Българката Данка Панчова беше освободена вчера след 9 месеца в сомалийски плен, съобщават изданията. Панчова работи за френската хуманитарна организация "Действие срещу глада". Колегите й вчера я транспортираха до Найроби заедно с двете французойки и белгиеца, похитени заедно с нея. За заложниците е платен откуп от 3 милиона долара, съобщи местният лидер Фарах Хюсеин пред Ройтерс, отбелязва "24 часа". Няма официално потвърждение за сумата.

Новият председател на Държавната агенция "Национална сигурност"- ДАНС, Цветлин Йовчев освободи съветниците в кабинета си, съобщават изданията. Алексей си отива, пише под глава "Монитор". Освободени са четирима души: бившата барета Алексей Петров, Димитрина Захаринова, която преди това ръководеше НАП-София, говорителят на агенцията Зоя Димитрова и Ценка Василева, шеф на кабинета на Сертов, конкретизира "24 часа". Според изданието Захаринова може да остане да работи с ръководството на друг пост.

Заканата на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, че ако настъпи политическа чистка, ще бъдат информирани европейските партньори на България, е акцент в повечето вестници. "Ние сме европейска държава, а времето на Бай Ганьо отдавна е отминало", каза пред медиите Станишев. "Доноси в Брюксел" е водещото заглавие на "Стандарт".

Още сделки за ловните полета, извежда под глава "Дневник". Според изданието от заповедите на бившия председател на ДАГ Стефан Юруков, публикувани на интернет страницата на агенцията, личи, че старото ръководство на Държавната агенция по горите е избрало концесионери за близо половината от 111-те ловни участъка и всичките седем ловни стопанства, за които обяви процедура в последните месеци от управлението на тройната коалиция. Сред спечелилите да стопанисват участъците за 15 години са фирми на бизнесмена и член на Висшия съвет на БСП Георги Гергов, на бившия депутат от БСП Стоян Проданов, на съсобственика в една от най-големите алкохолни фирми Миню Стайков. Сред новите-стари стопани е и Гео Дундаров, който стана известен със скандалите около незаконното заграждане на частни имоти и сгради до язовир в Еленския Балкан, посочва "Дневник". Новите имена се прибавят към вече известните - на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, на бащата на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и на турския бизнесмен и банкер Фуат Гювен.

Пет досъдебни производства е образувала Софийската градска прокуратура за нарушения в Министерството на земеделието и в ДАГ, посочва "Труд". Със статут обвиняем обаче засега е само бившият шеф на агенцията Стефан Юруков, обяви вчера заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Става въпрос за злоупотреби по сигнали от 2009 г. в двете институции. Първото производство е за две заменки край Созопол. Според обвинението 17,5 декара и 7,1 декара терен от държавния горски фонд са били заменени срещу гори в Асеновградско. От тази сделка се облагодетелствал 71-годишният Христо Иванов Калеев от Асеновград.

"Бойко Борисов не може да се сравнява с царя. Той е действен и много силен човек", казва в интервю в "24 часа" бившият началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски в Министерския съвет от август 2001 г. до март 2002 г. и министър на външните работи в правителството на Филип Димитров (1991-1992 г.) Стоян Ганев. За Борисов нещата са много ясни и това ми дава надежда, че той, и без някой да го съветва, ще предприеме решителни действия, казва Ганев.

"Плашат ме, но оставам остър камък" е озаглавено интервюто в "Труд" с Душана Здравкова, учредител на сдружението ГЕРБ. Тя казва, че проектът ГЕРБ е възникнал като гражданско сдружение, но партията е обсебила сдружението, без това да бъде обсъдено с хората. На въпрос защо е завела дело срещу ГЕРБ, тя отговаря: "Заради неспазени процедури при провеждане на двете последни общи събрания на сдружението. И най-вече заради един протокол, който не носи моя подпис като председател на миналогодишното събрание, а на някой друг, който се е подписал вместо мен и е внесъл протокола в съда. Според мен хората, които заявяват, че ще управляват държавата честно и почтено, трябва да са честни и на дело." Точно в деня след изборите, на 6 юли, едно от делата, което беше насрочено за ноември, беше прекратено, отбелязва тя.

