Вестник Сега


"БСП удари с "Куйович" по генералите"

БСП и вътрешният министър Румен Петков използваха вчерашните 5-часови дебати по доклада на комисията "Куйович", за да си отмъстят на генералите от опозицията заради скандала в МВР. Левите обвиниха за прегрешенията на Будимир Куйович предишните правителства. Сръбският наркобос пребиваваше у нас с официално издаден фалшив паспорт. Опозицията поддържаше тезата, че проблемът не е Куйович, а политическият чадър над наркотрафика изобщо. Докладът беше приет със 136 гласа "за" и 64 "против". В него се заключава, че не е имало покровителство и защитен чадър над сръбския гражданин от високопоставени служители на МВР. Напротив, дисциплинарно са наказани 13 души, а 3 са уволнени за груби нарушения. В доклада се препоръчва приемането на закон за оперативно-издирвателната дейност и нов закон за МВР.

Вестник Труд


"Здравната реформа е против пациента"

Според проф. Георги Петров, икономист, правителственият модел на здравно осигуряване е несъвместим с условията, при които бързото развитие на медицинската наука и техника и застаряването на населението обуславят постоянно увеличение на
разходите за медицинска помощ. Растящият дефицит на такава здравна система на национално ниво и в рамките на отделните осигурители ще води до административни ограничения и опашки от чакащи. Всички тези проблеми на реформата на здравното
осигуряване биха намерили своето естествено и удовлетворително за гражданите решение, ако се въведе системата на личните медицински сметки, допълнена с държавно субсидиране на медицинската помощ за недееспособните лица и за някои особени заболявания. Пречка за това са интересите и съпротивата на държавната бюрокрация и на сегашните лекарски съюзи.

"Статистиката става дигитална"

Това обявява в интервю Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт. "Трябва да увеличим електронните публикации и да въведем електронен абонамент, смята тя. - Открихме нова библиотека и вече са дигитализирани повечето статистически публикации от създаването на българската статистика отпреди 127 години до сега. Вече разполагаме с електронен архив на близо 500 000 страници, която ще бъде достъпна и чрез интернет."

"Плащаме 638 400 лева, за да ни кажат що е конфликт на интереси”

Точно 638 400 лв. е ценовото предложение на обединение "СКК Тайс-Консепт" по обществена поръчка на Министерството на държавната администрация за създаване на измерители на конфликт на интереси при изпълнението на държавна служба. Компанията беше единственият участник на процедурата вчера следобед след като техните конкуренти бяха отстранени заради неизрядност на представената документация. Седемчленна комисия от няколко министерства следеше за редовността на офертата.

"Съветват ген. Илиев да се жалва в Страсбург"

"Ще посъветвам клиента ми да подаде жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. На практика днес получихме отказ от правосъдие." Това заяви вчера Васил Василев, адвокат на бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев. На въпрос дали ще приеме съвета на своя защитник, генералът отговори: "Не зная. Ще си помисля." Ген. Илиев бе задържан под стража за 72 часа на 25 март. След два дни Софийският военен съд му наложи "домашен арест". Адвокат Василев обжалва пред военноапелативния съд. Жалбата му трябваше да се разгледа вчера. Но на 2 април военната прокуратура замени домашния арест с мярка "подписка". Затова апелативният състав реши да не гледа жалбата на Василев с мотива, че към момента домашният арест е отменен. Военноапелативният съд отхвърлил и втора жалба на Василев срещу 72-часовото прокурорско задържане на Илиев. "Делото е репресия по отношение на Илиев и няма нищо общо със закона. Очевидно е, че това са браунови движения на прокуратурата, които не са по НПК. Те са характерни за политическия слугинаж", коментира Василев.

"Ако Станишев не посочи лошите, лошият ще излезе той"

Това предупреждава в интервю социологът Андрей Райчев. Според него опозицията иска набързо вътрешният министър Румен Петков да подаде оставка, защото това ще е много голям удар по БСП и по тройната коалиция. Петков не е кой да е - той е много
силен човек, биткаджия, посочва Райчев. "Много сложна е ситуацията с господин премиера. Това, което става, се наслагва върху въпроса за смяната на министри. За зла беда на БСП този въпрос се наслагва и върху коалиционните му отношения и
изпитанието е сериозно. Това са моментите, когато големите политици се доказват, ако имат умението да превръщат минуса в плюс. Г-н Станишев трябва за излъчи решителност, да покаже, че е господар на властта си и на положението."

