Труд

"МВР обяви война на корупцията, спецотдел ще лови лошите ченгета"

МВР засилва вътрешната си сигурност, това ще стане с преструктурирането на звеното, което заедно с дирекция "Инспекторат" проверява всеки сигнал за нелоялни служители и дебне за "лоши ченгета" и корупция, пише изданието. Съществуващият и сега отдел "Вътрешна сигурност" ще бъде изваден от национална служба "Полиция" и ще стане самостоятелна структура в МВР. Идеята за антикорупционна реформа, обявена вчера от новия министър на вътрешните работи Михаил Миков, е била подкрепена и от премиера Сергей Станишев. Промените в МВР, както и основните стъпки на правителството в здравеопазването, социалната сфера и икономиката ще бъдат обсъдени от тройната коалиция през уикенда в Банско.

Труд

"Коалицията завива наляво в Банско"

Управляващите ще начертаят стъпките за изпълнение на актуализираната управленска програма до края на мандата, която беше приета в Хисаря. Документът обаче е претърпял изменения, насочени към социалния вектор.

Монитор

"МВР пак брои бандитите в страната"

МВР ще трябва отново да брои внимателно престъпните групи и да чертае нови карти на градовете, в които те са най-активни и едва след анализа ще се вземе решение кои регионални звена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" ще бъдат закрити. Това ще е една от първите стъпки при реформирането на МВР.

Стандарт

"Станишев реже бръмбарите"

МВР ще подслушва само при разследване на тежки престъпления, пише изданието. Досега "бръмбари" се използваха масово и много често без сериозни основания, коментира вестникът.

Стандарт

"Европарите - последен изпит за Станишев"

Промените в кабинета ще дадат на управляващите още известно време спокойствие и глътка въздух, за да довършат мандата си, смята Васил Тончев от социологическата агенция "Сова Харис". Според него приоритетите на управляващите в остатъка от мандата трябва да бъдат засилване на социалния елемент в правителствената политика и ефективното усвояване на еврофондовете.

Стандарт

 "НДСВ искаше министерство на науката"

Казва председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Аз винаги съм казвал, че Даниел Вълчев успешен министър, но той е концентрирал почти всичките си усилия върху сферата на образованието, допълва Моллов. Според него правителството като цяло е в добра кондиция, а друг е въпросът, че темпото, с което работи, трябва да съответства на динамиката на обществените нагласи. Моллов развива и тезата си, че трябва да има агенция по храните, дори и ако бъде под шапката на министър.

Класа

"Станишев смени персони, а не политики"

Това е мнението на председателя на парламентарната група на БНД Борислав Ралчев. Според него промените са закъснели, няма да доведат до резултати и министрите са излъчвани в резултат на вътрешнопартиен пазарлък. По повод предстоящия учредителен конгрес на БНД Ралчев коментира, че партията ще е ориентирана към "дясно-център", а нейни партньори ще са всички, които изповядват такива ценности.

Българска армия

"Днес имаме силна армия"

Парадът показа, че Българската армия е боеспособна, има необходимата техника, за да защитава националните си интереси, е мнението на военния министър Николай Цонев, цитиран от вестника. Оценката на началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков е, че личният състав се е представил много професионално.

Стандарт

"Ревизия в армията след парада"

"Пълна промяна" на армията започва новият военен министър ден след парада за Гергьовден. Преди седмица той спря заменките на армейски терени и се нае да проверява цялата документация на военното ведомство, допълва изданието.

Сега

"Мисията ни в Ирак може да приключи по-рано"

Казва в интервю за изданието ген. Златан Стойков. Причината е, че се очаква бежанския лагер "Ашраф" да бъде разпуснат. Тепърва ще се обсъжда нов формат на участие, посочва ген. Стойков и припомня, че Народното събрание гласува тази мисия да приключи на 31 декември 2008 г. Той информира още, че според разчетите съкращаването на армията и достигането й до численост 32 000 души трябва да се постигне към 1 юни т.г.

Труд

"Съдията е и лесна цел за охулване"

Отбелязва пред вестникът Цони Цонев, председател на комисията "Антикорупция" във ВСС. От 5 ноември м.г., когато е създадена комисията, досега са постъпили общо 842 жалби. Цонев коментира още, че според него при инспекторатът към ВСС има парадокс - инспекторите хем са независими, хем без решение на ВСС няма как да се изпълнят техните актове. Редно беше законодателят да си изчисти концепцията за статута и функциите на този орган, посочва той.

Пари

"Инвеститори искат да купят целия холдинг "Булгартабак"

Това съобщава пред ежедневникът икономическият министър Петър Димитров.В момента водим преговори с кандидатстратегически инвеститори, които може да имат интерес към целия холдинг, отбелязва Димитров. Засега те имат интерес основно към фабриката в Благоевград, но един от инвеститорите заяви интерес и към четирите фабрики, уточнява той.

Новинар

"Синдици вече се разпореждат с "Кремиковци"

"Кремиковци" вече се управлява от двама синдици, те са в комбината от 1 май и контролират всяка сделка в завода, съобщава изданието.

Труд

"И М-Тел може да иска GSM-4"

Коментира Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Той посочва, че съществуващите мобилни оператори също ще могат да участват в конкурса за честотите за четвърти GSM оператор.

24 часа

"Лихвата за заем ще се вдига, ако рискът е по-висок"

Обяснява пред изданието банкерът Момчил Андреев. Статистиката показва, че има успокояване в кредитирането, отбелязва той.

Сега

"ЕК заплаши България със съд в още две област"

Предупрежденията на Европейската комисия са за нарушение на общите правила в екологията и данъчното облагане. Още осем държави са заплашени от санкции заради същите нарушения.

Дневник

"Спасяването на Рила е част от борбата срещу корупцията"

Заявява в интервю за вестникът Давид Моран, председател на френското гражданско сдружение "Франция Рила", създадено, за да защитава българската планина от незаконно застрояване. Политици паразити, които не разбират от екология, я използват, за да градят кариера, допълва той.

Сега

"На кого ни оставяш, братко Фратини?"

Се пита в материал в приложението "Наблюдател". Изданието припомня, че Франко Фратини напусна поста си еврокомисар по правосъдието и сигурността, за да стане външен министър на Италия, а на негово място идва французинът Жак Баро, който досега отговаряше за транспорта. Баро и да иска, не може да стане адвокат на България, ако не му бъде даден аргумент, че някои лица от върхушката започват да влизат зад решетките, коментира "Сега".

24 часа

„Да не се спират ток и газ за неиздължени сметки”

Това е поискала еврокомисар Меглена Кунева на конференция в Брюксел. Кунева съобщила, че 7.4 на сто от европейските граждани не са в състояние да си плащат сметките. Според нея на хората на хемодиализа или използващите апарати, подпомагащи дишането или сърдечната дейност, трябва да бъде гарантирано непрекъснато подаване на ток и газ, независимо дали плащат в срок.

Новинар

"Не обичам празниците, а деня, в който се случва нещото!"

Казва пред изданието актьорът Георги Русев, който днес навършва 80 г. Обикновено е скука в празничния ден, не мога да почувствам, че това е нещо, което ми помага; делникът ми помага, защото се случва нещо и в това нещо и аз участвам, обяснява той.

БТА