"Да не гоним Хасан от нашия отбор", призовава в анализ за "24 часа" Минчо Спасов /НДСВ/, председател на парламентарната вътрешна комисия. Първобитният национализъм е проклятие, атавизъм, а модерният патриотизъм е не омраза, а  състезание, в което всеки отбор доказва, че е по-добър в щафетното бягане на дълго разстояние, пише той. Не мога да разбера защо Б. Борисов иска да изпрати в друг отбор един от добрите ни бегачи - Хасан,  та българските турци са една от най-трудолюбивите и честни прослойки на народа ни, пита Спасов. Друг е въпросът с част от елита на ДПС, а и на другите партии, но да изгорим ли юргана заради няколко бълхи, допълва той.

"Политици, спрете да разделяте хората!", призовава от страниците на "Труд" лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Българският етнически модел не  е дело нито на ДПС, нито на която и да е партия, а на самите хора, на тяхната толерантна психология, посочва той. Ако те се разделят веднъж и се сбият, последствията са непредсказуеми, предупреждава Тренчев.

"ДПС има и обръч от институции", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Близо половин година комисията за борба с корупцията се опитва да разбере чии са по документи имотите, които се свързват с Доган, дали собствениците им са изрядни данъкоплатци, как са се сдобили с тях, но всички институции, към които тя се е обърнала, протакат, пише вестникът. В обръча от институции на ДПС според "Сега" е Националната агенция по приходите, тъй като месеци не направила елементарна справка дали собствениците на 5-те имота са плащали редовно данъците. Номер 2 били  службите по вписванията в градовете, където са имотите, които протакали отговора чия е собствеността. Според "Сега" в този обръч е и парламента, защото никой освен шефа на комисията по корупцията Бойко Великов не се интересувал от разследването, включително и опозицията, която го предизвика.           

"ДАНС и МВР крият от депутатите информация за черните каси", твърди пред "24 часа" Николай Свинаров, лидер на партия БНД. Опозицията искала ново изслушване -  на главния прокурор и на ръководители на служби - бивши и действащи. Нека да видим дали по финансиране на политически партии са водени разработки, допълва той.

"Напред" ще играе с бизнес партии", казва пред "Стандарт" бизнесменът  Христо Ковачки. Като старт коалицията има много добри възможности, целта трета политическа сила е абсолютно изпълнима, смята той. Ковачки не иска да бъде депутат, а смята, че ще бъде по-полезен и на ЛИДЕР, и на коалицията като експерт. "Има нужда от български балансьор на мястото на ДПС", отбелязва пред "Новинар" Красимир Каракачанов, председател на ВМРО-БНД. Той посочва, че обединяването на трите формации е само първата стъпка към създаването в България на нова политическа сила и че проектът е отворен и за други формации и личности. Крайно време е между лявото и дясното да има един нормален български балансьор, казва Каракачанов.

"Играта е за заплати, а не между етноси", коментира в материал за "Стандарт" социологът Юрий Асланов. Той е сигурен, че в следващия парламент ще присъстват ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. СДС бил много близо до успеха, но ситуацията там била нестабилна. Коалиция "Напред" се създаде твърде късно, за да успее да се наложи до вота в публичното пространство, е мнението на Асланов. Според Васил Тончев от Сова Харис "ЛИДЕР и десните са интригата за вота". Той също прогнозира сигурното влизане на ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака в парламента, но допълва, че вероятно в НС ще попаднат и СДС и новосформираната коалиция Движение "Напред".

"Съд за вот с чужда карта в парламента", информира "24 часа". Депутатите да носят наказателна отговорност и да бъдат съдени за гласуване с чужди карти, поискали Нено Димов от ДСБ и независимите Мария Капон и Яне Янев.  Поводът е изследване по проект, ръководен от доц. Лилия Методиева "Граждански контрол над парламентаризма". Проучването показва, че 468 решения на 40-то Народно събрание са взети без кворум. 33 от решенията на сегашния парламента са взети под т.нар. санитарен минимум от 61 гласа "за". 56.33 на сто от гласуванията на сегашните депутати били без кворум.

