Вестник Сега

"Кризата умножи имотите и парите на депутатите"

Четирима министри имат дялове във фирми. Сметната палата вчера публикува декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности, за имуществото, придобито през 2009 г.

Вестник Труд

"Лидерът на ДПС Ахмед Доган вече официално е милионер"

В документа на лидера на ДПС са обявени доходи от стопанска дейност в размер на 1 100 154 лева, отбелязва изданието. Вероятно това е хонорарът, който Доган е получил като консултант по големи енергийни проекти, се добавя там. Най-богатите членове на кабинета са вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и колегата му от строителното ведомство Росен Плевнелиев. Първият изплаща къща в САЩ на стойност над два млн. долара, а вторият е декларирал влогове за над 1 766 000 лева. Законен милионер си имали и в групата на ГЕРБ в парламента: депутатът бизнесмен, собственик на ловно стопанство Емил Димитров, се е замогнал с 1 000 000 лева от продадени дружествени дялове, пише вестникът. Заместник-министри са по-богати от Борисов и Цветанов.

"Бедни" магистрати край морето с добри имоти"

Според имотните им декларации пред Сметната палата безспорен фаворит се оказвал бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, който е декларирал всички имоти, които семейството е придобило от 2000 г. насам. Сред тях било жилище в Бургас  с гараж от 128 кв. м, закупени за 55 275 лв., две ателиета, апартамент също с гараж в София (221 кв. м на цена 504 604 лв., три дворни места, две от които с къщи в Ямбол от по 190 кв. м и 180 кв. м, придобити срещу 10 000 лв. и 55 850 лв., парцел в Родопите от 865 кв. м.

"Кадиев има шанс, ако не му пречим"

Другият голям проблем е да убеди софиянци, че градът им може да изглежда и по друг начин, а не човек да се срамува да покани приятелите си от Европа. И към това трябва да бъдат насочени усилията ни, ако сме екип." Това казва в интервю Илияна Йотова, депутат от БСП в Европейския парламент. В БСП имаме проблеми: разделени сме и това е тревожно в навечерието на два изключително важни избора, каквито са местните и президентските, казва тя.

Вестник 24 часа

"Моделът "Фандъкова" е всички без БСП на масата"

Изказване на Георги Кадиев от БСП. Той твърди още, че БСП има нужда от катарзис, както и че половината от състава в столицата са над 70 години.

"Вносителите на нови автомобили в България закърпват продажбите с реекспорт в ЕС"

Всяка трета кола се продава в ЕС, отбелязва изданието. Финансовата криза ударила жестоко бизнеса с коли и по продажби ги върнала 7 г. назад. Продажбите на нови автомобили буквално се сринаха и за първите 5 месеца са пласирани едва 7165 леки и лекотоварни коли, камиони и автобуси,  акцентира вестникът. За първите пет месеца на годината реекспортът към страни от ЕС е над 2 хиляди возила, което пък от своя страна прави невалидна официалната статистика на Асоциацията на автомобилните производители и спадът на продажбите у нас е огромен и наближава цели 70 процента спрямo миналата година и 4 пъти за разлика от 2008-а, пише вестникът. Най-новият хит сред търговците бил продажбата на возила с български регистрации, и то в центъра на Стария континент, а не само в Македония. В последните месеци масово дилъри от Западна Европа, предимно от Брюксел и Амстердам, правели големи поръчки на определeни модели. Причината е в цената, която предлагат самите производители на българския и румънския пазар.
За тях новите членки в ЕС - България и Румъния, се водят "развиващи се" страни. От там отстъпките за даден модел в тежката финансова криза започват от 1000 евро, признават вносители.

Вестник Класа

"Само за 8 месеца компаниите, които отчитат спад в оборота си, са се увеличили с една четвърт - от 68 процента на 86 процента"

Това показало проучване на НЦИОМ и БСК сред 580 мениджъри на фирми и предприятия от всички браншове. Една трета от фирмите определят състоянието си като лошо. Една четвърт от мениджърите посочват, че фирмата им работи в устойчива бизнес среда, а най-много - 43 на сто, определят ситуацията на фирмата си като задоволителна, но при трудни условия.

"Два пъти и половина намалява делът на фирмите, които могат да кажат за себе си, че се развиват и просперират. Най-много негативи през 2010 г. търпят компаниите, заети в строителството, транспорта, леката промишленост, услугите и търговията", посочила директорът на НЦИОМ  Лидия Йорданова.

Вестник Пари

"Индустрия в нокдаун"

Вестникът отбелязва, че увеличението на цените на газа ще изправи някои производства пред риска от загуба на пазари и окончателно затваряне. Най-засегнати щели да са производството на торове, стъкло, металургията и машиностроенето. Всички издания пишат, че природният газ от 1 юли ще поскъпне с 24,63 процента. Така синьото гориво ще поскъпне от 435,30 лв. за 1000 куб. м до 542,50 лв. за хиляда кубика без ДДС. Токът за бита ще поскъпне с под 2 на сто, решиха още от регулатора. Поскъпването при трите електроразпределителни дружества варира от 1,39 на сто за ЕВН до 1,88 на сто за ЧЕЗ. Увеличението на газа е шоково спрямо сега действащата цена на природния газ, пише "Класа". Поскъпването щеше да бъде с 18,39 на сто, ако цената на природния газ не бе намалена с решение на икономическия министър Трайчо Трайков през второто тримесечие на годината, добавя изданието.

Вестник Монитор

"До 30 хиляди лева глоба и арест за шофьорите, които карат пили, поиска заместник главният прокурор Валери Първанов"

Само миналата година над 12 000 души са били осъдени за шофиране н нетрезво състояние, отбелязва вестникът. Юристът казва в интервю, че е неморално представители на съдебната система да декларират доходи от рулетка и покер.

Вестник Дума

"Камери ще се поставят в такситата за защита на шофьорите от посегателства"

Те могат да бъдат използвани и от мениджърите на компаниите, за да може да видят например как се отнасят шофьорите с клиентите. Това обявил вчера председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов. Той обяснил, че стартира пилотно видеонаблюдение в една от столичните компании за таксиметров превоз. БТА