Вестник Дневник

Ирак ще върне на България 360 млн. долара дълг. До юни 2008 г. страната ни ще получи договорената сума от Багдад. Задължението на арабската страна бе натрупано през 80-те години от оръжейни доставки.

Основният въпрос в бюджета: ще падат ли осигуровките? Предложението на финансовото министерство, заложено в проектобюджета за 2008 г., е за запазване на сегашната осигурителна тежест. Категорично зад предложението осигуровките да бъдат намалени стои НДСВ. Бизнесът пък смята, че при 10-процентни ставки на данък общ доход и на корпоративния данък въпросът за размера на осигуровките става още по-голям.

Свободните парични средства на българските взаимни фондове са поне 20% от активите им. Това е два пъти над законово изискуемите 10% от активите, които трябва да бъдат под формата на парични средства брой, по разплащателни или депозитни сметки. Фондовете, търгувани на борсата, имат близо 210 млн. лв. свободни средства към края на септември, докато в края на юни тази година те са били около 140 млн. лв.

Вестник Сега

Властта скри харчовете от предишния излишък. Дружеството "Публични инвестиционни проекти", което бе създадено от предния кабинет с 340 млн. лева от бюджетния излишък, ще бъде ликвидирано до Нова година. Първите 220 млн. лева от капитала на фирмата бяха разпределени по неясни критерии между 394 проекта в страната - главно за изграждане и ремонти на улици, пътища и ВиК. Други 120 млн. бяха отредени за справяне с щетите от бедствените наводнения.

393,5 млн. лв. допълнителни постъпления очаква НОИ от нарастването на минималните осигурителни прагове за догодина, показват разчетите в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2008 г., който миналата седмица мина на първо четене в социалната комисия. Средно праговете се увеличават с около 26,24% спрямо тази година. Най-много - от 25 до 30% - скача минималната сума за осигуряване при машиностроенето, както и в добивната, мелничарската, пивоварната, текстилната, трикотажната и шивашката промишленост.

Вестник Новинар

Трасето на тръбопровода по проекта "Южен поток" все още не е изяснено и в момента се работи по въпроса. Това заяви вчера икономическият министър Петър Димитров. Газопроводът не дублира досега съществуващите, защото ще е съвсем нов транзит. В момента през страната ни минават 17 млрд. тона газ годишно, като се очаква транзитът чрез новата тръба да достигне до 30 млрд. тона на година

Вестник 24 часа

Бензинът скача с още 3 ст.до дни? Петролът може да стигне до 100 долара за барел още тази седмица. Ако това се сбъдне у нас ще има нов скок на бензина.

Вестник Труд

Всички данъци по 10 %. Чиновниците да бъдат по- малко с 20 на сто, а новите пенсии да се внасят изцяло в частни фондове. Предложенията са на икономисти от Института за пазарна икономика, които за поредна година разработват алтернативен бюджет. В него се посочва,че налозите могат да бъдат и 5 %, ако държавата намали харчовете си.

Вестник Класа

Черно море е на ръба на екокатастрофа. Страховита буря с 5- метрови вълни потопи вчера танкер с мазут и още поне 4 кораба в Черно море и свързващия го с Азовско море Керченски пролив.

Подписваме за АЕЦ „Белене” и „Южен поток” през януари. До 20 април започва строежът на Бургас- Александруполис.

Обсъждат 4 площадки за радиационно хранилище. Предложенията са на разположение на Агенцията за ядрено регулиране, като три от тях са край АЕЦ „Козлодуй”.

Вестник Стандарт

Европа ни натиска да премахнем валутния борд. Експерти от Еврозоната искат България да поддържа свободен лев, заяви главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Ерик Берглоф пред Ройтерс.Според анализаторите в двете години, през които страната ни ще бъде под наблюдение в механизма ERM-2, валутният курс трябва да е свободен, за да се види дали държавата може да удържи на натиска на международния пазар. Това е неприемливо, бордът ще остане до приемането на еврото, коментираха от БНБ и от финансовото министерство.

Вестник Пари

Кредитната ни история е в зоната на здрача. Страх от нелоялна конкуренция спира заемодателите да обединят базите си данни. Пазарът има нужда от кредитно бюро, което да съдържа информация за клиентите на лизинговите къщи, застрахователите, данъчните служби, комуналните доставчици. Не всички обаче са готови да споделят базите си от данни, защото се боят от кражба на клиенти.