"Ако и съдиите тръгнат на митинги срещу полицаите?!" е озаглавен анализ на "Сега" във връзка с изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов в деня на полицейските протести срещу присъдата от общо 82 години затвор за петимата антимафиоти, признати за виновни за смъртта на бизнесмена Ангел Димитров-Чората. Справедливостта не се търкаля по площадите и още по-зле за обществото, ако МВР я търси там, пише авторът.

"Експрес" съобщава, че двама мъже отвлекли на 10 август жена в София, която им дължи 10 хиляди евро и след това поискали от мъжа й да занесе парите в сладкарница "Неделя".

Условната присъда от две години и половина на Красимир Горсов, бащата на Мануела, която е равна на наказанието на Максим Стависки, който я блъсна със своя хамър в пияно състояние, предизвиква погнуса от правосъдието, пише Борислав Зюмбюлев в "24 часа". Жертвата не може да бъде наказвана като палача, отбелязва той.

В последния месец преди изборите - юни, наетите на трудов и служебен договор в държавното управление са били 132 054 - с 639 повече от май, сочат данни на НСИ, цитирани на първата страница на "Сега".

Ще намаляваме чиновниците, казва в интервю в "Труд" министърът на финансите Симеон Дянков. АЕЦ "Белене" ще струва 10 млрд. евро, твърди министърът. По думите му бюджетът се смята с 2 процента отрицателен ръст. В съседство с него е интервюто с предишния министър на финансите Пламен Орешарски със заглавие "Оставих бюджет на плюс." На въпрос за АЕЦ "Белене" той отговаря: "Това, което направехме миналата година, е да капитализираме с 300 милиона лева НЕК - има решение на МС по този въпрос - с оглед да осигури начални разходи по стартирането на проекта "Белене". Но оттук нататък Министерството на финансите няма повече поглед върху начина на изразходване на тези средства".

Инспектори на НАП тръгват с данъчни служители по предприятията, пише "Стандарт" в кореспонденция от Благоевград. Ще проверяват на какви заплати се осигуряват рабoтниците и какви са договорите им.

До края на август Държавната агенция по туризъм ще бъде закрита и дейността й ще се влее в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщил за "Пари" заместник-министърът Иво Маринов.

"Кремиковци" трябва да работи още 3-4 години заради кризата, казва пред "Монитор" главният архитект на София Петър Диков. Той твърди, че няма желание да се кандидатира за кмет на столицата.

Сърбия ни краде шопската салата, алармира "Новинар" от първа страница. За твърденията в сръбски медии, че шопската салата била сръбски специалитет, а не български, съобщават и други издания. Проблемът се задълбочава още повече, тъй като според публикациите шопите всъщност били сърби, затова специалитетът не може да се нарече български. Министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, категорично опровергал това твърдение: по думите му още през 11 век, когато българите са водили войни с Византия, шопите са станали съюзници на България и впоследствие са се българизирали.

Клипове с предупреждения за телефонни измамници да пускат насред турските сериали "1001 нощи" и "Перла" телевизиите в Смолян, ще предложи полицейският шеф в града комисар Кирил Хаджихристев, пише "24 часа" на първа страница. Според комисаря 90 процента от излъганите са жени над 60 г., които не гледат новини, а стоят с часове пред екрана заради сериалите. Така щяло да им се изостри вниманието, след като не успели със съобщения в медиите и брошури. Според Хаджихристев за ден оборотът на престъпниците в страната е 25-30 хил. лв. В областта измамените били десетки.

Хирурзи от Националната кардиологична болница извадили от вените на пациент метална тел, дълга 50 см, пише "Труд" на първа страница. Телта е била забравена в тялото на Недко Недков (37 г.) от гр. Шивачево, когато през април т.г. му е правена мозъчна операция. Според пациента, току-що излязъл от упойка, това се е случило в столичната болница "Св. Иван Рилски". Гъвкавата тел или жица от пресукани метални нишки била разположена в горната куха вена на Недко, минавала през дясното му предсърдие и долната част на тялото, и стигала чак до вените, събиращи кръвта в таза.