Изпълнението на републиканския бюджет ще бъде разгледано на правителственото заседание днес.

От пресслужбата на Министерския съвет припомниха, че се отчита забавяне изпълнението на приходите. Влияние върху тяхното изпълнение оказва продължителната тенденция на спад на вноса и плавното увеличение на износа.

Ръстът на износа води до по-висок ефективно възстановен данъчен кредит, което допринася за намаление на постъпленията от ДДС.

На заседанието на кабинета ще бъде обсъден и проект на промени в Кодекса за социално осигуряване, както и изпълнението на Плана за действие за намаляване на административната тежест с 20 на сто до края на 2012 г. От МС припомнят, че планът беше приет от правителството в края на  април,  а отчетът, който ще бъде разгледан, обхваща периода до 30 юни.

Очаква се още на редовно заседание МС да реши изпълнителите на големи инфраструктурни проекти по оперативните програми да могат да получават авансово до 35% от средствата. Предложението е на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. То е за  по-големи авансови плащания по проекти и дейности от бенефициенти по оперативна програма "Регионално развитие" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, оперативна програма "Транспорт" в Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията и оперативна програма "Околна среда" в Министерството на околната среда и водите.

Кабинетът ще обсъди още промени в закона за фуражите, в закона за културното наследство и в правилника за прилагане на закона за отбраната и въоръжените сили, както и предложение за закриване на Националния медицински координационен център и предложение за преобразуването на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии в университет.