"И ГЕРБ иска МВР да ни следи в интернет", съобщава "Труд". И правителството на ГЕРБ ще се пробва да осигури на МВР пълен и постоянен достъп до данните на мобилните оператори, интернет трафика и комуникациите в мрежата на всички граждани. Вчера от името на Министерския съвет в парламента се появиха нови поправки в Закона за електронните съобщения. Новите промени се оказаха по-драстични от предлаганите от БСП в предния мандат. С тях се разширява неимоверно кръгът от престъпления, за разследването на които службите ще могат да ровят в личната кореспонденция. Досега това се правеше при престъпления, за които се предвижда наказание над 5 г. затвор. Сега летвата пада до над 2 г. затвор.

"Гонят Янев от залата, обиждал президента", научаваме от "Труд". Поводът - декларация на РЗС срещу президента Георги Първанов и отказа на ГЕРБ да отрежат 1 млн. лева от бюджета на президентството. РЗС подозира хората на Бойко Борисов в договорки с Първанов. Янев обяви, че президентът "няма морални качества" да заема високия пост. Това твърдение председателят на парламента Цецка Цачева нарече недопустимо и го посочи за основание да изгони Янев от залата.

"Реформа ще има и в болниците в градове на ГЕРБ", е озаглавено интервюто в "Труд" с д-р Божидар Нанев, министър на здравеопазването. Той съобщава, че изискването за акредитация на болниците отпада като условие за сключване на договор с касата, а самото оценяване ще става по желание на лечебното заведение. За сметка на това за договор с касата всяка болница трябва да отговаря на медицинските стандарти, да осигурява 24-часово покритие със специалисти, да има апаратура и кадри. "Затова ние искаме да оставим болниците, които могат реално да лекуват, и да осигурим транспорт на хората до тях. В тази връзка един от водещите ни приоритети е ресурното обезпечаване на спешната медицинска помощ в технологичен и кадрови аспект", допълва министър Нанев.

"КАТ: Глоба за пиян шофьор и по свидетелски показания", пише "Труд". Пияните шофьори ще бъдат глобявани само по показания на двама свидетели. Тази идея ще предложат от догодина от КАТ при обсъждане на изцяло нов Закон за движение по пътищата. Всички големи кръстовища в София от 1 януари ще имат камери. От началото на годината с видеонаблюдение са засечени 156 000 нарушения.

"Хиляди на по бира карат със забавени реакции срещу детето ви - ще ги свалим", заявява в интервю за "24 часа" Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената комисия по безопасност на движението. По думите му средно всяка година около 60 човека загиват по вина на пияни шофьори. Повече от 30 000 почерпени българи зад волана хваща при проверки КАТ за 12 месеца. Проблемът с разрешеното количество бира или друга напитка е много сериозен, защото алкохолът влияе по различен начин на всеки. Например, ако някой стресиран или депресиран изпие една бира, той може да стане напълно неадекватен. Така, освен че рискува своя живот, може да затрие цяло семейство, алармира Кесяков.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2010 г. след 17-часово заседание в четвъртък през нощта, информират централните всекидневници. Това стана с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака". РЗС напусна часове по-рано парламента, а БСП и ДПС гласуваха "против".

"Червените пращат бюджета в КС", отбелязва "Сега". Бюджетът отива в Конституционния съд заради текст, според който парламентът гласува доверие на МС да реже неограничено парите на всички ведомства и общини догодина. В знак на протест срещу гласувания текст червените напуснаха пленарната зала за около час при дебатите за бюджет 2010. Сред важните промени в него са задължителното деклариране на заемите над 10 000 лева от приятели и фирми, което се въвежда след 1 януари. Запазват се еднократните помощи при раждане на дете от майка студентка или при раждане на близнаци. Прие се също 100% от приходите от приватизация, които се отчитат по републиканския бюджет, да отиват в сребърния фонд за пенсии. Парите в него се увеличиха с нови 29 млн. лева през октомври и по последни данни той разполага с общо 1,6 млрд. лева.

