На фона на продължаващите трети ден дебати по член 1 от Закона за държавния бюджет за следващата година представители на управляващите и опозицията – Алиосман Имамов от ДПС и Менда Стоянова от ГЕРБ, сблъскаха гледните си точки по няколко особености на закона.

Стоянова разкритикува заложените 500 млн. лв. в бюджета във т. нар. фонд за проектно финансиране, наречен публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

„Тези 500 млн. лв. ще се изхарчат непрозрачно – Народното събрание подписва празен чек на Министерски съвет”, категорична е тя.

Алиосман Имамов контрира, че се знае за какво ще бъдат похарчени тези пари, като обясни единствено, че „управляващите казват къде и как ще се харчат”. Той обясни, че по време на семинара в Боровец е бил обсъден начинът, по който ще се похарчат парите за непредвидени разходи, като финансовият министър Петър Чобанов е предложил критерии за оценяване на проектите. Те обаче трябва да бъдат „облечени в нормативна рамка”.

Менда Стоянова обясни, че е предложила в Закона за бюджета да бъде посочено изрично, че 5 млн. лв. от този фонд ще бъдат заложени за конкретен проект в нейния избирателен район – Пловдив.

„Не го правя от популистки цели, а с ясното съзнание, че 500 млн. лв. ще се изхарчат непрозрачно. Исках да оборя начина, по който тези милиони ще се изразходват”, заяви тя.

Имамов постави това предложение в графата „абсолютно популистки предложения на опозицията” - „да вземем от общите пари за нашата община”. Депутатът от ДПС предположи, че след член 1 нов проблем ще бъдат дебатите по член 50, който регламентира бюджетните отношения между централната власт и общините”.

Напрежение в приходната част

И двамата народни представители бяха единодушни, че в приходната част на Бюджет 2014 е „напрегната”. Докато според Имамов тя е „малко напрегната” и „не може да се говори за срив, апокалипсис и какви ли не други измишльотини за свършване на парите в средата на годината”, Стоянова вижда „изключително напрежение” в приходната част. Според нея параметрите няма да бъдат изпълнени, а икономиката на България, която е „малка и отворена”, ще бъдат податлива на негативни промени във външната среда.

„България се влияе от растежа на европейската икономика. За съжаление няма сериозни индикации за растеж”, коментира тя и прогнозира „трудна от финансова гледна точка” 2014 г.

Буфер за растеж

Гледните точки на управляващи и опозиция се сблъскват и в частта с бюджетните буфери и източниците на икономически растеж. Според Алиосман Имамов парите за непредвидени разходи в Бюджет 2014 могат да играят ролята на буфер и за вътрешен растеж.

„Ние разчитаме на повече инвестиции и на повече растеж”, отбеляза той.

Менда Стоянова изрази несъгласие с перспективите, предложени от управляващите.

„На нас ни трябват външни инвеститори, а Имамов говори за инвестиции от буферите в бюджета”, отбеляза тя.

Тя посочи като лош сигнал към чуждестранните инвеститори въвеждането на 20% такса върху печалбата на производителите на зелена енергия, която беше предложена от „Атака” между първо и второ четене на бюджета.

„Грубият начин по който се прави, без дискусия, е отблъскващ, а не привличащ инвеститори”, критикува Стоянова.

По думите й, тези 150 млн. лв., които биха влезли в бюджета от тази такса, ще бъдат насочени към НЕК, за да компенсират загубите на държавната компания от въведеното в средата на лятото 5-процентно намаляване на цената на тока.

Според Алиосман Имамов това би било справедливо. Той призна, че секторът е деликатен, но изтъкна, че не трябва да се отъждествява случващото се в него с инвестиционния процес в страната изобщо. „Ако създадем добри условия, ще дойдат инвеститори, независимо какво се случва във ВЕИ сектора”, категоричен бе депутатът от ДПС.