Вестниците пишат за това как депутатите гласуваха избора на нов здравен министър.

Това се случи преди да преминат към дебатите по вота на недоверие на кабинета, заради провала в здравеопазването. Борисов пропуска вота, но дава автографи на БСП. Д-р Константинов заяви, че промени в екипа на Министерството на здравеопазването ще има. "За 3 - 4 дни, които имах на разположение, ще е крайно несериозно да кажа, че мога да представя концепция", заяви той, но въпреки това посочи няколко цели, които ще бъдат приоритетни за работата му. Една от тях ще бъде насърчаването на груповите практики при общопрактикуващите лекари, тъй като сегашното 24-часово разположение на джипитата е нереалистично. Друга е изравняването на потребителската такса, което се предвижда да започне в началото на 2011 г.

Приоритет на д-р Константинов е освобождаване на достъпа до тесни специалисти, както и създаване на нови механизми за регулация като въвеждане на доплащането в болниците. Той обеща да инициира дебат за доплащането, за да се чуе мнението на обществото.

"26 университетски болници са много за България", категоричен е Стефан Константинов, според когото броят им трябва да се редуцира. Той се обяви и срещу лошото управление на държавните болници, което е причина за увеличаване на дълговете им. Д-р Константинов смята да разреши проблема и на лекарите специализанти. Времето на специализация вече ще се счита за стаж и докато специализират, младите лекари ще бъдат осигурявани. Стратегията на новия министър с думите му, че безплатно лечение ще има в 120 болници, а джипитата ще лекуват само през деня, пенсионерите пък -  ще плащат такса 2.40 лв.

Вестник 24 часа

"Това ли е достъпно здравеопазване?"

Въпрос на лидера на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, който посочва, че според политиката на правителството достъп до системата на здравеопазване трябва да има само в големите болници в големите градове, всички останали да мрат. Той упрекна министър-председателя Бойко Борисов, че не присъства на
дебата, защото носи персонална отговорност за работата на Министерския съвет. Станишев обясни, че по време на управлението на Тройната коалиция парите за здравеопазване са увеличавани с 10 млн. годишно, всички болници са били модернизирани, заплатите
 в спешната помощ са увеличени с 40% и е приета Стратегия за развитие на здравеопазването до 2013 г.

"Разликата между обещаното и постигнатото от ГЕРБ е 4 млрд. лв. надолу", каза още опозиционният лидер и коментира, че ГЕРБ пести на гърба на хората и на болниците. Мая Манолова обвини системата в конфликт на интереси, визирайки бившите министри Нанев и Борисова. "15 месеца са достатъчни да се види, че ГЕРБ няма осмислена политика в здравната сфера", това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

"Въвеждането на делегираните бюджети ще остане като ваш патент - за 100 % работа, 80 % - средства, 60 % - анекс", обърна се Джафер към депутатите от ГЕРБ. В дълга и емоционална реч, след която депутатите поискаха 15-минутна почивка, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, остро разкритикува подкрепата на България за членството на Турция и отношението на министър-председателя Бойко Борисов към турския премиер Реджеб Таийп Ердоган.

Междувременно съпартийците му цял ден се разхождаха из сградата на Народното събрание с черни тениски с надпис: "Атака" казва: Не на Турция в ЕС" отпред и "Ердоган, дължиш ни 10 млрд. долара" на гърба. Партийният орган - "Атака", в заглавие на първа страница, съпроводено с голяма снимка на облечените в черни тениски депутати твърди: "Атака" даде червен сигнал на кабинета. А като "поредно политическо изстъпление" определи изявлението на Волен Сидеров председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан.

"Синята коалиция" няма да подкрепи вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов"

Причина за това е, че вотът е внесен от двете политически формации, които имат най-голяма вина за нещата в здравеопазването - БСП и ДПС. Това заяви председателят на дясната партия Иван Костов. Синият лидер обвини БСП и ДПС, че са разстроили целия ход на
здравната реформа, защото не са я разбирали.

"Ръководителят на делегацията на ЕК Ищван Шекели препоръча реформата в пенсионната система на страната ни да продължи"

Нищо не ме кара в най-бедната държава с най-болните хора в ЕС да вдигам възрастта за пенсия, заяви премиерът Бойко Борисов.

В интервю за изданието Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, обяснява новото политическо решение за стабилизиране на пенсионната система чрез увеличаване на осигуровките с 3% от 1 януари догодина - 2% за пенсии и 1 за безработица. "Обмисляме за период от 8-10 г. стажът да се вдига с по 3-4 месеца годишно. Идеята е да останат колкото е възможно повече пари за бизнеса, защото сега непрекъснато се увеличават несъбираемите вземания от работодатели, работници и самоосигуряващи се. Над 1.1 млрд. лева са дълговете към НОИ.

