"Дневник"

ДПС и НДСВ искат още пари за частните здравни фондове, е водещото заглавие по поводпромените в здравното осигуряване и различните предложения, които бяха направени от началото на годината. Според вестника, здравната реформа продължава да е заложник на противоборствата в тройната коалиция. Между първото и второто четене на бюджета в парламента ДПС и НДСВ ще се опитат да принудят БСП да приеме задължително допълнително здравно осигуряване. В момента текат совалки между политическите сили и финансовия министър Пламен Орешарски, с когото в понеделник се срещна зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Коалиционните партньори на левицата в момента са блокирали всичките й законопроекти, свързани със здравната реформа, четем в статията.
”Дневник” допълва, че в момента в България има 13 частни здравни фонда, които обслужват само около 110 хил. души. През тях минават едва 20 млн. лв. годишно, или 1% от публичните средства за здравеопазване.


"Стандарт"

Изданието излиза с цяла страница с тарифите на отделните дружества за "Гражданска отговорност" и пише в заглавието на статията – „Застраховаме джипа за 237лв.”. Между 175 и 237 лева струва задължителната застраховка за най-мощните коли, ако купим полицата до 15 ноември, пише още всекидневникът. По желание на клиента тя може да влезе в сила от 1 януари 2008 г. За автомобили с двигатели до 2500 куб. см цената е 118 лева в тарифите на "Български имоти". Ако шофьорът реши да излезе извън страната, ще трябва да плати още 40 лв. В "Булстрад" полица за най-малките коли до 1500 куб. см, които ще се управляват само у нас, струва 95 лв. В ДЗИ цената за същите автомобили е 100,80 лв. При напускане на България шофьорът ще трябва да доплати съответно още 23 лв. и 36 лв. Към цената на всички полици застрахователните компании задължително събират и 10 лв. вноска за Гаранционния фонд. С влизането ни в ЕС застраховките "Гражданска отговорност" важат за цялата територия на общността.


"24 часа"

„Брюксел одобри АЕЦ „Белене”, съобщава изданието. Изданието информира, че Генералната дирекция за енергетика и транспорт към ЕК е дала зелена светлина на договора между НЕК и руската „Атомстройекспорт” за строежа на втората атомна централа в България. По този начин държавната енергийна фирма ще може да финализира подписването на основния договор с „Атомстройекспорт”, което се очаква да стане през декември. Освен това се дава и разрешение за финансиране на проекта от „Евратом”.



"Труд"

Дизелът удари 2,08 лв. за литър, съобщава вестникът. Това е била цената вчера, но днес може да скочи и до 2,11лв, след като „Лукойл –България” въведе още по-високи заводски цени от вторник. Бензинът в София се е продавал по 2лв. А високооктановия по 2,18лв. Рекордното поскъпване е заради високите цени на петрола.


В две отделни публикации „Труд” обръща внимание и на Фондовата борса. В интервю за вестника шефът на Борсата Виктор Папазов е категоричен, че няма „балон”, а има надценени акции. Повод за интервюто е публикуваното писмо на Асоциацията на инвестиционните посредници (БАЛИП), в което се твърди, че на Борсата акциите са твърде надценени. Папазов е категоричен, че щом има транзакции на съответната цена, то това е и пазарната цена. „Всеки публичен коментар за надценяване или подценяване може да се тълкува като опит за манипулиране”, казва още Папазов. Според него, писмото на БАЛИП може да се третира точно така. „Аз не съм убеден дали някой от тях няма искрен интерес пазарът да падне, за да купи евтино. Не може да излезеш от позицията на професионалистс и да кажеш, че пазарът е надценен. Цените на всички акции ще се сринат, което е безобразие”, е заключението на Виктор Папазов. Същевременно вестникът цитира експерти от бранша, според които пазарът може да регистрира ръст от 30”. Мнението е на Янко Николов изп.дир. на „КД Инвестмънтс”. Според него през ноември борсата ще бъде колеблива, но през декември движението отново ще бъде нагоре.