"Четирима кандидати се борят за лидер на НДСВ", съобщава "Труд". Бившият министър на държавната администрация Николай Василев, на социалната политика в правителството (2001-2005) на Симеон Сакскобургготски Христина Христова, бившият евродепутат Биляна Раева и заместник-председателят на НДСВ Илия Лингорски са претендентите за лидер на жълтата партия. Мястото се оваканти след изборния провал на царистите на 5 юли, когато Симеон Сакскобургготски подаде оставка. Четиримата вчера представиха концепции за развитието на формацията.

"Атака" ще подкрепи Фандъкова", отбелязва "Труд". "Атака" ще подкрепи Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) на частичните избори за столичен кмет. Днес шефовете на националистите се срещат с настоящата просветна министърка, за да чуят идеите й за развитие на София. И след това ще вземат окончателно решение. "По принцип искаме да не се разпилява вотът в столицата и кандидатът на БСП да бъде смачкан. И то с огромна разлика още на първия тур", е заявил за вестника лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Сините с готов проект за управление на столицата", пише "Труд". Проектът за споразумение за общи действия и политики в София между ГЕРБ, СДС и ДСБ е почти готов. В него били заложени приоритети като изграждане на завод за боклук до края на мандата на настоящия общински съвет, решаване на проблема с презастрояването на София, разширяване на метрото и т.н. Но нямало конкретна разписана уговорка СДС и ДСБ да получат заместник кметски постове в новата администрация, твърдят участници в преговорите.

"Президентски спонсор чака бърз финал на процеса си", съобщава "Сега". Делото за пране на пари, източени от САПАРД, срещу президентския спонсор Людмил Стойков, бизнесмена Марио Николов и още петима души ще се гледа по съкратената процедура. Съдия Румяна Ченалова одобри процедурата, поискана от адвокатите, и даде ход на процеса. Така 7 от 11 свидетели няма да бъдат разпитвани в съдебната зала, а ще се ползват показанията им от разследването. Ще бъде изслушана и само една от деветте експертизи. При този вид съкратен процес, ако признае подсъдимите за виновни, съдът не е длъжен да определя наказание под минимума.

"Румен Овчаров с амнезия за далаверите в "Топлофикация", отбелязва "Монитор". Скандалният ексминистър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров не помнел точно какви далавери са въртени в "Топлофикация-София". Това заяви самият той пред Софийския градски съд. Бившият червен министър беше призован като свидетел по делото за безстопанственост, което се води срещу ексшефа на столичното парно Валентин Димитров и управителния съвет на дружеството. Според обвинениет "Топлофикация" била ощетена с 2 млн. лева.

"Пицата бюджет трябва да расте. Но как?", е озаглавен коментарът в "Труд". Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" предлага няколко идеи. Първо, усвояване на еврофондове - нека нашите министерства го направят, преди да искат пари от бюджета. Осигуряване на пълно изплащане на всички евросубсидии за земеделие и в същото време да се спрат българските помощи за земеделие. Армията и железниците имат много недвижими имоти, а искат пари от държавата за инвестиции в техника. Да продадат имотите и да си купят техника. Раздутият персонал е характерен за България. Решението: по-малко служители, но с по-високи заплати и по-високи изисквания към работата им. Да се назначават професионалисти, които имат опит и могат да изкарат фирмите на печалба. Стабилната бюджетна политика ще допринесе за увеличаване на инвеститорския интерес към страната ни, подчертава Георги Ангелов.

"Бюджет 2010 е най-големият тест за кабинета от 1997 г. насам", е експертното мнение на Лъчезар Богданов, управляващ партньор в "Индъстри уоч груп". В интервю за "Класа" той посочва, че това е първият бюджет, правен след 1997 г., в който ще трябва да се прогнозира по-слаба икономика и да се направи трудната преценка как тя ще се отрази на приходите в бюджета. "Аз още не мога да видя увереност - продължава Богданов, че тази прогноза е добре направена, защото все още нямаме детайлна информация, за да установим доколко правителството реалистично оценява очакваните негативни развития в събираемостта на приходите. Важно е да видим как секторите ще бъдат реформирани така, че да произвеждат по-добър продукт за същите или за по-малко средства."

