и в банковите им сметки, математиката отстъпва на психологията. Паника винаги е възможна. В Гърция вече се случва една постепенна обсада на банките от потребители, които искат да изтеглят спестяванията си, твърди политологът Аристотел Калис. Те теглят пари от Гърция и ги изпращат на по-сигурно място в чужбина /както знаем, и в България, бел.ред./

Гърците се страхуват, че ще се случи нещо ужасно – или Гърция ще излезе от еврозоната, или пък ще бъде изгонена. В такъв случай хората се страхуват, че новата валута бързо ще се обезцени, а парите по влоговете на хората автоматично ще се превърнат в новата, поевтиняваща валута.

Ако Атина реши да напусне еврото, тя трябва да се обърне към някой международна печатница на банкноти. Такава е британската фирма De La Rue. От там естествено не коментират дали е имало запитвания, но са склонни да обяснят техническите условия. Изготвянето на новите банкноти и монети не може да стане по-бързо от 4 месеца.

Смята се, че правителството не може да поръча новите банкноти, без да се разчуе; неяснотата ще доведе до паника, която ще има ужасяващи последици. Затова според експертите най-вероятно е излизането от евро, ако се стигне дотам, да стане изневиделица със съобщение и след това да има временен период, въпросните 4 месеца.

През тях ще се използва преходна национална валута. Логиката говори, че това най-вероятно ще са еврата, които в момента са в обращение в Гърция, но ще им поставят печати или специални стикери.

Когато се стигне дотам, вероятно е европейските политици да приложат някаква защита срещу гръцката зараза, която бързо ще тръгне и към другите страни от периферията, пък и центъра на Европа. Ще има много хиляди европейци, които ще се опитват да прехвърлят еврата си през граница, както и ще ги разменят на черния пазар срещу бързо поевтиняващата драхма.

Как самите гърци ще реагират на евентуална подмяна на парите е не по-лесно за прогнозиране. Според експертите на BBC, вероятният нов курс ще е една драхма за едно евро, но новата валута много бързо ще се побезцени с 50% и повече. Тъй като е вероятно въвеждането на рестрикция за гърците да обръщат новите пари в евра, сигурно тези, които са трупали евра през преходните месеци, ще се насочат към границата.

В подобни случаи границите биват запечатвани, за да се спре изтичането на валута. А предотвратяването на свободния поток на хора, стоки и капитали поставя под въпрос самото членство на Гърция в Европейския съюз.

Всички тези операции ще предизвикат паника в периферните страни на еврозоната, тъй като хората ще решат, че ги чака същата съдба като гърците. Лари Хедауей е автор на едни от най-задълбочените анализи какво ще означава разцепването на еврозоната. Той посочва: представете си, че сте португалец. Някой идва при вас и казва: чу ли какво стана? Гърция току – що излезе от еврозоната. Логичният отговор е да решиш да не държиш повече парите си в Португалия.

Един много добре информиран източник говори, че властите в Германия имали план да променят дизайна на евро банкнотите, за да попречат на спекулативната търговия, в случай че Гърция излезе от еврозоната. Влиятелни германски медии напомнят, че по времето на Студената война Бундесбанк държеше цял резервен набор германски банкноти с различен дизайн, за да попречи на саботаж с фалшификати от СССР.

Според експертите в момента се води поверителна политическа консултация как да се процедира в случай, че еврозоната се разцепи.