Болниците ще се делят на три категории, т. нар. нива на компетентност, пише "Труд" под глава, позовавайки се на проектопромени в Закона за лечебните заведения. Така щяло да спре източването им заради обикалянето на пациентите от доктор на доктор и болните щели да попадат веднага при специалисти. Най-високо ще е третото ниво на компетентност, каквото ще получат само високотехнологични болници -  в тях се извършва модерно лечение като операции чрез роботи, трансплантации и др. Лечебните заведения с трето ниво на компетентност ще могат да сключват договор със здравната каса за всички клинични пътеки. За второ ниво ще се борят бившите областни болници, но в тях няма да се извършват висок клас дейности. А в първото ниво ще попаднат всички останали болници (като общинските). Някои от тях ще могат да сключват договор с касата само по 1, 2 или 3 клинични пътеки, т.е. в зависимост от това с колко специалисти и апаратура разполагат.

Друга много важна промяна според проекта била въвеждането на задължителна Национална здравна карта, пише "Труд". Тя ще съдържа болниците, които задоволяват нуждите на населението и само те ще получават финансиране от касата.  Промените предвиждат още кожните диспансери да се превърнат в центрове за кожно-венерически заболявания. Идеята е тези, които нямат достатъчно кадри и апаратура, да се влеят в близката болница. А отговарящите на изискванията да продължат да съществуват, но като центрове. Психо- и онкодиспансерите също стават центрове.

Грешки на системата с данни за здравното осигуряване изхвърлят изрядни платци, признали от Националната агенция по приходите след сигнали от читатели на "24 часа". Наши студенти, които учат в чужбина, масово се оказвали с прекъснати здравноосигурителни права за месеците, когато държавата по закон е длъжна да покрива вноските им. Хора, работили в чужбина, се жалват, че въпреки подадените декларации се оказват неизрядни. Грешките обикновено са заради пропуски на чиновници, но накрая потърпевшите се оказват длъжни да доказват правото си. Те трябва да съберат всички възможни документи и да посетят лично офис на НАП. Ако липсват, може да се окаже невъзможно да се възстановят изгубените данни и засегнатият ще трябва да плати отново липсващите вноски.

Източването на НОИ става не с тридневни болнични листове, към които се предвижда той вече да няма ангажимент, а с дългосрочните, показват данните за 2009 г., цитирани под глава от "Сега". За 2009 г. са изплатени 4 541 249 обезщетения за 3 463 719 лица, което е с 10 на сто повече спрямо 2008 г. Общата сума е 773 620 646 лв., или 45.9 процента повече спрямо 2008 г. Най-много са се вдигнали разходите за обезщетения за общо заболяване, гледане на болен в семейството и нетрудови злополуки - 26 процента повече спрямо 2009. Броят на отделните болнични листове е с около 36 000 по-малко спрямо 2008 г., твърдят от НОИ. За синдикатите това означава, че работодатели на закъсали предприятия принуждават работници да търсят начини да излизат по-дълго време в болнични, за да получават обезщетение от осигурителния институт, вместо да им плащат заплати. За ден болничен се плащат 80 на сто от надника, изчислен върху средния осигурителен доход за 6 месеца назад.

С водещо заглавие "Екскурзии за хапчета" "Стандарт" отбелязва, че лекарствата у нас в момента са много по-скъпи отколкото във всички съседни държави и българите са "го ударили на аптекаpски туризъм".

Председателят на Българското дружество по ендокринология Анна Мария Борисова е най-новото име, спрягано за поста министър на здравеопазването, пишат "24 часа" и "Дневник". "Мениджър трябва да поеме здравеопазването", извежда "Стандарт" над интервю със създателя на университетската болница "Св. Екатерина" и известен хирург проф. Александър Чирков. Според него в момента у нас има около 400 болници, но за 7 млн. население са достатъчни 120 за активно лечение.

През 2010 г. може да изтъргуваме не повече от 40 000 000 емисионни единици - като имате предвид, че цената им е между 9 и 11 евро, това означава, че при средна цена от 10 евро може да вземем 400 млн. евро максимум. Това е оптимистичният сценарий според Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда и водите. В интервю за "Труд" тя казва, че в края на мандата на тройната коалиция са сключени необезпечени договори за 150 млн. лв.

Изграждането на отсечката Стара Загора - Нова Загора на магистрала "Тракия" няма как да започне преди началото на есента, заявява пред "Сега" зам. транспортният министър Ивайло Московски. Изграждането бе спечелено на търг от Обединение "Магистрали Трейс". То ще бъде финансирано от оперативна програма "Транспорт" на ЕС и ще струва към 138 млн. лв. Изказването на Московски, според изданието, е в разрез с думите на зам.-министъра на регионалното развитие Георги Прегьов, обещал строителството да започне през май. Проблемът е, че одобряването от ЕК на т.нар. апликационна форма за отсечката ще отнеме 6 месеца, а тя още не е пратена в Брюксел. Това забавяне най-вероятно ще оскъпи строителството, за което предупреди преди време и шефът на "Трейс" Николай Михайлов, пише "Сега".

Около 60 млн. евро са нужни за ремонт на 60 опасни моста, казва пред "Класа" Божидар Йотов, председател на УС на агенция "Пътна инфраструктура".  До 22 април трябва да подпишем договора за лот 2 от автомагистрала "Тракия" с обединение "Магистрала Трейс", отбелязва той.

