Вестниците продължават да коментират предстоящия доклад на Европейската комисия за напредъка на България. За първи път Еврокомисията дава да се разбере, че е забелязала нежелание на страната ни да се бори с организираната престъпност и

корупцията, пише "Сега". Винаги досега тя е отчитала наличие на политическа воля, въпреки липсата на резултати.

Според "Стандарт" заключенията в доклада са - "България е на кръстопът. В Румъния картинката е смесена".

"Новинар" пък пише, че Румъния ни изпреварва и върви в правилна посока в борбата с корупцията.

"Дневник" обобщава най- често използваните думи в доклада - липса, корупция, престъпност, недостиг, слаб, малко, недостатъчно, скромно, бавно, ограничено, неефективно.

В друг материал "Сега" посочва, че управляващите не възнамеряват да предприемат смени на министри заради острия доклад.

В интервю за "Стандарт" депутатът проф. Огнян Герджиков казва, че докладът ще има мобилизиращ ефект както върху управляващата коалиция, така и върху опозицията. Според него няма основание да се иска оставката на държавния глава. "Няма да

 забием нож в гърба на Станишев", казва в Герджиков във връзка с предстоящи вот на недоверие към кабинета.

България спука две гуми по европейския си път и закъса, пише в анализ "Сега".

БСП е сериозно притеснена от предстоящия доклад, посочва "Монитор".

"Класа" добавя, че кабинетът ще пише в Банско стратегия за оцеляване след доклада. Същото издание публикува проучване на "Галъп Интернешънъл", че като цяло общественото мнение изглежда съгласно с констатациите на ЕС, че престъпността у нас не намалява.

 

Сега

 

"ОЛАФ отвърна на президентския удар"

 

Коментира в заглавие "Сега". Докладът на ОЛАФ, в който се говори за покровителстване на организираната престъпност у нас от страна на влиятелни сили в държавните институции, е само един и той е изпратен на българските власти на 9 юли. Това потвърди вчера говорителят на ОЛАФ Йорг Воян в интервю за БНР. Така той опроверга твърденията на президента Георги Първанов, че докладът има първоначален вариант, в който липсват подобни констатации, пише вестникът.

 

"Труд" добавя от думите на Воян, че докладът е основан изцяло на факти и е написан, след като разследващ екип на ОЛАФ е провел мисия в България.

 

В интервю за "24 часа" държавният глава казва, че ако има факти за политически чадър, тогава онези представители на институциите или на службите, които са си позволили да препятстват, трябва начаса да понесат не само политическа отговорност, но и да бъдат подведени под съдебна. Ако няма такива факти, трябва да се направи необходимото, за да се изтрие това петно от образа на държавата, посочва Първанов. "Иван Костов ще каже ли как да се върнат на държавата дадените от него на Стойков големи обекти на индустрията и туризма. Костов е последният човек, който трябва да коментира тази тема, защото неговото име е символ на този елемент на прехода", казва президентът. За критиките в доклада на ЕК Първанов коментира, че трябва да си видим проблемите по очевидно тежките критики, а не да се засягаме. Държавният глава смята, че с този премиер кабинетът най- вероятно ще изкара мандата си. Според президента една от стъпките за връщането на интереса и доверието на гражданите към политиката е въвеждането на мажоритарен елемент в гласуването.

 

Сега

 

"Президентът да върне парите на Людмил Стойков"

 

Предлага в интервю кметът на София Бойко Борисов. Според него Георги Първанов е направил това, което трябва. Дарили са му парите, обявил ги е. Сега трябва да ги върне и с това ще излезе от казуса, казва Борисов. Изобщо не ми минава през акъла да направя безпринципна коалиция само, за да дойда на власт, казва неформалният лидер на ГЕРБ, коментирайки парламентарните избори догодина.

 

Според информация на "Монитор" НДСВ обмисля три варианта за действие относно вота на недоверие към правителството, който ще бъде внесен на 24 юли. "Първият е да изчакаме да мине критичният доклад и да си траем. Тогава ще видим просто как корабът потъва", коментирали от НДСВ. Вторият вариант е жълтите депутати да излязат от тройната коалиция още преди гласуването на вота и БСП да се спасява. Третият бил да подкрепят опозицията и да се отиде на предсрочни парламентарни избори.

"Дума" добавя, че и десните партии са раздвоени в мненията си за предстоящия вот на недоверие.

 

Борд от петима функционери, които ще играят важна роля в НДСВ наред с официалното ръководство, е представил в петък лидерът на партията Симеон Сакскобургготски пред Политическия съвет, научил "24 часа". Занапред работата в централата ще подпомагат Димитър Диманов, Галя Дичева, Поли Карастоянова, Мия

Мореро и Борислав Цеков. Целта била още от сега партията да стегне екип, комбинация от нови лица и изпитани "бойци", за да се постигне силно представяне на партията на изборите догодина.

 

Общо 18 души в бордовете на "Булгаргаз" са взели заплати общо 666 хил. лева през миналата година, което прави по 55 хил. лв. на месец, констатира под глава "24 часа" от финансовите отчети на газовия холдинг и неговите три дъщерни дружества. Сред членовете на четирите борда на "Булгаргаз холдинг" и неговите компании са зам.- министри, съветници на премиера и на икономическия министър, дори общинари. До преди година компанията имаше една фирма с един съвет на директорите от петима души, сега вече са 18, посочва изданието.

 

Вестниците съобщават, че Софийският градски съд пусна от ареста председателя на Административния съд във Варна Анелия Цветкова срещу парична гаранция от 20 000 лева.  Цветкова бе задържана при акция във Варна в четвъртък, след като във ДАНС бе

 получен сигнал, че тя е поискала подкуп.

 

Минималният осигурителен праг, който сега е 240 лв. на месец, ще бъде повишен, предават всекидневниците, като цитират социалния министър Емилия Масларова. Още днес тя ще внесе проекта в Министерския съвет.

 

Проверка на новия Съвет на директорите на "Пазари - юг" е установила сериозни нарушения в управлението на дружеството, научил "Класа" от докладна записка на комисията по стопанска политика в СОС. Нарушенията били свързани със сметопочистване, рекламни материали, хигиенни продукти, фиктивно ползване на

интернет и др.

 

Труд

 

"Спешната ни помощ мирише на помия"

 

Така е озаглавено интервю в "Труд" с проф. Александър Чирков, сърдечен хирург в болница "Св. Екатерина". По думите му от ЕС са готови да ни дадат 100 млн. евро от фондовете за здравеопазване.

 

Активистите на БСП да пазаруват по- евтино от догодина, умуват партийни шефове, пише на водещо място "Стандарт". Червените ще получат дебитни карти, които ще им дават право на 5 процента отстъпка в магазините. Водили се преговори и с шефове на аптеки и бензиностанции.

 

Труд

 

"По- евтини брашно, яйца и ориз"

 

Изданието цитира данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, разпространени от БТА. Олиото запазва цената си и се продава тази седмица средно по 3,24 лв. за бутилка от един литър. Захарта през същия период се търгува по 1,49 лв./кг на едро. Брашно, тип "500", понижава цената си с 6,1 на сто до 0,92 лв./килограм. Яйцата поевтиняват и се търгуват на едро по 0,15 лв. бройката. Цената на ориза пада с 3,8 на сто до 2,31 лв./кг.