Вестник Труд

"Президент и премиер се разбраха за еврофондовете"

Резки реплики - по думите на премиера Бойко Борисов, и пълен консенсус за мерките за усвояване на еврофондовете, борбата с корупцията и организираната престъпност - според президента Георги Първанов, белязаха вчерашния първи за новия кабинет Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/. Слабо или почти никакво усвояване на европейските фондове, лош административен капацитет, липса на информационна система. Това са голяма част от проблемите около усвояване на европейските средства, посочени в доклада на финансовия министър Симеон Дянков пред съвета. Сред приоритетните задачи на Министерството на правосъдието са законодателни промени, които забраняват разплащането в брой при сделки с недвижими имоти, активизират "битката" с незаконните богатства, реформират наказателния процес. Екшън план за действие как бързо и ефективно да бъдат усвоени европарите по "Шенген" представи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Заседанието беше израз на ясна политическа воля на всички институции, на всички парламентарно представени партии да се изпълнят препоръките на Европейската комисия от последния доклад", обобщи Първанов. Борисов пък подчерта, че становището, с което излезе КСНС, показва, че лидерите на партиите, Министерския съвет, Народното събрание могат да поставят националните интереси над партийните, над личните.

"Няма да мерим полите на ученичките"

Това обещава министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Тя потвърждава, че няма разпореждане на просветното министерство да се мерят дължините на полите на ученичките. Думите й са предизвикани от вълненията покрай новия правилник, който задължава директори да изработят правила за приличен вид на учениците. "Решението дали да са къси полите е на училището и в него ще участват учениците", казва Фандъкова. Тя посочва още, че трябва да се гарантират правата и възможностите на учителите да работят. В този смисъл основният приоритет на министерството е една широка национална програма за квалификация на преподавателите.

"Популистки устрем обзе икономически стратези"

Коментар на Милен Велчев, бивш финансов министър. Според него призиви за "нова стратегия" се чуват винаги, когато водата се размъти и не е ясно кой и как ще провежда икономическата политика през следващите години. Вярно, ГЕРБ вече обяви кой, но не и как, защото управленска програма все още липсва. В новата стратегия, която се предлага на правителството, най-напред бие на очи премахването на плоския данък. Милен Велчев посочва, че нито една страна, въвела плосък данък, не се отказва от него.

"Съкращават 263 данъчни шефове"

263 шефове в Националната агенция за приходите ще бъдат съкратени от 1 януари 2010 г. Мащабната чистка е част от реформата на системата, обявена вчера от финансовия министър Симеон Дянков. Това е най-радикалната промяна в структурата на агенцията от създаването й през 2002 г. Промените предвиждат да бъдат закрити 24 от 29 териториални дирекции в областните градове, а дейността им да бъде концентрирана в пет големи центъра.

Вестник Сега

"Трябва да се разреши провокацията към подкуп"

Така смята главният прокурор Борис Велчев. В интервю той посочва, че е нелепо държавата да създава свободата и условията да се вършат корупционни престъпления и след това да търси отговорност от прокуратурата, че не ги пресича. Много важно е да се търси разкриването на корупционните престъпления. Но то е работа на прокуратурата само отчасти. Българското право допуска провокации към извършване на престъпление. Контролирана сделка с наркотици е точно това. Но подобен подход е забранен за корупцията. "Разбирам, че има риск от злоупотреби - продължава Велчев. - Но трябва ли подходът да е забранен, за да се осуети този риск. Защо да не направим провокацията към подкуп специално разузнавателно средство, което да се извършва след съдебен контрол", предлага главният прокурор.

Вестник 24 часа

"Намерете си министри за осъждане!"

Съветът е на бившия строителен министър Асен Гагаузов. По думите му в една правова държава не звучат добре категорични изказвания на изпълнителната власт, че ще има осъдени министри, а не обвинени и съдени. Последните дни кабинетът дава прогнози кой ще бъде арестуван, викан в прокуратурата и осаден. Крайната мнителност и отмъстителност не са от полза, казва Гагаузов. Според него намеците и внушенията по негов адрес от страна на новия кабинет са недостойни.

"Правителството обеща до следващите избори "Почти 3 от ни една"

През пролетта на 2013 г., месеци преди следващите парламентарни избори, ще бъдат прерязани лентите на почти всички непостроени в момента магистрални участъци в България. Това предвижда програмата на правителството за финансиране на пътното строителство, която вчера бе представена от премиера Бойко Борисов, министрите на транспорта и регионалното развитие - Александър Цветков и Росен Плевнелиев, и европейския транспортен комисар Антонио Таяни. Най-рано ще бъде построен участъкът от автомагистрала "Тракия" между Стара и Нова Загора. България е една от двете държави в Европа без завършена магистрала.

