Осемте полицаи, задържани при операция ”Палките”, бяха освободени от ареста с решение на Пазарджишкия окръжен съд. Магистратите уважиха исканията на задържаните, които са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група и вземане на подкупи.

Съдът определи по 2000 лв. парична гаранция за Иван Араланов и по 3000 лв. за Георги Бодуров, Петър Михайлов, Иво Даскалов, Марин Инджов, Илия Сотиров, Петър Костадинов и Стоян Илиев. Размерът на гаранцията е съобразен с финансовите възможности на семействата им.

Основните мотиви на съда са, че задържаните няма опасност да се укрият или да извършат престъпление. Те са освободени от работа, имат постоянен адрес, семейства, отнети са телефоните и служебните им радари. Всички обвиняеми са с чисто съдебно минало.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба или частен протест в 3-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Пловдив.

В рамките на операцията, в началото на месец юни, бяха задържани 10 полицаи, осем от които работещи на територията на дирекцията в Пазарджик, а останалите двама в Пловдив. Групата изнудвала шофьори и използвала полицейски палки с винтове, за да крие парите, получени от подкупите.

В продължение на два месеца са документирани 1000 случая на автомагистрала „Тракия", като получаваните суми от водачите са били между 20 и 50 лева.