Rusal PLC, най-големият в света производител на алуминий в петък отчете шест кратно увеличение в нетната си загуба през годината до 31 декември, в резултат на по-големи разходи за обезценка на активи и преструктуриране, както и по-малко производство и падане на цените на алуминия.


Компанията публикува нетна загуба от 3.2 милиарда щатски долара за годината до 31 декември 2013 г., включително еднократни разходи за преструктуриране на стойност 1.92 милиарда щатски долара, засягащи репутацията и определени нетекущи активи.

 

Това включва разходи, свързани с проекта Тайшет за алуминиев завод, който в момента е в режим на изчакване поради неблагоприятната пазарна среда. За сравнение Rusal отчете нетна загуба от 528 млн. долара през 2012 година.


Средната цена на алуминия на Лондонската стокова борса падна с 8.6% през 2013 г., до 1845 долара за метричен тон. Според собственика на Rusal Олег Дерипаска, това ниво е под равновесното за пазара и води до загуби за производителите.

 

Компанията намали производството на алуминий със 7.6% през 2013 г., за да елиминира неефективните мощности, което доведе до спад на приходите с 10.4%, до 9.76 милиарда щатски долара