41% от хората биха гласували "за" при народен вот на недоверие срещу правителството, отчете Станишев, след като вчера парламентарните групи на левицата и ДПС внесоха първата официално опозиционна атака срещу кабинета "Борисов". Тя е за провал на управлението в здравеопазването, а дебатите и гласуването ще бъдат идната седмица. 76 депутати от БСП и ДПС подписаха вота. Стефан Данаилов и Ивайло Калфин са възможните кандидатури на БСП за президент, но е рано да се каже, заяви председателят на БСП и на Парламентарната група на "Коалиция за България" Сергей Станишев. "Труд" обобщава  избора на  Данаилов и Калфин с думите на Станишев, че никой не би могъл да надприказва Бойко Борисов, затова е търсен определен типаж кандидатура.

"Монитор" прави анализ на есента на червените провали, като коментира, че криминалният преход  е можело да не продължи толкова дълго, ако БСП не си е партнирала с десните. Няма основания за политическа дестабилизация, за да ми се наложи да правя служебен кабинет, представя думите на президента Георги Първанов от посещението му в Роман "24 часа". "Бих препоръчал на премиера малко повече характер и самочувствие, защото този момент на криза изисква наистина мъжко поведение. Няма да има партия на Първанов", допълни той.  

Прокуратурата е категорична: Няма повдигнато обвинение срещу вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Това заяви говорителят на прокуратурата Маргарита Немска за "24 часа". Тя бе сигурна, че не са предприети действия по призоваването на вицепремиера нито в качеството му на свидетел, нито като обвиняем. "Ако е нарушил закона, ще отговаря", каза Борисов.

26 са наказателните производства срещу лица, заемащи ръководни постове, в това число премиер и министри, съобщава "24 часа". За първи път в България се разследват и действащи министри. Така бихме искали да покажем, че справедливостта в България е възможна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Той се обърна към опозиционните партии с думите: "В края на вашия мандат се прие закон, който да ви предпази от наказателно преследване. Очевидно сте осъзнавали какво точно правите".

"Капитал"  продължава темата със статията - "Ненужните затворници"  - събрала във възел доказателства за неефективността на държавната политика в България по отношение на престъпленията и тяхното наказание. А цената за продължаващата с десетилетия неадекватност на законодателната, изпълнителната и съдебната власт засяга цялото общество. То плаща тази цена точно пет пъти, е окончателното становище на изданието.

На първа страница "Атака" оповестява, че иска комисия за ревизия на приватизацията. Националистите подготвят Бяла книга на раздържавяването в България, за да се знае кой е заграбил парите.

"24 часа" отразява новината, която присъства на страниците на всички ежедневници, свързана с връчването от министъра на финансите Симеон Дянков на председателя на парламента Цецка Цачева на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2011 г. В него се предвижда брутен вътрешен продукт от повече от 77 млрд. лева в края на следващата година, икономически растеж от 3,6 на сто от БВП и бюджетен дефицит от 2,5%. Пенсиите и заплатите остават на нивото от 2010 г. Не се предвижда увеличение на данъците. Финансовият министър подчерта, че само в 3 държави от ЕС, между които и България, няма да се увеличават данъци и няма да се режат заплати и пенсии. 65 милиона за здраве са вече преведени на здравната каса.

Лошото управление на имотите зад граница е една от причините да имаме проблеми с бюджета, тази теза развива премиерът Бойко Борисов на последното правителствено заседание, пише "24 часа". Вежди Рашидов, Сергей Игнатов и Томислав Дончев изказват недоволство на това заседание от факта, че парите за ведомствата им са намалени. Премиерът смята, че все някой трябва да лимитира разходите, защитавайки министър Дянков.

"Труд" полярно коментира събитието: Бюджетът ни е като за Африка. Под 3,5% за образование имат само неразвитите страни, е категоричен Сергей Игнатов. Не можем да кажем, че просветата ще оцелее, тя е НЕприоритет, допълва той. "Най-ниският бюджет за култура в света е българският. Казвам това нещо, защото наистина издъхвам", заявява Рашидов. "Даже македонците дават 80 млн. евро за култура". "Имаме ли план Б?", пита строителният министър Росен Плевнелиев, щом чува за заложения ръст от 3,6%.

