"ГЕРБ гласи избор без дебати за новите министри", съобщава "24 часа". ГЕРБ планира да избере новите министри Николай Младенов и Аню Ангелов без дебат. Това каза съпредседателят на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова. "Разисквания по промените в кабинета не се предвиждат", заяви тя. Сякаш предвидили намерението на ГЕРБ да съкрати процедурата, от ДПС вчера настойчиво призоваха това да не става. "БСП ще настоява за дебат", каза заместник-председателят на лявата ПГ Михаил Миков. Междувременно вчера СДС атакува остро бъдещия вицепремиер Илиян Михов. Според тях олигархията в България има три цели - да падне валутният борд, да не приемем еврото и да си построи АЕЦ. Михов подкрепя първите две идеи.

"Борисов, сините и казусът "Плугчиева", коментира в "Труд" политологът Евгений Дайнов. Трудностите на премиера Бойко Борисов със сините изригнаха по повод неговата подкрепа за кандидатурата на Меглена Плугчиева (вицепремиер на Станишев) за висок пост в Европейската банка за възстановяване и развитие. Всъщност става дума за това, че под повърхността текат процеси на самоопределение както на Борисов, така и на "сините". Избраната от премиера стратегия е да поддържа образа си на национален лидер не чрез политическо лавиране, а чрез демонстрирането на държавническо надпартийно поведение. "Синята коалиция" също търси свой нов образ и по-ясна политическа роля. И Борисов, и сините обаче се оказват в неизгодно положение, обусловено от липсата на постоянен диалог, както и от преувеличаването на значението на различни случки.

"БСП иска оставката на трима министри", пише "Дума". Промените, които Бойко Борисов замисля в кабинета, са неадекватни и не отговарят на обществените очаквания. За да отговорят, премиерът трябва да се раздели с поне трима министри. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Социалистите смятат, че от кабинета трябва да си заминат финансовият министър Симеон Дянков, здравният Божидар Нанев и екоминистърът Нона Караджова. БСП няма да подкрепи промените в правителството.

"СДС готви списък за уволнение", акцентира "Труд". СДС ще подготви списък за премиера Бойко Борисов с чиновници на БСП и ДПС за уволнение. Това обяви вчера пред журналисти синият лидер Мартин Димитров. Сините нападнаха ГЕРБ, че вече месеци наред държат знакови и некомпетентни фигури на БСП и ДПС на високи позиции. И дадоха за пример Таско Ерменков, шеф на агенцията за енергийна ефективност. "Ако хората смятаха, че кадрите на БСП и ДПС в администрацията си вършат добре работата, щяха пак да гласуват за тях", мотивира искането си за чистка в администрацията Мартин Димитров.

"Доган почна работа", оповестява от първа страница "24 часа". С нова работа се самонатовари лидерът на ДПС Ахмед Доган. От вчера той е партийният отговорник за "икономически приоритети, инвестиционна политика и нови технологии". Това бе съобщено след заседанието на Централното оперативно бюро, което разпредели ресорите в новото ръководство на движението. Доган за първи път участва лично и наравно с останалите в разпределянето на темите, които в ДПС ще наричат панели. Той сам си избрал ресора. "Имаме амбицията в него да се очертават управленски приоритети с оглед търсене на националната визия за развитие на страната", обясни заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров.

"За леки престъпления - разпечатките до 72 часа", пише "Труд". ГЕРБ засега няма да отстъпи от искането си службите и МВР да могат да изискват телефонни разпечатки и трафични данни за интернет комуникацията ни не само при тежки престъпления (за които се предвижда наказание над 5 г. затвор - б.р.). Това става ясно от внесените поправки между първо и второ четене в Закона за електронните съобщения от управляващата партия. ГЕРБ настоява да се нарушава тайната на кореспонденцията и при по-леки престъпления. От десницата и ДПС обаче продължават да твърдят, че дописването на други престъпления освен тежките е в разрез с конституцията.