"Ще режат с още 10% от харчовете на министерствата", съобщава "Труд". С още 10% може да бъде съкратен бюджетът на министерствата, обяви вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. През тази година неговото ведомство е разполагало със 100 млн. лева, които веднъж вече бяха съкратени на 85 млн. лева. Бизнесът трябва да се съсредоточи в инвестициите и създаването на работни места, каза Плевнелиев при откриването на национална кръгла маса "За по-добър Закон за устройство на територията". Според него няма по-добра антикризисна мярка от европейските пари, които няма как да дойдат, ако не направим промени в бизнес средата.

"Социалното ведомство ще приключи годината с близа 100 млн. лева дефицит", научаваме от "Дневник". Това съобщи в понеделник министър Тотю Младенов. Ще попитаме бившите управляващи, включително и бившия социален министър Емилия Масларова, защо се е стигнало дотам, каза той. "Ще питаме защо по проект "Красива България" има договорени проекти за 7,4 млн. лева повече от предвиденото в бюджета, защо средствата за хората с увреждания бяха изчерпани още в средата на тази година, защо е направен нереалистичен бюджет и тези дефиците трябва да ги плащаме ние", заяви Младенов. Министърът на труда добави, че в проектобюджета за 2010 г. на министерството се отпускат с 385 млн. лева по-малко спрямо тази година.

"Общините ще отказват услуги на хората с неплатени данъци", пише на първа страница "Сега". Това съобщи заместник финансовият министър Владислав Горанов на среща с кметове в Сандански. Правителството готви промени в Административно-процесуалния кодекс, с които общините ще получават право да отказват административни услуги при неплатени данъци и такси. В момента милиарди са натрупаните към общините дългове, а в същото време те губят съдебни дела, когато откажат услуги на неизрядни платци.

"Дават на прокурор 21 богати митничари", информира "Труд". Върви сериозна проверка на митническите служители и досега са установени 21 със съмнително придобито солидно имущество, съобщи шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Материалите от проверките са изпратени на Националната агенция за приходите, след което евентуално могат да постъпят в прокуратурата. "Вдигането на акциза на цигарите винаги води до повишаване на контрабандата и черния пазар", коментира Танов предстоящите данъчни промени.

"Отличниците сами ще си избират митница", обещава от страниците на "Стандарт" Ваньо Танов. Вчера се проведоха първите тестове за оценяване на професионализма на митничарите. По този повод Танов обяснява: "Целта на теста е първо ние да сме наясно какви са пропуските в обучението и в края на краищата на всяко едно от нивата и във всяка функционална група какво не е достигнало в обучението и на какво трябва да се наблегне. Не е тайна, че при завършване на структурната реформа ще бъдат освободени хора от митниците. На базата на оценката от този тест и още допълнителни критерий ще бъдат освободени тези, които нямат нужния капацитет, за да изпълняват задълженията си."

"Борисов към Париж: Нямаме пари за корветите", под това заглавиe "24 часа" отразява посещението на премиера Бойко Борисов във Франция. Без увъртания той обяснил на френския си колега Франсоа Фийон защо не можем да се ангажираме с покупката на модерните френски кораби. Преговорите по сделката датират от няколко години. Френската страна реагирала с разбиране на невъзможността да осъществим сделката. Френският премиер се е ангажирал да се консултира с френските компании в ядрената енергетика дали биха се включили като инвеститори в проекта за АЕЦ "Белене", за да стане той европейски проект. Фийон е обещал подкрепа и за отпускането на обещаните от Брюксел 300 млн. евро допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй".

"България става за портиер на ЕС", е коментарът в "Сега". Посочва се, че кандидатът за еврокомисар Румяна Желева гледа сериозно на заявката си да оглави ресора разширяване на ЕС. Преди четири месеца подобна претенция можеше да се приеме като виц, имайки предвид предишното правителство, което до последен дъх произвеждаше абсурди. Само че дойде ново правителство, а претенцията си остана - както и резервната заявка за ресора енергетика или който и да е друг. От което може да се заключи, че правителствата се сменят, но мераците остават, защото държавата си е все същата, пише авторът.