Бюджет 2011 - отново ли ще мамим Брюксел? - е въпросът, който поставя на страниците на "Труд" Румен Овчаров, депутат от БСП. "В бюджета за 2011 г. е заложен дефицит от 2,5%, или 1,9 млрд. лв., но той е изчислен върху тази по-висока база, за която говоря, върху 77 млрд. лв. БВП. Ако го преизчислим върху реалните 71 млрд. лв., то това са вече 2,7-2,8%, т. е. доста близо до граничните 3%, след което Европейската комисия (ЕК) вече ще налага санкции. Няма как да излъжем Брюксел", казва Овчаров.   

Критика от парламентарната трибуна срещу плоския данък отправи лидерът на "Атака" Волен Сидеров, пише "24 часа". "Не може с ниски данъци и ниска събираемост да се поддържат фондове", категоричен е той, критикувайки плоския данък от 10%. Сидеров се обяви за връщане на държавата в ключови сектори като: електроразпределителните дружества и мобилните оператори. А "Труд" тезисно цитира думите на лидера на "Атака" за вота: Лешоядите да не пърхат, няма да има трупове.

За бюджета пред "Дума"  депутатът от "Коалиция за България" Петър Димитров, заявява, че бюджет 2011 "ще яде" бъдещето на България. Дянков залага по-висок растеж на икономиката, за да си оправдае по-големи разходи, е убеден той. "Атака"  репликира: Тройната коалиция е оставила над 2 млрд. лв. дефицит в НОИ. Парламентът да чуе пенсионерите, после да приема реформата.

"Сега" съобщава, че и магистрала "Струма" почнала да се разпада, преди да е готова. Участъкът от Даскалово до Долна Диканя се е оскъпил 3 пъти, но си остава неукрепен за свлачища. Втора магистрала в България след "Тракия" се оказва със сериозен дефект и е започнала да се руши, преди да е завършена. Единственият готов участък от "Струма" не е укрепен добре и огромни скални участъци се свличат и увреждат сериозно пътя, стана ясно вчера. Икономическата новина на изданието е, че правителството отписва около 700 млн. лв., които България би трябвало да усвои от европейските фондове догодина. Тези средства не са заложени в бюджет 2011, макар и да са поискани от шефовете на различните европрограми. В близката една година ще се разбере дали заради недостига на средства някои европроекти ще останат без финансиране. 

"24 часа" алармира: Без пенсии след 8 г., ако няма реформа. Синдикатите вече имат нов вариант - 12 г. стажът расте с по 90 дена. "Труд" се спира на темата с уточнението, че увеличението на пенсионната вноска носи 400 млн. лв., тя трябва да се увеличи с два процентни пункта ( от 16% на 18%), за да се стабилизира системата.

"Дума" предвещава дефицитът на НОИ догодина да е 2,5 млрд. лв. Идеите за пенсионна реформа ще засегнат 195 хил. души, твърди изданието.

НАП снима имоти с хеликоптер, проверява собствениците, информира "24 часа". "Стандарт" се включва в темата с твърдението, че само с авиация могат да бъдат уличени тайните милионери - "Лети, лети, бирнико", е крилатият призив на вестника. Правителствен хеликоптер на Авиоотряд 28 е направил пълен видеозапис от въздуха на недвижимите имоти в южните квартали на София, уточнява "24 часа". Цялата налична информация от визуалните огледи и записите от въздуха ще бъде предадена на Столична община, за да проследят служителите на общинската администрация дали са спазени строителните изисквания и дали имотите са надлежно декларирани. На собствениците на скъпи имоти, които не могат да докажат достатъчен официален доход, ще бъдат възложени ревизии. Необявеният доход ще бъде обложен заедно с дължимите лихви, случаите на данъчни престъпления ще бъдат незабавно предадени на прокуратурата, съобщават от НАП.

