Вестник 24 часа

"Пакетът от мерки "план антидупка в бюджета"

На правителственото заседание вчера са приети 47-48 мерки, но Борисов е обявил само тези, които се приемат безспорно от профсъюзите и работодателските организации.

"Планът антидупка в бюджета: Слагат данък лукс"

Изданието обяснява, че налогът ще засегне собствениците на яхти, коли над 150 к.с., жилища над 250 кв. м, без да се броят терасите, и влогове над 100 000 лв. Данъкът "лукс" още не е ясно дефиниран как ще се налага, но вероятно ще е върху вещта. Част от експертите препоръчвали 20 на сто, но решение още няма, нито е одобрен механизъм.

Въпреки многобройните спекулации осигуровките няма да се увеличават, няма да се премахва и плоският данък. Друга антикризисна мярка ще е емитирането на облигационен заем. Правителството въвежда таван на заплатите на всички държавни служители - в момента имало хора на държавна ясла с по 72 хиляди лева месечна заплата, е казал Бойко Борисов. Мярка срещу богатите ще е и въвеждането на данък върху банковата лихва от депозити, на тези, които имат влог повече от 100 хил. лева. Мерките срещу богатите ще са временни до 2012 г., е обявил още Борисов.

По скандалната тема, че лидерът на ДПС е взел 1.5 млн. лева като консултант, вестникът цитира градския прокурор на София Николай Кокинов, който отрича да има сигнал срещу Доган. В прокуратурата обаче имало проверки, разпоредени въз основа на одит на Сметната палата, за каскадата "Горна Арда", "Цанков камък" и "Доспат".

В момента страните в Персийския залив имат свободен ресурс и интерес към България като вход към ЕС. Затова и с министър-председателя преценихме, че първото негово посещение в арабските страни трябва да бъде в Кувейт и Катар, заявява министърът на външните работи Николай Младенов в интервю. Младенов, заедно с икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков и транспортния - Александър Цветков, е част от делегацията на премиера. С Катар ще подпишем споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, а с Кувейт - споразумение за сътрудничество в икономическата област, казва министърът. "Трябва по-внимателно да осмислим къде е нужно да поддържаме посолства. Отделно трябва пълен преглед на имотите зад граница", казва още Младенов. До две седмици в ключови световни столици страната ни ще има посланици, останали без титулярните дипломати там.

Вестник Класа

Ако бъдат приети антикризисните мерки, в хазната ще влезнат между 5 и 8 млрд. лева. Фискалният резерв в края на февруари е 6.5 млрд. лева, посочва изданието.

Вестник Новинар

"Отбраната посреща 6 май със съкращения"

Според военния министър Аню Ангелов висшите командни звена са безкрайно раздути и съответстват на 120-хилядна, а не на 32-хилядна армия.

Вестник Стандарт

"Държавата плаща двойно за кардиологичните и гастроентерологичните клинични пътеки"

При педиатричните пътеки болниците буквално "спонсорирали" лечението на децата, четем във всекидневника.

Вестник Монитор

Донорите - най-вече на бъбреци, занапред ще имат право на безплатни прегледи при лекар и изследвания в продължение на пет години. От изпълнителната агенция по трансплантациите са съобщили още, че държавата ще поема разходите за погребението на дарители на органи в размер на 2000 лева.

Вестник Труд

"София сред най-скъпите градове по наеми на индустриални площи"

Повечето бивши соцстолици са далече след нея. С 61.11 евро годишни разходи за наем на квадратен метър индустриална площ в София България се нарежда на 31-во място в тазгодишната класация на консултантската компания "Cushman and Wakefield" на най-скъпите локации в света.

"Дават кабинета "Станишев" на прокурор заради бюджет 2009"

Бойко Борисов се е заканил да даде предишното правителство на прокурор заради нарушения при изпълнението на Закона за държавния бюджет. Тройната коалиция е сключила финансово необезпечени договори на обща стойност 2 158 455 815 лева, е посочил Борисов. Има 150 договора и анекси към тях, които формират скрития дефицит, е допълнил премиерът. Такива контракти имало в строителното министерство - 302.9 млн. лв., пътната агенция - 421.2 млн. лв., в Министерството на отбраната - 644.9 млн. лв.

"Бойко Борисов дири енергийни алтернативи в Катар"

Активизиране на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката и инвестициите са сред основните цели на визитата. Доха е първата спирка от неговата 4-дневна обиколка в района. След това той ще е в Кувейт.

"Не само съм съгласен с министър Цветан Цветанов, но аз съм от тези, които предложиха заплатите ни да се намалят, за да има средства за редовите полицаи."

Това е казал главният секретар на МВР Калин Георгиев. Коментарът е по повод идеята да се намалят с 10 на сто заплатите на министрите и на ръководния състав от вътрешното министерство, за да не се пипат възнагражденията на служителите на реда.

"Парното поскъпва с 11 на сто, газът - с 15 на сто, от април"

Цената на природния газ ще се повиши от април с близо 15 на сто вместо с поисканите от "Булгаргаз" 26.42 на сто, стана ясно от експертен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Газът ще поскъпне с 61,90 лв. до 475.14 лева за хиляда куб. м без ДДС. Поскъпването ще се обсъжда утре.

"София с мерак да е като Рим и Атина"

Проект предвижда останките от антична Сердика да бъдат оформени като подземен град с улици и квартали и най-сетне да могат да се видят от столичани и гости на града до година-две. Ще бъдат разкрити 16.5 дка археология, е обяснила Фандъкова. На главния римски път "Виа Принципалис" (бил е централен още при траките преди 3000 г.) ще има кафенета, магазини, бутици, ресторанти.

Вестник Сега

"Кабинетът ще бори кризата с амнистия за укрити доходи"

Идеята е имущество, купено с недекларирани доходи през последните 20 години, да се обложи еднократно с 10 процента данък. Това няма да важи за доходи, придобити от престъпна дейност, но не става ясно как и кой ще установява "чистотата" им, посочва "Сега". Според Божидар Данев - председател на Българската стопанска камара, която е предложила антикризиснта мярка, тя щяла да засегне 1 млн. българи и да донесе 5 млрд. лева в бюджета. Източници на "Сега" са разказали, че идеята, подкрепена от синдикати и работодатели, е предизвикала разногласия в кабинета - вътрешният министър Цветан Цветанов категорично се противопоставил, защото това би реабилитирало съдебно и голяма част от криминалния контингент. "Амнистията" на скритите доходи обаче била подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков и от министъра на регионалното развитие благоустройството Росен Плевнелиев.

Европейската комисия критикува България за борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Това ставало ясно от очаквания доклад на комисията, с копие от който разполагал вестника. Сериозно място в документа било отделено на членовете на ВСС и лобисткия скандал с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

Случаите на насилие, по които работи агенцията за закрила на детето през 2008 година, са били около 1660. Само за първото полугодие на 2009 г. те са 1060 и 80 на сто от тях са случи на домашно насилие, отчита в интервю Надя Шабани - председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Вестник Пари

"Бизнесът с дупките"

Изданието информира, че разбитите улици увеличават разходите на фирмите в София с десетки милиони левове годишно. В същото време дупките стимулират цяла индустрия - автосервизи, търговци на части, производители.

Вестник Дума

"Можем да чакаме и 20 години за еврозоната"

Цитиран е директора на Центъра за изследване на европейската политика в Брюксел Даниел Грос. Според него България трябва да изпълнява не само основните макроикономически критерии, а заплатите да се изравнят с германските, например, пише вестникът. /БТА/