"Няма да има опашки за нови документи", обещава пред "Труд" заместник-министърът на вътрешните работи Калин Славов.  Славов прогнозира, че проектът за въвеждане на паспортите с електронен носител ще стартира от 1 януари 2009 г. Той уточнява, че биометрични данни трябва да бъдат вградени в документите тип паспорт и в разрешението за постоянно пребиваване на граждани от трети страни. В други документи също ще бъде вграждана биометрия, но когато регулацията на ЕС в какъв формат трябва да са тези данни се изясни окончателно.

На перата на държавния бюджет за 2009 г. е посветена основната рубрика на "Труд" "Темата". "По разходи в бюджет 2009 ДАНС равна на две министерства", изчислява изданието. 133.4 млн. лева е първият бюджет на новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност". За министерството на екологията например са отделени 81.2 млн. лева, за икономиката - малко над 50 млн. лева, коментира вестникът.  За поддържане на нови пътища ще бъдат отделени 313 млн. лева през следващата година, според бюджета на национална агенция "Пътна инфраструктура". Пример за икономии пък давала Държавната агенция за младежта и спорта - тя си е намалила разходите с 5 процента. Образованието е едно от привилегированите пера в бюджета, констатира "Труд" За него ще бъдат заделени общо 2.981 млрд. лева - 14.8 процента повече спрямо 2008 г.  

Темата продължава и в "Класа", която излиза с челно заглавие "Режат парите за здраве и за железниците". Средствата за здраве през 2009 г. щели да намалеят с 50 млн. лева в сравнение с тазгодишните. Това станало ясно, след като НЗОК бе задължена да вкара 401.8 млн. лева в резерва си в БНБ. В бюджета догодина не са заложени средства за програмата за спасяване на българските железници, която беше представена от транспортния министър Петър Мутафчиев и председателя на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев, пише изданието.

"62 процента от икономиката ни в частни ръце", съобщава "24 часа". За продажба остават 33 мажоритарни и 180 миноритарни пакета. Най-значимите от тях са топлофикацията в Перник, военните ВМЗ и "Кинтекс", безмитните зони и 2 строителни компании. Заради световната криза обаче съветът на коалицията е договорил принципно да спрат концесионирането и продажбата на държавните активи, припомня вестникът. "Рискът е за фирми в лошо състояние", коментира пред вестника Тодор Николов, изп.директор на Агенцията за приватизация. Според него спирането ще е фатално само за дружества в недобро финансово състояния, защото за някои приватизацията може да е единственият шанс да се съхранят.  

"Който има пари в брой, ще спечели от кризата", посочва пред "Стандарт" финансистът Кирил Сакскобургготски. Според него  държави като България имат предимството, че могат да видят първо какво се случва в другите държава. Затова той смята, че България ще бъде засегната от кризата в някаква степен, но недотам, че да се появят трудности в живота на хората. 

"От 2009 г. 50 процента повече данъци при сделка с имот", информира от първа страница "Труд". Данъкът и таксите при покупка на имот ще нараснат зарази повишението на данъчните оценки. Вестникът пресмята, че налогът в столицата ще скочи автоматично с 50 процента.

"ЕС смята да ни приравни със страните-кандидатки", обявява от първа страница "Сега". Брюксел може да върне за България контролния механизъм над евросредствата, който се прилага за страни-кандидатки, съобщил на вестника източник в Европарламента. Този механизъм предвижда проектите да се одобряват авансово от Европейската комисия. Вестникът припомня, че за пълноправните членове се прилага друг механизъм, при който контролът се възлага на националните одитни и разплащателни органи, а ЕК одобрява или не одобрява плащанията, след като получи документите за изпълнение на проектите.