"Чака се нов лидер", заявява в интервю за "Труд" президентът Георги Първанов. Интервюто е продължение от миналия брой. Имам препоръки и за управляващите, и за опозицията, отбелязва той. Управляващите трябва да знаят, че избори се печелят със свършена работа, не само с много тичане и агитация, което е задължително условие, отбелязва той. А за опозицията - само с негативизъм може да се спечели много малко твърдо ядро, предупреждава президентът. Един огромен процент от избирателите много отдавна стоят застинали в очакване някой да им предложи работеща идея, да им направи впечатление - с визия, с модерно поведение, коментира Георги Първанов. Чакат се новите лидери. Те може би трябва да дойдат точно от опозицията, заключава той.

"Еволюция е това, не революция", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател" по повод гражданските протести. Няма нищо общо между януари 1997 г. и настоящата недоволна зима – онова бе революция, това е еволюция, отбелязва авторът. Еволюцията е към все по-осъзнатите права на гражданина да контролира и участва в политиката, констатира той. Но трябва да дадем време на будните хора и да не възлагаме огромни надежди на сегашните протести – те просто са една стъпка от дългия и неравен път, се посочва в материала.

В челния си материал "Труд" развива версията, че "Избиват информатори на полицията". Задържаният за отвличане Пламен Куцаров, който почина мистериозно на път за ГДБОП, бил информатор на полицията, Йордан Цанков-Джиджи, който беше застрелян пред дома си, също донасял на полицаите сведения от ъндърграунда, пише вестникът. Полицейски агент бил и Боби Цигането, който беше похитен и изчезна безследно. Изглежда избиват тайните сътрудници на МВР, допуснал източник на "Труд" от средите на криминалисти.

"Компенсации за газовата криза? Ще го обсъдим!", заявява пред "Труд" Александър Медведев, ген. директор на "Газпромекспорт" и заместник-шеф на УС на "Газпром". Получихме писмо от министър Петър Димитров, в което се пита за компенсации, не сме дали отговор, уточнява Медведев. Ще го обсъждаме тепърва, защото това е писмо от правителството, а не от компании, допълва той. Искам да напомня, че миналата зима, когато беше много студено и България се нуждаеше от газ, доставяхме повече, отколкото бяхме длъжни по договор и за това не искахме никакви допълнителни премии или плащания, отбелязва той.

"4 процента спад в цените на жилищата" отчита "Труд". За първи път от седем години насам цените на недвижимите имоти у нас падат, и то с бързи темпове, според данни на НСИ. През четвъртото тримесечие на м.г. жилищата в областните градове са поевтинели средно с 4.1 на сто.

Здравната каса скъси пътя на пациента до най-масовите изследвания за рак, обявява от първа страница "24 часа". Джипито вече ще праща директно на мамография и теста за простатно-специфичен ген, който насочва към рак на простатата.

Правителството да разгледа във взаимодействие с Европейската комисия възможността за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и за безопасна експлоатация, реши парламентът вчера. Това решение и евентуалните реакции на ЕС коментират някои издания.

"Де е България" е основната тема на "Капитал". Той определя статията като "разказ за страната, която се провали като член на ЕС". Няма по-добра метафора за мястото, което си намери България след двегодишно търсене на себе си в ЕС – в единият край, покрита с черен чул, под който всички знаят, че се крие...една тъжна държава, управлявана от объркани и много старомодни хора, пише вестникът, като намеква за инсталацията "Ентропа" на Давид Черни. След като Русия спря подаването на газ, те обявиха намерение да отворят АЕЦ "Козлодуй", а след като един артист, оказва се, умело освети най-тайните им комплекси, изригнаха в националистическа обидчивост и вместо самоирония, избраха цензурата в любим стар стил, коментира авторът. Според него, освен реакцията на България срещу арт-инсталацията, седмицата е предоставила и друг пример за дистанцията между българските управляващи и нормалните европейски практики - новата кампания за преотваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". За всички страни в ЕС газовата криза подейства като будилник за това, че трябва да гледат напред към нови технологии, да търсят нови решения на енергийните проблеми и да вложат много пари в реални модерни проекти. У нас дебатът е обърнат към миналото, към спрените реактори, които не само не са решение на газовия проблем (според еврокомисията), но и не могат да се превърнат в такова (според експертите), сравнява авторът. На "Игрите около реактора" е посветен и друг материал в "Капитал". Вестникът посочва аргументите, с които НДСВ и ДСБ са се възпротивили на приетото от НС решение. Според НДСВ повече ще загубим, отколкото ще спечелим, а и не можем да нарушаваме договора с ЕС. От ДСБ пък са посочили, че БСП пренасочва атаката, която трябва да е към Русия, към ЕС. Но има и още нещо – необяснимата обществена носталгия по блоковете, която социалистите предизборно използват, отбелязва "Капитал".