"В бюджет 2010 Робин Худ се бори с Мария Антоанета", е коментарът в "Сега". Посочва се, че в грохота на битките за облагането на ракия, комар и никотин повишаването на акцизите за енергия, въглищата и тежките течни горива минаха незабелязано. Почти между капките на медийния и обществения интерес мина и вдигането на таваните за ставките на местните данъци. И гласът на дребните фирми не се чу. Едноличните търговци са внушителна група, за която обаче плоският данък не важи. От догодина минималният доход, върху който трябва да плащат вноски самоосигурените хвръква от 260 на 420 лева. Така с едната си ръка правителството като Робин Худ бърка дълбоко в джоба на хазартния бизнес, но не прощава и на останалите данъкоплатци.

"Има ли бюджетът двойно дъно?", коментира "Труд". Посочва се, че според експерти лошото наследство на новата власт е факт, но и тя продължава да задълбочава проблема. Не е тайна, че в България от години е практика потискането на бюджетните приходи и последващо покриване на преразходите от натрупаните изкуствени излишъци. Че тази логика е залегнала и във философията на бюджет 2010, е подозрение на някои експерти. Проблемът обаче изпъква в края на тази година, когато излишъци няма. Излиза, че българските бюджети по традиция са с двойно дъно. А сметките, одобрени от парламента, и реално разполагаемите средства на администрацията винаги се разминават.

"На 100 лева произведени 41 лева ще текат през ръцете на чиновника", е анализът в "24 часа". Георги Стоев от "Индъсри уоч" посочва няколко пропуснати възможности в бюджет 2010. Според него кризата и съкращаването на приходите в бюджета бяха добра възможност за прореформистки решения. Вместо такива засега виждаме основно решения в стил "гасене на пожар". Фокусът на министърът на финансите, изглежда, е върху повишаване на приходите и твърде рядко върху оптималността и смисъла на разходите на отделните ведомства. Най-тежките сфери - тези, в които се изливат най-много публични пари, са държавно финансираните здравоеопазване и сигурност. В тях ще бъдат налети около 3,8 млрд. лева без никакви обществено видими промени в начина, по който се изразходват тези средства, както и в тяхната ефективност.

"Недоспал дебат заради касата", пише "Стандарт". Дебатите за бюджета на здравната каса вчера преминаха вяло след 17-часовото ударно приемане на бюджета. В бюджета на НЗОК за 2010 г. са предвидени разходи за 1 689 432 000 лева и 2 519 211 000 лева за приходи. Заложено е здравните вноски да донесат приходи от 1 560 340 000 лева. Заделени са 157 000 000 лева за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ, а за специализирана извънболнична - 154 000 000 лева. За дентална грижа се планират 91 000 000 лева.

"Лихвите ще падат бавно", отбелязва "Труд". Намаляването на лихвите по кредитите ще става постепенно, тъй като финансовата система е консервативна и не е хубаво да се създават трусове. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с управителя на БНБ Иван Искров. Според Борисов след разговорите с управителния съвет на централната банка и по метода на убеждението с цифри е станало ясно, че финансовата стабилност у нас е гарантирана. "Българската банкова система е изключително добре капитализирана - над 17% капиталова адекватност, с една висока ликвидност, с добри показатели и с достатъчно буфери", заяви Искров след срещата.

"Няма разпореждане да се задържа ДДС", казва за "Дневник" Красимир Стефанов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Той отчита, че в условията на криза зачестяват опитите на кражби на ДДС. Междуфирмената задлъжнялост, по-трудното кредитиране от банките, намалената ликвидност на фирмите водят до все повече опити за кражби от бюджета. Регистрираните по ДДС фирми веча са близо 200 хил. Имаме данни от международния обмен на информация с данъчните администрации в ЕС и се вижда, че има около 500 млн. лева разминаване между това, което получаваме от системата, и това, което се декларира при нас. В тази връзка са разпоредени по-интензивни проверки и ревизии и съответно оттам може би се създава психоза, че има задържане на ДДС, обяснява Стефанов.

"Съдебната власт ще раздаде 24 млн. лева премии", пише "Сега". Въпреки кризата магистрати и служители на съдебната власт ще получат 24 млн. лева като целеви награди. Висшият съдебен съвет разреши без колебание административните ръководители по местата, където има реализирани икономии, да стимулират материално хората си. "Средствата са спестени заради свободен щат или болнични", обясни шефът на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев. БТА