Договор за над 2 млн. лв. по оперативната програма за рибарство подписа изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев. Проектът за увеличавани и модернизация на рибопроизводството на ЕТ НИК 60 е по мярка 2.1 от програма за производствени инвестиции в аквакултурата. Размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 1 400 995 лв. Срокът за цялостно изпълнение на проекта е до декември догодина, съобщават от агенцията.

При изпълнението на проекта ще бъдат извършени инвестиции в двата рибовъдни обекта на бенефициента: „Сини ханчета” край село Хвойна и „Садково стопанство - Въча” при язовир „Въча”.

В обект „Сини ханчета” край смолянското село Хвойна бенефициентът ще модернизира производството на зарибителен материал. Предвидено е и израждането на мини ВЕЦ за постигане на автономност и цялостно задоволяване на нуждите от собствено производство на електроенергия.

Чрез изграждането на втория обект „Садково стопанство – Въча”, намиращ се на около 12 км южно от стената на язовир Въча, фирмата ще увеличи производствения си капацитет. Там ще се отглеждат по супер интензивна технология студенолюбиви и топлолюбиви видове риби като шаран, пъстърва, сом.