Депутатската заплата вече мина 2000 лева, отбелязва Труд. Досега избраниците вземаха по 3 средни месечни заплати /1596 лв./ и по 10% за участие в парламентарни комисии. Вчера обаче те решиха да вземат с по 5% повече за работа в комисии. С което надхвърлят 2000 лв. Всеки парламентарист има право да участва в две комисии.
"За година прокурори "погребаха" 847 дела", пише Труд. Общо 847 дела за тежки престъпления са прекратени по давност т.г., съобщи заместник-главният прокурор Валери Първанов. Това показват междинните резултати от проверки в страната по този показател. Окончателният доклад ще е готов през януари, тогава ще се реши и на кои прокурори да се търси дисциплинарна отговорност. По повод спрените 762 890 дела през последните 17 години Първанов предупреди, че тепърва ще излязат наяве проблемите с давността.

"След сигнал за корупция уволняват шеф на агенция", съобщава 24 часа. Председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор Олга Манафова ще бъде сменена след направена проверка във ведомството по сигнал за корупция. Това обяви вчера шефът на Главния инспекторат към МС Николай Георгиев на заседание на правителствената комисия срещу корупцията. При проверка било установено, че лабораторията за контрол на течните горива към агенцията не е работила 2 години, като служителите й са получавали заплати за това време. Манафова направи изявление, че те са се обучавали, докато са в ремонт помещенията на лабораторията. 

"Как партии източват общинските фирми", е анализът в 24 часа. Посочва се, че по принцип бордовете на общинските фирми би следвало да спомагат за доброто им управление и за контрол на работата на оперативното ръководство. На практика обаче това не става, защото в много случаи в бордовете са хора, които са без никакъв подходящ опит, но пък са партийни активисти, най-често районни шефове и заместник-шефове на партийни организации. Освен това често тези хора са пратени да осигуряват и финансиране на партията си. За какъв контрол говорим тогава? В предизборната си кампания Бойко Борисов обеща премахване на бордовете на общинските фирми. Ако това бъде направено, би следвало тези фирми да се "декорпоритизират" и да станат отдели в кметската администрация.

"Стимулират дарения и при плоския данък", съобщава Труд. Плосък данък от 10% за физическите лица се въвежда от 1 януари 2008 г. Необлагаемият минимум отпада. Премахват се и данъчните преференции за деца, които ще бъдат заменени от по-високи добавки. Парламентът заседава извънредно вчера, за да приеме промените в данъците върху доходите на физическите лица. Запазват се данъчните облекчения при дарения. Облагаемият доход ще се намалява с до 5% при дарения за болници, детски градини и др.

"Общините с половин милиард излишък", отбелязва Труд. Освен държавата и общините тази година ще приключат финансите си "на зелено". Над половин милиард е излишъкът на местните власти за 2007 г., каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев на семинар с червени кметове и министри. Той припомни, че това се случва за първи път след 1989 г.

"Майки ще вземат 220 лева след 9-ия месец на детето", съобщава Сега. Обезщетението за майчинство от догодина става 220 лева, вместо сегашните 180, решиха вчера депутатите с окончателното приемане на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2008 г. То се полага след 9-ия месец на детето до навършването му на 2 г.


"48,8 млн. лева от еврофондовете за ремонти на училища", информира Труд. 178 малки общини от България ще могат да усвоят 48,8 млн. лв. от еврофонда за регионално развитие за ремонти на училища и детски градини, обявиха от строителното министерство вчера. Над 41,5 млн. лв. от средствата са безвъзмездна помощ от еврофонда, а останалите пари трябва да бъдат осигурени като съфинансиране от кандидатстващите общини. 

/БТА/