Дълговата криза в еврозоната и предстоящата рецесия завариха обединена Европа в началото на един много важен процес – разпределянето на парите от Кохезионния фонд за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Една от идеите, които тепърва ще се дебатира широко, е създаването на специален фонд „Свързана Европа”, който ще осигури финансиране за различни инфраструктурни проекти извън оперативните програми на отделните страни.

Ако искаме да превърнем европейската икономика в по-конкурентоспособна и жизнена, трябва да уеднаквим стандартите – в пътища, железници, телекомуникации – и стандарт на живот, разбира се. В началото на преговорите за следващия програмен период на финансиране за парите от оперативните програми, Брюксел обмисля създаването на поредния фонд – този път с работно име „Свързана Европа”, който да помогне за по-бързото развитие на цялостната инфраструктура в общността.

Евросубсидиите – повече общи, по-малко за всяка страна?

Засега идеята за създаването на фонд „Свързана Европа” е в много начален етап и има много въпросителни. „Става дума за специален фонд, който се управляван на ниво Европейска комисия. Това, което предизвиква спорове, е, че се предвижда фондът да използа поне 10 млрд. евро от Кохезионния фонд. Така някои от страните си правят сметката, че това ще намали ресурса за домашното финансиране”, обясни Томислав Дончев. По думите му, фондът ще бъде захранен и с друг ресурс в размер на 30-40 млрд. евро.

Ако например в една страна отсечка от цялостна европейска жп линия не е в добро състояние, не е рехабилитирана или изобщо не съществува, тя ще може да бъде финансирана с пари от този фонд”, обясни министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев.

Надпревара за европари

Парите от фонд „Свързана Европа” няма да бъдат получавани направо, а ще се дават на състезателен принцип – дадена страна представя проект, защитава го и получава средства, за да модернизира инфраструктурата си. Фондът ще се фокусира основно върху проекти в жп сектора (но не и в пътния сектор), енергийната и телекомуникационната инфраструктура.

Пред Дарик зам.-председателят на ресорната парламентарна комисия Меглена Плугчиева заяви, че подобна идея е много добра и отразява принципа „Европа на регионите”. Според Плугчиева – вероятно ще бъде много добър ефект, ако се правят международни проекти – например: за рехабилитацията на жп линия, която е на границата между две европейски страни.

За България също би имало много позитиви, ако се приеме идеята за подобен фонд. Въпросът е обаче дали страната ни е достатъчно подготвена да изработи и защити проект, който да е конкурентен на проектите на другите страни. Според Меглена Плугчиева все още има много проблеми с подготвеността на администрацията, която се занимава с управлението на европейските пари у нас.

Друг принцип, който се обмисля в Брюксел, е 5 % от европейските пари бъдат задържани в следващия програмен период 2014 – 2020 г., докато страната не докаже добра усвояемост на останалите средства, съобщи за Дарик Меглена Плугчиева. Тя допълни, че вероятно в следващия програмен период парите за общата селскостопанска политика ще бъдат включени в общата референтна рамка на страната.