"170 болници отиват в историята", отбелязва "Сега". Половината болници в страната вероятно ще престанат да съществуват до края на годината. 21 лечебни заведения изобщо не са успели да сключат договор със здравната каса за тази година и няма откъде да се финансират. Други 158 са сключили договори за средно 48% по-малко клинични пътеки, което поставя под въпрос оцеляването им. Без проблем за съществуването си остават 190 болници. Това сочат данните на здравната каса за почти приключилото договаряне за 2010 г.

"Плащаме допълнително за здраве от лятото", отбелязва "Монитор". До лятото ще имаме тристълбов модел на здравно осигуряване. Това обяви вчера председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов. Според него през лятната сесия Народното събрание ще приеме необходимите промени в закона, които ще регулират появата и на дружества за допълнителното задължително осигуряване. В момента здравеопазването е недофинансирано с близо 2,5-3 млрд. лева, смята депутатът.

"10% отстъпка за държавата? Да, ако има данък корупция", е озаглавено интервюто в "Труд" с бившия министър на финансите от НДСВ Милен Велчев. Той коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, че ако фирмите намалят дължимото им от държавата с 10% за сметка на комисионните, веднага ще им се разплати. "Ако има фирми, които са заложили 10% данък корупция и си признаят това, нека бъдат така любезни да намалят стойността на вземането си. Но да слагаш всички под един знаменател и да ги изнудваш, че ако не направят отстъпка от цената, няма да получат заработеното и да ги принуждаваш да работят на загуба, е не само несправедливо, но и непочтено."

"Цените на тока ще зависят от качеството на услугата", информира "Сега". Това предвижда промяна в наредбата за ценообразуването, която ще бъде одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Председателят на комисията Ангел Семерджиев съобщи, че очаква от 1 юли токът да поскъпне с до 5%.

"Лошите заеми минаха 10 на сто", съобщава "Стандарт". Лошите кредити продължават да растат и през последния месец на 2009 г., като достигат ниво 10,60 на сто. За пръв път в България границата от 10% прехвърлят и нередовните платци по жилищните кредити. Има увеличение на необслужваните заеми при всички видове продукти. Фирмените задължения отчитат неизпълнение при 9,98 на сто от случаите. Потребителските кредити са нередовно обслужвани в 12,25%.

"В Афганистан е война - и за вас, и за нас", казва в интервю за "Труд" новият посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той посочва: "Партньорството ни се основава на съвместна работа по въпроси, които са важни и за двете страни. Международният мир и сигурността са точно такива неща. Те са толкова важни за българите, колкото и за американците. Заплахите, срещу които сме изправени в света днес, не са само срещу САЩ, но и срещу всички. Затова работим заедно на места като Афганистан. Очаквам да развиваме това сътрудничество, докато съм посланик тук", допълва Уорлик.

"Борисов носи от Берлин три неща в куфара си", коментира "24 часа" посещението на премиера в Германия. Парадната демонстрация на доверие и подкрепа от страна на Ангела Меркел изисква и отговор от българска страна. Германия оцени онова, което новото правителство свърши дотук. И Берлин, и Европа обаче искат повече. Каквато и помощ да поиска Борисов, получи уверения, че ще се направи възможното. А в отговор той трябва също да направи дори и невъзможното по своите задачи - връщане на България в нормалното европейско семейство.

"Меркел взе страха на Борисов", коментира "Сега". Ако някой се е съмнявал, че Борисов и ГЕРБ са в някаква степен проект на Меркел, вече не бива да се колебае. "Уверявам ви, че новото българско правителство ще работи по начин, по който няма да се срамувате, че сте дали подкрепата си за нас", заяви Борисов, сякаш германската канцлерка го е назначила на поста. Стана ясно, че премиерът е отишъл в Германия заедно с половината си правителство, не за да води някакви преговори, а за да представи равносметка. Борисов заведе най-близките си съратници, за да покаже с кого изпълнява германските заръки. В Берлин фактически нямаше междудържавни преговори, а бе направен преглед на положението в България. Обещанието на Меркел да му гостува на 12 октомври не е проява на протоколна любезност, а е срок, до който очаква да види нещо по-значимо. БТА