"Министри: Никой не е искал оставките ни", пише Труд. Царят не е говорил с нас, не ни е искал оставките и не е наша работа да коментираме кои министри да се сменят. Това заявиха като по предварителна уговорка вчера трима от министрите на НДСВ в кабинета "Станишев" на влизане на заседанието на правителството вчера. Вицепремиерът Даниел Вълчев и евроминистърът Гергана Грънчарова демонстрираха готовност да се разделят с поста си, ако лидерът поиска това. Министърът на администрацията Николай Василев отклони темата за предстоящите рокади, а четвъртият жълт министър под прицел - военният Веселин Близнаков, още е в чужбина. Здравният министър проф. Радослав Гайдарски призна, че името му се спряга много отдавна, но той не се чувства застрашен за поста си.

"Борисов: Царят да напусне коалицията", отбелязва Труд. Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вчера, че няма намерение да прави своя група в настоящото Народно събрание. Според него не депутатите на НДСВ трябвало да напуснат парламентарната група, а Симеон Сакскобургготски да излезе от тройната коалиция. Кметът заяви, че случващото се в НДСВ "абсолютно потвърждава, че тройната коалиция е създадена единствено на базата на корупционни практики". Борисов е категоричен, че смените в парламента трябва да станат само чрез предсрочни избори през февруари или март.

"Жълтите "люспи" правят група ЕЛА", информира Труд. Жълтите "люспи" станаха 12, след като вчера и Кръстанка Шаклиян напусна царистите. След сбирка в парламента вчера бунтарите решиха, че ще правят нова парламентарна група, но го отложиха за идната седмица. Сред обсъжданите варианти за име е "Европейска либерална алтернатива"

"Мръсната битка в МВР", коментира Сега. Скандалът с оставката на главния секретар Илия Илиев е поредното доказателство, че е крайно време вътрешното ведомство да бъде поставено под строг граждански контрол. В цялата история интересно е изказването на премиера Сергей Станишев. Той хем потвърди, че Илиев е допуснал грешка, като е подписал спорен документ и трябва да поеме отговорност, хем намекна, че ще бъде запазен за сектора за сигурност в държавата. Това само подхрани подозренията, че Илиев в един момент се е обърнал срещу доскорошния си покровител Румен Петков и сега търси нов, по-висшестоящ "чадър". Плащайки съответната цена, разбира се. Историята обаче показва, че мръсните битки във и около МВР винаги се връщат като бумеранг срещу самите политици.

"Правителството скалъпи целия списък за "Натура", отбелязва Сега. 33.8% от територията на страната влиза в "Натура 2000" и това е окончателният списък, който България ще представи в Брюксел, обяви екоминистърът Джевдет Чакъров, след като Министерският съвет одобри присъединяването на 4 нови зони и една отложена. Буферната зона на Рила обаче окончателно остава извън мрежата. Там ще се строят два ски курорта - "Супер Боровец" и Паничище.

От януари държавата дава "55 млн. лв. за жертви на плоския данък", акцентира 24 часа. Близо 55 млн. лв. са предвидени за компенсация на ощетените от въвеждането на плоския данък от догодина. Това съобщи пред вестника социалният заместник-министър Лазар Лазаров. Увеличение на заплатите от януари ще има за всички на трудов договор в бюджетната сфера, които получават до 430 лв. Планира се също и скок за работещите по служебно правоотношение с възнаграждение до 375 лв. Компенсациите на заетите в частните фирми ще се договарят между синдикати и работодатели.

"Водата по-скъпа от 1 декември в 21 града", съобщава Сега. В 21 града, между които много областни центрове, питейната вода поскъпва от 1 декември. Това е решила на закрито заседание онзи ден Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Увеличението на цената е в рамките на 2 до 10 ст. на кубик. Мотивите за поскъпването са, че от 1 юли тази година електроенергията за стопански нужди поскъпна между 30 и 47%, а ВиК в повечето от тези градове добива водата от голяма дълбочина с помпи, които харчат много ток.

/БТА/