Настоящите условия за ранно пенсиониране на хората с първа и втора категория труд да важат до края на 2017 г., а не до края на настоящата 2014 г. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване са внесени от депутатите от Коалиция за България Мая Манолова и Страхил Ангелов. Според мотивите им „сочената привилегия за ранно пенсиониране е уредена по един нелеп начин", а очакването на една голяма част от лицата, които са започнали да работят при тези тежки условия на труд, разчитайки, че техните особени и специални права ще бъдат защитени, е на път да бъде неоправдано.

Според настоящите текстове в осигурителното законодателство, до 31 декември 2014 г. включително, лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират при навършване на възраст 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд. За втора категория труд условията са 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете и ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете.

При тези условия те имат право да подадат искане за ранно пенсиониране, като тогава сметките им, натрупани в професионалните пенсионни фондове, се прехвърлят към НОИ и започва изплащане на пенсия до навършването на възрастта за пенсиониране при хората от най-масовата трета категория труд.

Според настоящите текстове на Кодекса за социално осигуряване от догодина трябва да започне плавно покачване на възрастта за ранното пенсиониране.

Идеята на вносителите е това условие да се запази до края на 2017 г., а не да изтече в края на настоящата, защото „е погрешно увеличаването на възрастта и годините осигурителен стаж за работещите при първа и втора категория труд, тъй като условията под водата, под земята и във въздуха не биха могли да се променят с инвестиции, това са дадености".

Авторите на законопроекта Мая Манолова и Страхил Ангелов допълват мотивите си с аргумента, че е „социологически установено чрез проучвания, че продължителността на живот на човек, работещ при тези условия, е значително по-кратък от средната такава за страната.

Това на практика значи, че вдигане границите на възрастта и трудовия стаж за първа и втора категория труд, предполага по-малък и в тази връзка по - кратък срок за получаване на пенсии от този кръг лица, като получените и спестени средства следва да подпомагат останалите категории осигурени лица".

„Това, меко казано, е дискриминационно", категорични са вносителите на законопроекта. Манолова и Ангелов изтъкват и факта, че трупането на средства е започнало най-рано през 2000 г., когато се случи пенсионната реформа, а за десет години натрупаните по индивидуалните партиди сметки са много малки.