Таксата за посещение при лекар или зъболекар да остане 2.70 лева. Очаква се това да реши кабинетът на днешното си заседание.

 

Преди лятната ваканция парламентът „отвърза” потребителската такса от равнището на минималната работна заплата, с което не позволи таксата да скочи до 2.90 лева.

 

Затова сега кабинетът определя цената на посещение при лекар. Пред Дарик председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви, че това предложение на кабинета е направено без финансова обосновка.

 

Той настоя за пациентите, които са освободени от такса, да плаща държавната хазна, а не прегледите да остават за сметка на личните лекари.

 

С друго решение се очаква кабинетът да одобри промени в наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

 

Ако това стане, броят на основните държави, с които се реферират цените на лекарствата, ще нарасне от 8 на 12. Новите държави, към които ще се реферират цените на лекарствените продукти, са Италия, Финландия, Дания и Словения.

 

С промените в наредбата с 2 на сто ще се намали размерът на надценките за търговец на едро и търговец на дребно при формирането на държавно регулираните цени. Намалението на надценките е предложено с цел понижаване цените на лекарствените продукти.

 

Правителството ще понижи с 2 % и размера на надценките за търговец на едро и търговец на дребно при формирането на държавно регулираните цени на лекарствата.