Спад в производството на електроенергия отчете националната статистика в месечния си бюлетин за октомври. Спрямо предходния месец септември е добит 5.7% по-малко ток или 3 402 ГВтч., но пък доставеното количество до потребителите е 2 469 ГВтч., което е с 3.9% повече на месечна база. Това може да се дължи на намаляване на загубите на електроенергия при преноса или на внос.

При сравняване на данните със същия месец на миналата година е видно, че намаляват както производството, така и доставките на ток. Тогава произведеният ток е бил с 15.2% повече, а доставките са били с 13% повече. Това свиване на годишна база може да показва понижение на консумацията, което може да се дължи на по-топлото време, но може да се дълги и на затихване на икономическата активност, а също и на повишена енергийна ефективност.

През октомври в България са произведени 224 хил. тона дизелово гориво и са доставени 131 хил. тона на пазара. Потребеното количество е с 24.3% по-малко, отколкото през предходния месец септември, а произведеното количество е по-голямо, отколкото през миналия месец. С 10.3% повече е дизеловото гориво, произведено през октомври тази година, спрямо октомври 2011 година, показват още данните на Националния статистически институт.

Произведеният безоловен бензин е 161 хил. тона, което е с близо 20% повече спрямо същия месец на миналата година. Доставеният през октомври безоловен бензин е 42 хил. тона, което е 16% месечен спад и 16% годишен спад спрямо същия месец на миналата година.