Под заглавие "Дуел по премиерски" "Труд" отбелязва, че премиерът Бойко Борисов поиска вчера арест за предшественика си Сергей Станишев заради скандала с изчезналия секретен доклад на ДАНС за лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху министерства и други държавни структури. "Аз бих веднага помогнал на Станишев, ако той излезе лично и каже - да, грешен съм, дадох доклада на лицето Х. Те бяха некоректни, а сега ме изнудват и рекетират. Тогава ще му се притека на помощ", обясни позициите си Борисов. Лидерът на БСП каза, че не може да каже каква информация се съдържа в доклада, защото попада под ударите на Закона за класифицираната информация. "Наивно е да се мисли, че аз съм прибрал и съм дал този доклад на някого, за да го предпазя", посочи той. Заинтересован съм да се направи истинска проверка и ще стане ясно, че през моя политически мандат не е имало чадър над никого, заяви Станишев, цитиран от "Труд".
    
Под глава "Атака" съобщава, че Волен Сидеров ще иска депутатския имунитет на Станишев да бъде свален, за да може прокуратурата веднага да започне разследване за изчезването на доклада.
    
30-те страници справка на Иван Драшков - заместника на ДАНС, който я разпраща на най-важните адреси в държавата в деня на своето уволнение, може първо да затвори българското ФБР, а после да затвори и някой висш държавник. Това пише "24 часа", като отбелязва, че за първото Борисов даде вчера месец-два улиматум ДАНС да заработи. Изданието посочва, че обявилият се за енергиен консултант Стефан Гамизов се похвали публично, че неговите дела заемат около 10 страници от справката.
     
"Дума" извежда под глава, че Бойко Борисов трябва да се яви днес като свидетел в съдебния процес срещу наркобоса Сретен Йосич по делото на Белградския окръжен съд.  От сегашния премиер на България се иска да обясни покровителствал ли е като главен секретар на МВР (2001-2005) Йосич, пише изданието.

Служители от здравното министерство са взели между 25 000 и 50 000 лв. за участие в процедури по акредитация на лечебните заведения, пише "Труд" под глава. Парите са получавани за 3 години като хонорари от бюджетите на болници, центрове и др. от членовете на Акредитационния съвет и на Звеното за административно-техническо обслужване, а механизмът е законен. "Ще променим начина на акредитация и тя няма да изисква договор със здравната каса", казва заместник здравният министър д-р Валерий Митрев.
    
Далавери за над 20 млн. лева излязоха след проверка на прокуратурата в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, извежда "Монитор" под глава. Ръководството, начело с бившата шефка на болницата Петранка Троянова, сключило неизгодни договори за охрана, почистване и строителни дейности с близки до директорката фирми на безбожно високи цени, разказали източниците. От болницата предписвали и поръчвали "безумно скъпи лекарства", се добавя там.
    
Има голяма опасност 12-те държавни психиатрични болници в страната да бъдат закрити, защото нямат пари да покриват разходите си за отопление, храна и лекарства, пише "Новинар" под глава. Позовава се на националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и директорите на няколко от най-големите
специализирани лечебни заведения в страната. Пред подобен проблем е и държавната болница за лечение на алкохолни и наркотични зависимости. На практика, ако психиатричните заведения бъдат закрити, хората с тежки разстройства, наркоманите и алкохолиците ще останат на улицата, предупредили лекарите.

86 процента от седмокласниците прекарват свободното си време пред компютъра, пише "Сега" под глава.  Толкова разполагат с домашен интернет. "Резервен" вариант за времето извън училище са "пред телевизора" (77.5 на сто), и "на друго място" (81.6 на сто).  Данните са на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието към просветното министерство.
    
94 студенти от филиала на ТУ в Пловдив принудително прекъсват или отпадат от висшето училище, тъй като липсва документация, че са си взели част от изпитите. Това съобщава под глава "24 часа" и отбелязва, че прокуратурата разследва аферата.
     
Под заглавие "Скок на пенсии след юни, заплатите във фризера" "24 часа" пише, че в проектобюджета за догодина са заделени 7,2 млрд. лв.  за пенсии, а 1,77 милиарда трябва да стигнат за издръжка на администрацията ни. Засега е ясно, че индексиране на чиновнически заплати няма да има, а минималната остава 240 лв., добавя изданието. Според него в проекта  е записан минимален размер на фискалния резерв от 6,3 млрд. лв., а 500 млн. лева могат да се окажат спасителният пояс за финансовия министър да балансира бюджета.         
    
Средно 2317 лева ще изземе централната власт от един зает в България под формата на данък върху доходите и осигуровки догодина, пише "Труд". При икономически активно население от около 3 млн. души сумата е по-малка, отколкото през тази година - например предвидените в бюджет 2010 приходи от данък общ доход са 1,987 млрд. лева при 2 милиарда лева през тази година,
по-малко са и предвидените постъпления от социални осигуровки, отбелязва изданието. Минимален ръст има при здравноосигурителните вноски. Така догодина държавата ще изземе със 134 лева по-малко от всеки зает в икономиката, което се дължи отчасти на намалението на осигуровките, както и на увеличението на безработицата заради финансовата криза.
    
