Ключова среща между германския канцлер Ангела Меркел и премиера на Великобритания Дейвид Камерън ще се проведе днес в Берлин.

На нея Камерън ще опита да повлияе на Меркел да е по-смела в налагането на трудните решения, от които зависи по-скорошното потушаване на кризата в Европа.

От своя страна Меркел ще се опита да спре референдума, чрез който правителството на Великобритания смята да се отдалечи от структурите на Европейския съюз, тъй като социологическите проучвания към момента показват, че англичаните не желаят да се обвързват повече с ЕС, нито пък да дават директно средства за спасителни планове.

Натискът върху Германия напоследък се засилва, тъй като от нея зависи да разреши на Европейската централна банка да поеме централната роля в спасяването на проблемните страни от еврозоната. Причината, поради която ЕЦБ страни от този процес, се корени в нейната основна функция да е гарант за ценовата стабилност в Европа. Германия е държавата, която най-настоятелно държи да не бъде допускана инфлация.

Меркел нееднократно е повтаряла, че ЕЦБ трябва да бъде кредитор от последна инстанция. Тоест да се разчита на нея само в краен случай. Европейската централна банка не може да бъде решение на проблемите, които има Европа, смята германският канцлер и настоява, че рецептата е в по-тясно сътрудничество между държавите от еврозоната и съответно споделяне на финансовата отговорност на спасителния план.

През последните месеци обаче се видя, че дори страни-членки на Европейския съюз странят от спасителните планове и се опитват да се изолират, когато става въпрос за финансиране на някоя от закъсалите държави. Така например Великобритания категорично отказва да предоставя директна финансова помощ. Единственият вариант, на който са склонни от острова, е привеждане на средства към бюджета на международния валутен фонд, който от своя страна да разходва средства както намери за добре. По този начин според англичаните няма риск от загуба на предоставените пари.

Британците не изглеждат и толкова разтревожени за бъдещето на еврото като обединена валута. Те няма да се откажат от своя паунд, благодарение на който могат да контролират инфлацията и растежа на икономиката си. Единственото притеснително за тях е свързано с функцията, която играе Лондон като европейски финансов център. При срив на еврото неминуемо ще последва лавина от трудности за ситито.

Очаква се на срещата в Берлин Дейвид Камерън да говори от позицията на общо 10 европейски държави, останали извън еврозоната, които имат общи позиции по основните въпроси на Европа.