В. „Дневник”

Спекулантите са основните виновници за неудържимото поскъпване на суровия петрол до 100 долара за барел, съобщава в. „Дневник” на първата си страница. Дори с включени премии за геополитически рискове, спорна прогноза за студена зима и други непредвидени обстоятелства цената не би трябвало да е над 65 долара. Това коментира пред Ройтерс Бадунг Тарионо от холандската банка ABN Amro, а на същото мнение са много други негови колеги. Паниката на пазара обаче е толкова силна, че вече с хиляди се сключват т.нар. опционни договори на цени от 120, 160 и дори 250 долара за барел за доставка в следващите две години.

Със спешни поправки в Кодекса за застраховане ще бъде регулирана дейността на компанията "Хилд", четем от страниците на в. „Дневник”. Днес парламентът трябва да гласува на второ четене текст, според който при договори за придобиване на вещни права върху недвижими имоти чрез плащане на пожизнена или срочна пенсия или рента прехвърлянето на правото на собственост се приема за застрахователна премия. Предлага се също стойността на недвижимия имот да се определя от вещо лице, утвърдено по закона за съдебната власт. Ако бъдат приети новите текстове, това ще реши оформилия се в последните дни спор дали компанията "Хилд" извършва застрахователна дейност и дали дейността й трябва да бъде регулирана от финансовия надзор. Те бяха внесени за гласуване от Комисията за финансов надзор, която първа сигнализира, че дейността на "Хилд" може да се извършва само от застрахователна компания.

Параходство БМФ няма да успее да продаде корабите, за които беше поискало разрешение от Агенцията за приватизация, съобщи генералният директор кап. Христо Донев. В списъка влизаха общо 15 съда. Корабите фигурират в оценката в приватизационния меморандум на БМФ и това за момента спира процедурата, уточни Донев. В четвъртък изтича срокът за подаване на предварителна оферта от единствения останал кандидат за 70 на сто от капитала на компанията - регистрираното на 13 септември "Кей Джи маритайм шипинг" АД.

Кафето отбеляза поредния си рекорд наборсата LIFFE, съобщава в. „Дневник”. Ноемврийските фючърси върху робуста преминаха бариерата от 2495 долара за тон в разгара на търговската сесия, след което се оттеглиха до 2480 долара за тон. Поскъпването на кафето с доставка през март беше по-скромно, като цената на стоката с доставка през пролетта остана под 2000 долара.

В. „Пари”

„Безотговорно е хората, които работят на капиталовия пазар, да правят сензационни изказвания, че на борсата има балон”. Това коментира пред в. „Пари” Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на БФБ-София. Според него изказванията за балон може да сринат пазара, без да има причина. Според инвестиционната общност БФБ не е надценена и твърденията за наличието на балон са твърде пресилени.

България е с най –ниския плосък данък в Европа, пише в. „Пари”. 10% налог върху доходите ще имат също Албания и Македония. Единствено Черна гора ще ни бие по този показател, но през 2009 г. тя ще го намали от сегашните 15% на 9%.

В. „Монитор”

Орязване на таксите, които пенсионните компании събират от клиентите си, са поискали от Комисията за финансов надзор, ръководена от Апостол Апостолов. Промените са част от проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който до няколко седмиици ще влезе за обсъждане в Народното събрание.
Според измененията само още една година дружествата ще могат да събират инвестиционна такса от 1%. Тя се начислява като цена за управлението на парите на бъдещите пенсионери. Предвижда се за 2009 г. и 2010 г. нейният размер да намалее съответно до 0.8% и 0.6%.

Европейската комисия (ЕК) не е давала “зелена светлина” за строителството на АЕЦ “Белене”, заяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиегбалс вчера. Така той опроверга съобщението на българската държавна електрокомпания от предния ден, че Генерална дирекция за енергетика и транспорт към ЕК е дала зелена светлина на договора между НЕК и руската “Атомстройекспорт” за изграждането на втора атомна централа у нас.

В. „Стандарт”

Няма да допуснем морският флот да бъде нарязан за скрап. Няма да изпуснем добра конюнктура за приватизация и изгодна цена. Така Сергей Станишев коментира решението на държавата да продължи конкурса за морския флот при наличието само на един участник. Имаше много желаещи, но те не отговориха на критериите, приети от Народното събрание, заяви премиерът, който посети БМФ във Варна. Държавата не мисли само за пари, а и за развитие на компанията.