"Класа" публикува интервюта с Йордан Костадинов, депутат от БНД и с Иван Иванов, депутат от ДСБ. "Глупост е, че губим от рестартирането на 3 и 4 блок", заявява Костадинов. Напротив, това ще бъде престиж за нашата страна, защото за първи път ще преговаряме като равноправни партньори на ЕС, категоричен е Костадинов. На друго мнението е Иван Иванов, който смята, че: "Искането за пускане на реакторите е предизборен балон". Според него не е основателен аргументът, че блоковете ще компенсират загубите от газовата криза, защото няма как печалбата от продажбата на електрическа енергия да бъде преразпределена между фирмите, които понесоха загуби от газовата криза.

"Не разбирам защо делата се отлагат с години", казва пред "Капитал" Жак Баро, заместник-председател на ЕК и комисар по правосъдието. Искаме да видим тези дела приключили, най-накрая да видим присъди – оправдателни или осъдителни, каквито и да са, посочва той. Не е възможна ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, без да има работеща съдебна система, отбелязва той. Според него ако България иска да привлича чужди инвестиции и българският бизнес да успява, трябва да се отърве от корупцията. Баро смята, че е наложително например да се преразгледа Наказателния кодекс, защото в момента в него не се предвижда степенуване на различните наказания. Необходими били и промени в НПК, който съдържал прекалено много формалности и те позволявали постоянно отлагане на делата.

Вече се наблюдават негативни тенденции в отношение на българите към ползите от членството ни в ЕС, според изследване на "Евробарометър", цитирано в челния материал на "Класа". Налагал се обаче изводът, че у нас се формира по-скоро непримиримост към невъзможността да се извлекат ползите от това членство, но не и негативно отношение към интеграцията на България в ЕС. Засилва се недоверието към българските институции, докато доверието към ЕК и ЕП се запазва на сравнително високи нива. Българите, както и досега, остават най-неудовлетворената от начина си на живот нация в ЕС (59 процента).

"Кабинетът ще се споразумява с Инокентий", съобщава "Сега". Българското правителство е длъжно да се съобрази със Страсбург и да се споразумее с алтернативния синод на митрополит Инокентий, цитира изданието правосъдния министър Миглена Тачева по повод решението на Европейския съд по правата на човека. Съдът задължи България да плати на ищците 8000 евро разноски по делото, но остави правителството само да договори какви обезщетения ще плати на духовниците.

"Максим иска държавата да защити монопола му", е акцентът по темата в "Новинар". Българската православна църква настоява държавата да обжалва решението на съда в Страсбург.

"Как Страсбург развърза църковния въпрос", коментира "Труд". "Напъна се планината и роди мишка" – така според него е завършил напъна на разколниците от т.нар. Синод на Инокентий да осъдят българската държава в Страсбург за нарушени човешки права. Според 8000-те хиляди евро били нищожна сума в сравнение с подадения иск.

"Спират децата от дискотеките", обявява от първа страница "Монитор". Достъпът на деца под 18 години в дискотеките може да бъде забранен, ако бъдат приети поправките в Закона за детето, предложени от независимия депутат Светослав Спасов. Той настоява за ограничение на достъпа на деца до търговски обекти, в които се предлага и продава алкохол и тютюневи изделия.