Вестник Монитор

"Кметските избори ще затвърдят доверието в ГЕРБ"

Прогноза на социолога доц. д-р Анатолий Гълъбов. Той отбелязва, че вотът в София никога не се е вписвал изцяло в представата за избор на местни органи на управление. Политическият залог винаги е имал национално значение. Но този път от предстоящите избори ще зависи и насоката, в която биха могли да се развият отношенията в парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството на ГЕРБ. Местните избори могат да обособят и дистанцират политическите партии, подкрепящи кабинета, без това да застраши стабилността на парламентарното мнозинство. По-видими промени биха могли да настъпят в отношенията между местните структури и националното ръководство на сините и червените, но отвъд тях, макар и постепенно, ще започне да се оформя новата политическа картина, която ще придобие реалност през следващите две години.

Вестник Пари

"Докладът до президента скара икономистите"

Четвъртият годишен икономически доклад до президента Георги Първанов тази година мина под знака на кризата и успя да скара икономическите експерти в държавата. Екип от 18 експерти и учени са разписали оценката си за настоящото икономическо състояние на България. Още преди официалното му представяне икономистите се надигнаха срещу идеята за премахване на плоския данък и връщането на подоходното облагне. Предложението, което все пак се приема по-позитивно, е за намаляване на ДДС. Въпреки това обаче голяма част от анализаторите са на мнение, че по време на криза би трябвало да се намаляват преките данъци и да се увеличават косвените, а не обратното, както се посочва в доклада. Премахването на плоския данък е малоумна идея, коментира финансовият министър Симеон Дянков. Увеличаването на необлагаемия минимум на 1000 лева той определи като немислимо. А предложението за намаляване на ставката на ДДС Дянков описа като вредно. Според него няма логика да се променя данъчната политика по време на криза. Предложенията за антикризисни реформи бяха отречени, дори и от хора, участвали в авторския колектив.

"Пари за пенсии - и от борсата"

Анализ на Лидия Шулева, бивш министър на икономиката. Тя подкрепя идеята таванът на новите пенсии да отпадне, а на сегашните до края на годината, да бъде повишен, както обсъждат експертите от финансовото и социалното министерство. Това би било навременно решение. То ще повиши мотивацията на хората да се осигуряват върху максималния осигурителен доход. Досега ограничението действаше демотивиращо. 

Вестник Стандарт

"Опасно е заиграване с данъците в криза"

Думи на министър Симеон Дянков. По време на криза данъчното законодателство го забравяш за известно време. Защото се получават големи асиметрични ефекти, обяснява министърът. Това, което се очаква като събираемост може да се окаже много по-малко по време на криза, защото хората нямат пари и решават да крият много повече. С резки данъчни промени единствено се увеличава сивата икономика. Всички данъчни идеи в този доклад са необмислени, малоумни и не трябва, и няма да се правят, категоричен е Дянков.

"Не бива бедните да поемат най-тежкия удар"

Такава е позицията на единия от авторите на доклада - доц. Ганчо Ганчев, писал данъчната част. Доводите му за отпадане на плоския данък са два. Първо, в резултат на въвеждането на този данък фактически тежестта на данъчното облатане се премести върху хората с по-ниски доходи. И второ, ние се намираме в криза, всички водещи страни с развита пазарна икономика не само запазиха прогресивното облагане, но го засилиха именно в условията на криза. Ние имаме сериозен спад на производството, който стига до 20%, и това засяга особено силно хората с ниски доходи. Прави ги неплатежоспособни, те не могат да увеличават потреблението и така да оживят икономиката.

Вестник Дневник

"Не е важно колко ток ще произвеждаме, а на каква цена и има ли пазар за него"

Интервю с Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той отбелязва, че в момента се изработва проект на енергийната стратегия на страната за периода до 2020 г. Стратегията е рамков документ, в който предвиждаме прилагането на мерки за енергийна ефективност, възможности за изграждане на нови мощности, включително и на въглища в комплекса "Марица-изток", както и повишаване на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници. Важно е да се заемем с разработването на стратегията не само колко енергия ще произвеждаме, а и на каква цена и има ли пазар за нея, казва министър Трайков. БТА