"Родното ФБР ще ни чете мейлите", съобщава "24 часа". Неограничена възможност да четат електронната поща и да ровят из писмата на гражданите ще имат бъдещите спецагенти от Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/. Нейните служители ще имат право на "контрол на пощенската, телеграфната и друга кореспонденция и да събират "информация от технически канали за комуникация". Това са само два от общо 20 способа за оперативно-издирвателната дейност на агенцията, които парламентът одобри на второ четене вчера. ДАНС ще контролира телефонните разговори, радиочестотния спектър, ще взема обяснения от граждани, ще следи, подслушва и проверява. Така ще се бори с организираната престъпност.

"Юруков ще променя СДС идейно", отбелязва "Сега". СДС да се реформира идейно и организационно да стане изразител на интересите на тези българи, които искат повече свобода на инициативата, по-малко държава в икономиката и справедливост и добро управление в политиката. Това е първата цел, която набеляза лидерът Пламен Юруков в обръщението си по случай 18-ата годишнина от основаването на синия съюз. Той поиска още ясна политическа философия и ценности, както и СДС да промени политическото си говорене и поведение. Синият лидер признава, че СДС преживява сериозни кризи - на идейно, организационно и структурно ниво.

"Евродесницата: Няма обединение без ГЕРБ!", пише "Труд". "Много е важно Бойко Борисов да поеме инициативата за обединението на дясното пространство преди следващите избори. Щесе срешнем със СДС и ДСБ и ще се опитаме да подкрепим диалога между партиите." Това заяви след среща със столичния кмет Бойко Борисов вчера евродепутатът, заместник-председател и шеф на мисията на Европейската народна партия по членството на ГЕРБ Кориен Уортмън-Кул. И подчерта, че резултатите в края на процеса на обединение на десните трябвало да е "силно правителство, подкрепено от хората, след като е ясно, че ГЕРБ има силна подкрепа от избирателите сега". Пред мисията Борисов декларира, че партията му ще участва в бъдещи коалиции само с десни сили.

"Медсестри на протест за 500 лева", отбелязва "Монитор". За заплати от 500 лева излязоха вчера на мълчалив протест медицинските сестри от 14 града у нас. В момента заплатите на сестрите и лаборантите са между 240 и 330 лева. Протестиращите казаха, че няма да спират работа, защото не може да оставят пациентите си, но няма да се откажат от исканията си.

"За всеки по нещо", под това заглавие "Капитал" коментира предколедното харчене на безпрецедентните 1.4 млрд. лева от бюджетния излишък. Според автора едно нещо трябва да се признае на правителството около целия шум с харченето на излишъка - все пак беше направен опит за повече прозрачност. Извънредните харчове бяха одобрени със санкцията на парламента, което се случва за първи път. Също за първи път публично е огласен списък с получателите на парите и дейностите, за които те ще се изразходват. В предишни години всичко това се решаваше на тъмно. С това обаче добрите новини свършват. Най-справедливият и обществено приемлив вариант беше ненужно иззетите от данъкоплатците средства да им бъдат върнати - или директно, или чрез намаляване на осигурителната тежест, която остава най-голямото бреме за хората и бизнеса.

"Нова формула: до 12% за ощетени от плоския данък", посочва "24 часа". Заплатите на всички работници в частните фирми, получаващи до 490 лева месечно, ще бъдат увеличени с до 11-12% от януари. За това се разбраха бизнес и синдикати вчера и подписаха национално споразумение. Мярката е компенсация заради въвеждането на 10-процентния плосък данък от догодина. Компенсацията засяга 1.2 млн. души, каза д-р Желязко Христов, лидер на КНСБ. За нея били нужни над 130 млн. лева. Най-проблемните отрасли били селското стопанство, хранително-вкусовата, леката промишленост, производството на каучук и пластмаси. Засегнатите не са повече от 300-400 хил. души, категорични са работодателите. Те са убедени, че плоският данък е изцяло положителна стъпка и са готови да компенсират краткосрочните загуби за работниците.

"Втори ДДС удар по частни изпълнители и нотариуси", съобщава"Труд". Народното събрание повторно въведе данък добавена стойност /ДДС/ за услугите на нотариуси и частни съдебни изпълнители. Освободена от ДДС е адвокатската защита на физически лица. Данъкът обаче ще се плаща от фирми, които ползват адвокатски услуги. Вчера парламентът окончателно прие промените в Закона за ДДС. Той формулира и важни текстове срещу източването на ДДС от хазната.

"Брюксел ни разреши да строим "Белене", информира "Труд". Европейската комисия даде вчера зелена светлина за проекта АЕЦ "Белене". Брюксел подчертава, че централата ще е оборудвана с най-ново поколение реактори, разработени от руската компания "Атомстройекспорт". Те имат пасивна защита, обезопасени са срещу земетресения и въздушни катастрофи. АЕЦ "Белене" ще струва 4 млрд. евро и ще е готова до 2012-2013 г.

-----------------

БТА