Вестник Класа


"Трябват кардинални реформи в МВР"

Това казва Касим Дал, заместник-председател на ДПС. Пред изданието той заявява, че Централното оперативно бюро на партията не е обсъждало въпроса за оставката на Румен Петков, защото смята, че е право на премиера да предложи свое решение. С целия риск да удължи припряното говорене и натиск от опозицията, премиерът иска да вземе информирано решение на базата на фактологичен и аналитичен материал. Нямам съмнение - продължава Дал, че неговата крайна цел ще е истинското реформиране на системата, започнато с ДАНС.

Вестник 24 часа


"60 дни да пуснем тел. 112, после Брюксел ще ни съди".

Първото дело на Европейската комисия срещу България за неспазване на законодателството на общността вероятно ще бъде заради спешния телефон 112. Това стана ясно от вчерашното решение на комисарите да изпратят последно предупреждение до правителството заради това, че номерът не работи извън София. България е единствената държава, която не е въвела общия спешен номер. Кабинетът ще има два месеца да удовлетвори искането на Брюксел, преди делото да бъде заведено в Европейския съд в Люксембург.

"18 години политически натиск смачка МВР"

Анализът припомня се, че трябва да бъде изготвен специален доклад - за 10 дни да се обяснят 18 години провал във вътрешното министерство. Ако бъде истински, а не просто ход за отвличане на вниманието, основният извод на този документ трябва да е, че политическите партии, управлявали през последните почти 20 години, са тези, които съсипаха министерството. Защото те никога не са искали МВР да е силно, искали са да е сервилно. Те победиха силовото министерство с постоянен натиск, задължителни
политически чистки с всяка смяна на управлението, немощна законодателна подкрепа, честа промяна на приоритетите, враговете и приятелските икономически кръгове. Със задължително назначаване на ключови постове на удобни, но корумпирани и некадърни висши служители. С безсмислени, но чести структурни промени.

"Избори на 14 юни 2009 г. за BG и евро депутати"

Изборите за 41-о народно събрание и за български депутати в Европарламента ще се проведат едновременно, като най-вероятната дата е 14 юни догодина. Това стана ясно след вчерашното заседание на контактната група от представители на парламентарните групи, която умува над ново изборно законодателство. Тя работи заедно с десни и леви експерти - проф. Михаил Константинов, Илия Божинов и Димитър Димитров. ЕС е
определил 15 юни 2009 г. за вота за Европарламент, като се дава толеранс от една седмица на отделните членки. Денят е понеделник, когато у нас не се гласува, затова най-вероятно ще се избере 14 юни, обясниха проф. Константинов и Надежда Михайлова от СДС. Да гласуваме заедно за родни и евродепутати има съгласие у партиите, а и датата отговаря на закона - сегашният парламент бе избран на 25 юни 2005 г.

Вестник Дума


"Вещаят по-малко сделки с имоти"

През 2008 г. ще бъде отчетен спад в броя на сделките за недвижими имоти. Това прогнозира Добромир Ганев - управляващ директор на компанията за недвижими имоти "Форос". Намалението обаче няма да е драстично. Причина за предстоящия спад е отчетеният през последните 4-5 години значителен ръст на цените на имотите, на
броя на кредитите за недвижими имоти, както и на все по-големите суми, които потребителите теглят.

Вестник Дневник

"Вече ще има железен мониторинг на европроектите"

Това обещава Димитър Пейчев, заместник-министър на земеделието и продоволствието. Изданието припомня, че писмо от Европейската комисия преди дни сигнализира за поредната опасност пред усвояването на европейските средства. Разплащателната агенция, която трябва да разпределя субсидиите в земеделието, е получила най-ниската оценка за работата си. Пейчев обяснява, че в Брюксел имат съмнения, без да е дадена категорична оценка за работата на агенцията. "Целта е ние с нашите действия да докажем, че ще преодолеем тези проблеми. След като изработихме вътрешния си план за действие, ние ще го предоставим тепърва на Брюксел."

/БТА/