Милиони левове са похарчени за гасене на пожари в страната. Изгорели са 90 000 дка горски площи и 50 хиляди дка сухи треви. Това обяви в ефира на Дарик гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението". По думите му ако прогнозите на синоптиците за проливен дъжд на 20 септември се сбъднат, пожарната обстановка в страната ще се нормализира.

Голяма част от пожарите това лято са предизвикани от човешка небрежност, каза още гл. комисар Николов. Все още се разследва пожарът в района на „Бистришко бранище", на Витоша. Работи се по всички версии, включително и умишлен палеж.

Всички огнеборци, положили извънреден труд, ще получат бонуси, добави Николов. Той обяви още, че в момента се обсъжда да бъдат назначени 280 нови огнеборци. На 14 септември ще бъдат разпределени още 42 специализирани автомобила в страната. До края на годината ще бъдат доставени отново с европейски средства 10 пожарни автомобила и 18 специализирани автомобила. Очаква се огромна сума за оборудване на пожарникарите, посочи още гл. комисар Николов.

9000 са в момента огнеборците в страната. Гл. комисар Николов призна, че има проблем с липсата на доброволни пожарникари. Според него огнеборците наистина не работя в добри условия на труд. Той обяви ,че в момента се строят 4 нови пожарни служби. Предвидено е през периода 2014-2020 г. да бъдат ремонтирани 90% от пожарните служби в страната.

Тази сутрин гл. комисар Николай Николов се е срещнал със синдикалистите. По отношение на това дали се готвят протести от пожарникарите за лошите условия на труд, той бе категоричен, че би застанал зад всяко едно справедливо решение на огнеборците.

Пожарната обстановка в България в момента е спокойна. Все още продължават гасителните дейности в Чепеларе, Рила и Родопите, каза още гл. комисар Николай Николов.