Софийската градска прокуратура ще проверява бивш военен министър, негов заместник и началник на политическия кабинет на МО шеф за 117 сделки с военни имоти, научил "24 часа" . Софийската военноокръжна прокуратура е изпратила късно вчера документи на цивилните обвинители с мнение, че тримата трябва да отговарят за нарушенията на Закона за държавната собственост, допуснати при провеждането на тръжните процедури и сключването на договори. От държавното обвинение отказали да огласят имената на тримата шефове в МО с мотива, че цивилните прокурори още не са прочели документите и нямат становище. 

 

"НДСВ предлага вето върху продажбите на ведомствени жилища", съобщава "Монитор".

 

"Труд" и "24 часа" допълват, че НДСВ предлага няколко антикорупционни мерки. Сред тях е премиерът Сергей Станишев да назначи лице или екип в правителството, който да следи дали министрите и останалите членове на изпълнителната власт се съобразяват със законите, етичните кодекси и общоприетите норми. От партията настояват още рязко съкращение на щата на МВР с 30 процента, защото сега сме имали най- много униформени на глава от населението в сравнение с останалите в ЕС.

 

Сега

 

"НДСВ се прицели предизборно в родителите"

 

 Коментира изданието по повод предложенията на партията платеното майчинство да стане една година, вместо сегашните девет месеца, както и държавата да покрие три опита ин витро на бездетните двойки.

 

Стандарт

 

"Царистите пак извиват ръце"

 

Хората на царя извадиха тежката артилерия срещу червените си партньори в навечерието на шестия вот на недоверие.

Според "Труд" заместник- председателят на парламента от СДС Надежда Михайлова ще поведе днес дебатите в Народното събрание по внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета "Станишев" за тежкия доклад на ЕК и спрените еврофондове.

 

"Земя" посочва, че НДСВ ще застане твърдо зад коалицията за гласуването.

 

"Новинар" научил, че премиерът Сергей Станишев обмисля сам да поиска вот на доверие на кабинета си, за да затвърди позициите на БСП във властта. Логиката на червените била, че ако Станишев поиска вот на доверие и не го получи, властта пак ще остане при тях. Според конституцията, ако правителството падне, президентът след консултации с парламентарните групи трябва да възложи съставянето на нов кабинет на кандидат за министър- председател, посочен от най- голямата парламентарна група. В случая това е "Коалиция за България". Според идеята на премиера един вот на доверие и последвалите го след това предсрочни избори биха довели първо до служебен премиер на червените, а след това и до нов кабинет с мандат на БСП, пише изданието.

 

Осем полицаи бяха уволнени вчера, съобщават вестниците. За различни злоупотреби системата напускат шеф на РПУ, началник на КАТ, негов подчинен, граничен полицай, трима автоконтрольори и пожарникар. Това е трета серия от изгонени от ведомството, откакто Миков стана министър, пише "Труд".

 

"24 часа" посочва, че двама висши началници от агенция "Митници" ще се разделят с постовете си - Иван Борисов и Румен Данев. Изданието разкрива две версии за оставките. Едната е, че всички верни хора на бившия шеф на митниците Асен Асенов до един ще бъдат помолени да си отидат сами или да бъдат преместени на чиновнически места. Втората е, че всички митничари на високи постове, за които има някакви съмнения или доказателства за тяхната свързаност с някакви нарушения, ще бъдат отстранени.

 

Бивш шеф на кабинета на бившия вътрешен министър Румен Петков - Александър Петров, е бил поканен за разговор в ДАНС вчера сутринта, съобщава "24 часа". Миналата седмица в агенцията бяха привикани последователно Златомир Иванов - Баретата и Николай Маринов - Малкия Маргин. От ДАНС отказаха да коментират визитата на Петров, но по- късно той казал, че бил на приятелски разговор с колеги там.

 

Стандарт

 

"Удрят Петков с дясната му ръка"

 

Според близки на Александър Петров той обмислял да започне работа в ДАНС. Това щяло да стане през есента. От доста време Румен Петков е направил втори център на властта заедно с Димитър Дъбов и Катя Николова, посочва още "Стандарт" като се позовава на източници от централата на БСП. Тримата щели да определят състава на предстоящия наесен конгрес на БСП, а след това и състава на кандидатдепутатските листи.

 

"ДАНС да излови къртиците ченгета"

 

Казва в интервю за същото издание председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов. Според него трябва да се ремонтира конституцията, за да се пришпори Темида. Ако клатим още лодката на правителството, ще пробием дъното, казва още Спасов.

 

Остри нападки отправиха вчера един към друг вътрешният министър Михаил Миков и столичният кмет Бойко Борисов, отбелязва "Труд". Повод за задочната им разпра стана изказване на министъра пред Би Ти Ви, че столичният кмет е част от ликвидацията на МВР. "Министерството хвърля сериозен ресурс за охраната на Борисов от години. Аз обаче не съм информиран дали това е свързано със сегашните му действия или с миналото му", каза Миков. "Дори и най- елементарният юрист би трябвало да познава структурата на държавата и какви са възможностите на един главен секретар на МВР. Това е най- ниската длъжност в йерархията на министерството. Над него е имало и ще има - премиер, министър, зам. - министри", коментира по- късно Бойко Борисов. "Трите години управление на МВР провал ли са, или запазване на статуквото от страна на тройната коалиция. И дали заради некомпетентност, провал или връзки с организираната престъпност бе уволнен Румен Петков", пита кметът.

 

Труд

 

"Пропагандата - първа задача на посланика"

 

Под това заглавие "Труд" пише, че външният министър Ивайло Калфин "дръпна ушите" на посланиците ни вчера заради слабата "информационна дейност" на задграничните ни мисии. Няма извинение за липсата на добра информационна база в сайта на всяка мисия, заяви Калфин при откриването на третата годишна посланическа конференция. Занапред това ще е основен критерий при атестирането на всяко посолство, е казал още той. МВнР ще има база данни с всички справки и позиции, които страната ни представлява. "Труд" цитира и думите на премиера Сергей Станишев пред посланиците, според който "навлизаме в период на подреждане на държавата след доста хаотичен преход, през който преминахме и през който бяха направени и не малко глупости, включително в МВнР и в българската външна политика".

 

Два милиарда лева за нови локомотиви и вагони на железниците е поискал транспортният министър Петър Мутафчиев по време на разширеното заседание на съвета на тройната коалиция в Банско, посочва на първа страница "Монитор". Той обясни, че е поискал от правителството да се сформира работна група, която да изчисли с колко може да се увеличи държавната субсидия за железопътния транспорт и да изготвят стратегия за пет години напред.

 

Труд

 

"Първанов е еманация на Татовия стил"

 

Това казва в интервю за "Труд" проф. Огнян Минчев. Според него премиерът Сергей Станишев с удоволствие би се разделил с министрите от президентската квота.

 

Сега

 

"И Брюксел уличи кабинета в лъжа за спрените пари"

 

Извежда под глава "Сега". Европейската комисия потвърди вчера, че заради корупцията в пътния фонд е спряла парите за България по оперативна програма "Транспорт" и така опроверга управляващите у нас, които от три дни отричат този факт, пише изданието. Всякакви плащания към пътния фонд - и по предприсъединителни, и по оперативни програми, са спрени.

 

"Класа" допълва, че проектите към програмата са пет, като по тях са били предвидени плащания за 989,59 млн. евро.