Намерението на Нюйоркската фондова борса и Дойче бьорзе да се слеят продължава да среща спънки, а изгледите да се случи са все по-малко вероятни. По информация на CNBC европейският регулатор за защита на конкуренцията е дал индикации, че ще препоръча сделката да бъде блокирана от властите, от които зависи финалното одобрение.

Препоръката ще бъде отправена пред 27-те комисари от Хоакин Алмуня следващия месец, когато ще се проведе решителната среща, от която ще стане ясен изходът от сделката. Представители на Дойче бьорзе и NYSE също планират да с срещнат с представители на Европейската комисия, както и с представители на правителствата на страните, които имат свои представители в органа, който ще вземе решение за сделката. Според CNBC двете борси ще търсят свое лоби, за да си подсигурят подкрепа за осъществяването на проекта.

За подобни разговори ще бъде използван дори и форума в Давос, който е насрочен за 25 - 29 януари. Лобистите ще се опитат да убедят комисарите, че погледнато откъм деривативните инструменти, обединението на двете борси ще се превърне във фактор в глобален мащаб, не само в европейски.

Идеята за сливане на двата борсови оператора бе обявена през месец февруари миналата година и предизвика огромно вълнение във финансовата индустрия, защото по този начин се създава най-големият борсов гигант. Сред първите коментари по повод предстоящата сделка, бе този, че подобни борсови съюзи застрашават националната сигурност.