Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Катар и Кувейт до 24 март. Основната цел на посещението в двете страни е подобряване на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката и отбраната. В българската делегация са включени министърът на външните работи Николай Младенов, икономическият министър Трайчо Трайков и транспортният министър Александър Цветков.

През първия ден от посещението си в Катар Бойко Борисов ще се срещне с катарския министър-председател Хамад Бин Джасем Бин Джабер ал Тани и със заместник-емира и престолонаследник на държавата Шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Министрите Младенов, Трайков и Цветков ще проведат срещи с ресорните си колеги в Катар. В предаването "Седмицата" на Дарик транспортният министър Александър Цветков съобщи, че България ще предложи на Катар и Кувейт да концесионират български пристанища и летища.

Очаква се по време на посещението да бъде подписана междуправителствена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Така на практика ще бъде създадена двустранна договорно-правна база в областта на икономиката и инвестициите. Предвижда се да бъде разгледано сътрудничеството с Катар в сферата на възобновяемите енергийни източници. Може да бъде подписано и споразумение за взаимно освобождаване от входни визи на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. В областта на транспорта може да бъде потвърден интересът от страна на Катар за осъществяване на преки полети между столиците на двете страни Доха и София.

По време на посещението си в Кувейт премиерът Борисов ще се срещне с кувейтския премиер шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах и с емира на държавата шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах. Предвиден е разговор и с председателя на парламента на Кувейт Джасем Мохамед ал Харафи. Очаква се България да предложи на Кувейт възможността да участва в енергийни и инфраструктурни проекти у нас. Ще бъде обсъдено евентуалното увеличаване на ангажираните в Кувейт български медицински кадри, както и създаването на център за възстановяване и рехабилитация на кувейтски военнослужещи у нас.