С водеща тема "Ерозия прояжда пенсионната система" "Пари" отбелязва, че догодина почти 50 на сто от парите за пенсии ще се осигуряват от данъци, което значи, че тотално се отдалечаваме от осигурителния модел, избран преди 8 години.    Българинът е сред най-уплашените по света да не си загуби работата, въпреки че средният месечен доход на домакинство е скочил с близо 100 лв. за година - до 846 лв. през юни. Това показва цитирано в "24 часа" проучване на "Синовейт" в 25 страни. По страх от безработица сме на 4-а позиция с 47 на сто след Индонезия (71 на сто), Аржентина и Турция.
    
42,7 на сто у нас изпитват неудовлетвореност от живота, 40 на сто - от хода на житейската си кариера, 58 на сто от жизнения си стандарт. И по трите показателя сме на първо място сред 8 изследвани страни. Това констатира в доклад проф. Валентина Златанова от Института по социология при БАН, съобщава "24 часа". Анализът й е по данни на Европейското социално изследване ESS, което се провежда всяка година в България, Русия, Румъния, Полша, Словения, Испания, Германия и Белгия. Всеки четвърти казва: "Живея ден за ден". Едва всеки трети - че може да спестява за старини. В Белгия например това могат да си позволят 69 на сто от анкетираните, в Германия - 64 на сто, и приблизително половината от испанци и словенци, коментира проф. Златанова.
    
България с 11 сделки на стойност 257,87 млн. евро е в Топ 3 на сделките за дялово инвестиране, пише "Класа" под глава. От септември 2008 г. до август 2009 г. сделките за дялово инвестиране в Югоизточна Европа са намалели от 99 на 63, а стойността им се е стопила от 5,76 млрд. евро на едва 3,12 млрд. евро, посочва изданието, цитираайки доклада ISI DealWatch на Euromoney.

Започваме "Тракия" напролет с изрядни документи, казва в интервю за "Стандарт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Изданието извежда под глава думите му, че от догодина ще се плащат по-скъпи винетки /само за годишните стикери/.
    
13 български фирми имат технически и кадрови потенциал да участват в строителството на магистрала "Тракия", съобщили от Българска браншова камара "Пътища" пред "Труд". По азбучен ред това са: АМ "Черно море"- Шумен, "АБ" - Хасково, "ГБС - Инфраструктурно строителство", "Мостстрой" АД, "Пътни строежи - Пловдив", "Пътни строежи - Велико Търново", "Пътстрой - 92", "Пътинженерингстрой" - Търговище, "Пътища - Шумен", "Пътища -
Пловдив", "СК-13 Холдинг", "Трейс Груп Холд" и "Холдинг Пътища". Те могат да се обединят в консорциуми, за да покрият показателите търговете. От "Тракия" остават за довършване 116 км.
    
"Ще даваме по 1000 длъжници на съда всеки месец", извежда "Монитор" над интервю с изпълнителния директор на "Топлофикация София" Петко Милевски.

Попитана от "Труд" за нарушенията на вота в САЩ и в Турция и какво е решението за наказанията на посланиците ни там - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, външният министър Румяна Желева отговаря, че ще направи това, което българските граждани очакват от нея като ръководител. "За съжаление нарушенията, които сега установихме, не са прецедент. Случвали са се през всичките тези 20 години, но никой не е реагирал. И ако сме демократично общество, което веднъж завинаги иска да пресече съмненията за манипулации - сега е моментът. Ако не постъпим по правилата, ще остане и съмнението, и възможността да се вършат такива нарушения в бъдеще", отбелязва тя. Интервюто е под заглавие "Аз съм успешен лобист на България по света".

Затвор за еърбъсите ще има, ако се намери по-ниска цена, пише "24 часа". Отбелязва, че петорна експертиза може да се окаже ключът към изхода на делото за сделката с двата правителствени самолета "Еърбъс А319", което започна преди около два месеца и половина.
    
Чист съм пред съвестта си, независимо какви политически акции подхваща Бойко Борисов със сегашните си министри, за да оклевети името ми, казва пред изданието бившият транспортен министър Петър Мутафчиев. "Четири години сме се съобразявали с българските закони и сме правили всичко възможно да се борим с корупцията", добавя той.

Проблемът не е Красьо с ланците и членовете на ВСС, а тези отбори, които играят с цел да получат икономическа и политическа власт, пише в "24 часа" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Те не могат да допуснат да нямат влияние в ДАНС, във ВСС, в министерствата, в парламента, в политическите партии, добавя той.