Анализ на "24 часа" очертава петте проблема, които пораждат задръстванията в София - всеки паркира, където си иска, няма асансьорни паркинги. Вторият проблем е синята зона - неразумни са нейните граници и необмислени пространствата, които тя обхваща. Следващ проблем - днес се прави едно, утре не се знае какво може да хрумне на някого и накрая светофарите.   

С протест на студенти, преметнали хавлии през рамо, бе открита новата академична година на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е заглавие на "Труд", поместено под голяма снимка на транспарант, на който пише: "Само топлата вода не ни грее". Къде са заминали парите ни? Искаме да има прозрачност в разходването! И нека видим какъв е бюджетът на Софийския след орязването му по средата на годината! Това не са нормални неща, но ние сме готови да работим в екип с ръководството, за да се подобрят и преодолеят те. Проф. Иван Илчев, ректор на университета, заяви: "Реформи без държавна политика в областта на висшето образование и науката, реформи без финансиране  - ни гарантират не мизерно развитие, а развитие на мизерията." Изданието информира , че НБУ записва курсисти вместо магистри.

"Монитор" съобщава, че кризата е засегнала и подготовката за приемните изпити. Частните уроци са вече на половин цена, а преподавателите пестят разходи за офиси с посещения по домовете.

За "Стандарт" ректорът на СУ "Климент Охридски" - проф. Иван Илчев, споделя, че с икономии се наказват кадърните, които работят. Плащаме луди пари за парно, но отопляваме уникални сгради, а шепа недоволни хора ни пращат прокурори.

"Дума" цитира думите на лидерите на Синдиката на българските учители, на учителския синдикат "Подкрепа", на Независимия учителски синдикат и на Съюза на работодателите в просветата: Вземат от училищата пари за полицията. Парите за образование в бюджет 2011 са намалени с 500 млн. лв. спрямо 2009 г. и с 200 млн. лв. спрямо 2010 г. Така субсидията за училищата и вузовете пада от 4,2% от БВП на 3,3%. Отнетите от средното училище пари се пренасочват главно към МВР (136 млн. лв.), МТСП (44 млн. лв.), към здравната каса (30 млн. лв.) и по-малки суми към здравното министерство и МО.   

С анализ на "министерстването" и решенията на г-жа Анна-Мария Борисова "Капитал" заключава, че промените в здравеопазването са започнали грешно, били са рестартирани по средата и са се забавили твърде много.

"Новинар" на първа страница коментира темата за предложението за държавна издръжка на сурогатните майки. Държавата да поеме издръжката на сурогатните майки. Такива предложения към законопроекта за сурогатното майчинство ще внесат в парламента в близките седмици от фондация "Искам бебе". Идеята е тези жени да получават помощ в размер на минималната работна заплата, която в момента е 240 лв. Вносителите на законопроекта - депутатите Калина Крумова от "Атака" и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, са записали, че на заместващите майки не може да се заплаща за това, че носят чуждо дете. От фондацията също смятат, че не е правилно биологичните родители да плащат на сурогатната майка, но според тях би следвало държавата да създаде социална програма за тези жени. Изданието публикува и статистика, уточняваща, че 60 на сто от момичетата в домовете забременяват преди пълнолетие, причина за това е ниската сексуална култура, проблем и при децата от добри семейства.

Пред "Телеграф" д-р Даниела Дариткова, член на Здравната комисия в НС, обявява, че 200 млн. лв.ще бъдат предоставени на болниците за разплащане на дълговете към тях.

Подлизурковщина. Махленски мотиви за емиграция - проблематизира "Сега" в политически параметри представата за достойнство и чест, оформена като притча и съотнесена към управляващите министри и премиера.

Първанов ползва спецслужбите за политическото си бъдеще. Той протежира за кандидат-президенти Калфин и Данаилов, пише "Атака".

"Телеграф" отделя пространен материал за Дилма Русеф, кандидат за президент на Бразилия, обвързана по бащина линия със страната ни. Дилма смята да посети България, но все още не знае кога във времето ще се случи това. БТА