Ако правителството се заклати да пада - ДСБ и СДС няма да бъдат повлечени с него, тъй като достатъчно рано и решително са показали, че не страдат от болестите, налегнали ГЕРБ - нерешителност, колебливост, липса на ясна стратегия и идентификация. Това пише в "Труд" политологът Евгений Дайнов. Според него за пръв път от разцеплението на СДС се виждат позитивите от съществуването на две исторически десни партии: ДСБ стои стабилно в ролята на класически дясна, консервативна и антикомунистическа партия, а СДС показва капацитет да поема и представлява каузи, които вълнуват хората - включително либералните такива, с което отчасти компенсира липсата на център в политиката. Ако правителството стъпи на здраво, десница партии ще му помагат, като му представят ясни планове за действие и споделят огромния си опит, пише политологът.

По искане на прокуратурата СГС е заличил 206 партии фантоми през последните две години. Това пише "Монитор" под глава, позовавайки се на списък, предоставен от съда на ръководството на парламента във връзка с изготвянето на проекта за изборен кодекс. В момента имало висящи производства за разпускането на още 13 партии, които не отговарят на изискванията. Причината за решението на съда е, че след началото на 90-те не са се явявали на избори и не са подавали задължителните финансови отчети за дейността си в Сметната палата.

Бум на умишлени фирмени фалити удря банките с 50 млн. лв. за последната една година, пише "Класа" под глава. Според изданието дружества крият задължения към трети лица или ощетяват кредиторите чрез офшорни компании и това още повече свива фирменото кредитиране загубите за банковия сектор от подобни порочни практики са около 50 млн. лв.  Според Търговския закон мениджърът на фирма, който установи, че компанията изпада в неплатежоспособност, е задължен да го обяви в съда до 1 месец. Но практиката показвала, че това не се прави в срок и фалитът се измества със задна дата, преди получаването на кредита. Няма нито един осъден мениджър за това, че не е спазил законовия срок за обявяване на несъстоятелност, твърдят банкери.

Новите членки на ЕС, сред които е и България, не могат да се надяват на трайно икономическо възстановяване преди втората половина на 2011 г. Повечето от тези страни още не са реформирали адекватно държавните си финанси и това допълнително увеличава бюджетните им дефицити. Това са част от изводите на Световната банка в доклад, посветен на източноевропейските икономики, цитиран под главата на "Дневник". Експертите разглеждат периода от 2007 до края на 2009 г. Според институцията поне половината от ръста на общия бюджетен дефицит в 10-те разглеждани страни се дължи не на циклични фактори (свързани с рецесията), а на структурни (неефективно харчене на държавни пари). Страната ни е и единствената, където през 2009 г. рецесията е ставала все по-дълбока с всяко изминало тримесечие, докато другите икономики са се оттласнали от дъното в края на годината.

Над 30 процента лихва на месец взимат заложните къщи, въпреки ограниченията, пише "Телеграф" под глава. Според наредба на финансовото министерство те не могат да олихвяват кредити с повече от 3 на сто месечно, уточнява изданието. Ограничението се заобикаля с такси като отпускане и управление на кредит. Така заложната лихва на заем от заложна къща достигал 400 процента, показала проверка на вестника.

17 на сто от българите ползват социални мрежи и прекарват средно по час вътре според проучване на "Галъп интернешънъл" специално за "Класа". Те са 40 на сто от активните потребители на интернет пространството. Най-активни във виртуалните мрежи са  хората между 18 и 24 години. Всеки втори от младежите използва този метод за комуникация.

Подкупът, за да бъде провалено делото на бившия военен министър Николай Цонев, е бил спазарен на 6 срещи на обвиняеми със следователя Петьо Петров, научил "24 часа" от разследващи. Предполага се, че всички те са били подслушвани, снимани и документирани от службите и са сред основните доказателства в разследването.

Шофьорът на бившия военен министър Николай Цонев е бил привикан за свидетел часове след спецакцията на Велики четвъртък, съобщава "Труд". Тогава белезници заключиха китките на Цонев, наказателния съдия от градския съд на София Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, припомня изданието. По-късно отбранителният министър в кабинета "Станишев" бе обвинен, че е предложил 60 000 евро подкуп на следователя Петьо Петров с посредничеството на Сантиров и Попов. До момента било безспорно установено, че популярният като "ковчежник" на НДСВ Попов е задържан в нотариалната кантора на съпругата си в центъра на София секунди след като дал 20 000 евро на следовател Петров, пише "Труд".

Има много сериозен сигнал за убийството на Боби Цанков, по който се работи активно, казва шефът на СДВР комисар Валери Йорданов в интервю за "Труд".  Една от основните версии по думите му е, че братя Маргени са поръчители на разстрела.

Разпитът е единственото средство, чрез което се събират обяснения на обвиняемия. Хитроумният опит да се заобиколи закона, като се снемат обяснения чрез подслушване, издава процесуално невежество и немощ да се разследва със законни средства. Това пише адвокат Даниела Доковска в "Труд". От друга страна, според нея, подслушването при "ясно съзнание за подслушване" е клопка, в която първи падат разследващите - защото подслушваните говорят онова, което искат да бъде чуто, или използват случая безнаказано да кажат на управляващите какво си мислят за тях. Използването на СРС е и много скъпо занимание; пожалете данъкоплатците, господа, нали сме в криза, завършва материала си Доковска.

ВСС или друго административно звено на правосъдното министерство ще заеме четири етажа от сградата на НДСВ на "Врабча" 23,  съобщил пред "Монитор" областният управител на столицата Данаил Кирилов, подписал становище с такова мнение. Правителството обсъждало и други варианти. БТА