"Криминализира се укриването и на социални, и на здравни осигуровки, което ще влезе като текст в Наказателния кодекс"

Пенсиите са чиста пирамида, дайте да ги премахнем, призовава пък анализът на вестника. Осигурителният модел у нас не се различава от пловдивските игри в зората на демокрацията. Трябва да се мисли отвъд клишетата за работеща схема.

"Как да се осветят всички имоти в България - на бедни и богати?"

Този въпрос е пак актуален след акция "Хеликоптер" на данъчните в София. За първи път през 1998 г. българите са описвали подробно в декларации от 25 страници каквоимат. Картата на градовете и курортите се е променила драстично след строителния бум през 2006 г., което налага нов опис. За да не се харчат излишни средства, данъчните обмислят акцията да се осъществи като се свържат информационните системи на общините с тези на приходната агенция. "Така ще е и по-икономично, и по-бързо за гражданите", казва шефът на НАП Красимир Стефанов.

"Акция на прокуратурата, ДАНС и МВР се проведе в областите Благоевград, Пазарджик и Смолян във връзка с разследване дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация "Уакъф ал Ислями"

Направени са обиски, претърсвания и изземвания, открити са пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.

"Край на бизнеса с вторични суровини"

Пунктовете за изкупуване на хартия, метал и стъкло ще бъдат забранени, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. В страната има 2030 площадки за събиране на черни и цветни метали, а лицензираните фирми са 1035. Ще се премахнат и
безсрочните лицензии за търговия с метали.

"ЕС е разтревожен, че разливът  на отровна тиня в Унгария може да се превърне в екокатастрофа за България и другите страни по течението на река Дунав"

Това обяви в Брюксел говорителят на ЕС Джо Хенън. Българският екоминистър Нона Караджова увери, че непрекъснато се вземат проби от реката и няма опасност от отравяне в българския участък на Дунав. Еврокомисар Кристалина Георгиева обяви, че замърсяването в
Унгария е овладяно.

Вестник Труд

"Пълен хаос при избора на нови доценти и професори настана, след като официално бе обявено становището на Конституционния съд по въпроса"

Магистратите обявиха за противоконституционни текствете за: процедурата по избор на преподавателите; публикуването на текстове по защита на научните им трудове на български и английски език; забраната един учен да работи на два основни трудови договора; начина на избор на научното жури; липсата на възможност недоволните учени да се жалват в съда.

"Двойно увеличение на гарантираните от държавата депозити в банките прие правителството"

Вместо досегашните 100 000 лв., защитата при фалит на банка става 196 000 лв. от началото на 2011 г. С тази поправка в закона за гарантиране на влоговете се изпълнява директива на ЕС. Според нея защитени от банков фалит трябва да са депозити до 100 000 евро. Тази сума е еднаква за всички страни членки, за да се избегне прехвърляне на депозити от една държава в друга, обясниха от Министерския съвет. Възможността клиент да се откаже от получения кредит в 14-дневен срок създава известна несигурност за банките, но не би следвало да повишава риска, а оттам и лихвите по кредита, смята Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк. Във вторник зам.-шефът на асоциацията на банките Асен Ягодин прогнозира, че тази опция в закона за потребителския кредит ще го оскъпи. Според Андреев обаче едва ли много клиенти ще започнат да връщат изтеглени вече заеми.

"Близо месец след първия търг за активите на Кремиковци, на който кандидати не се явиха, синдикът Цветан Банков обяви дата за повторно наддаване - 5 ноември"

За продан е обявена производствената площадка на фалиралия комбинат заедно с прилежащите активи - десетки халета, складове, машини и съоръжения. По размер теренът на дружеството е по-голям от град като Севлиево. Става дума за 7755 декара, които се намират на една ръка разстояние от центъра на столицата, без дългове и тежести. Сега те се продават с 20% по-евтино, отколкото на 13 септември. На 5 ноември състезанието ще тръгне от 452 414 008, а стъпката за наддаване е 5 000 000. Всеки от участниците ще трябва да внесе задатък от 10% от стартовата цена, или сумата от 45.2 млн. лева.

"Да се очаква ли есенно раздвижване в енергетиката"

Това пита в свой анализ Валентин Стоянов, старши съветник в Комисията по икономическа политика в парламента. Трябва да бъде приета една нова енергийна стратегия. Предстоят много важни решения за бъдещето на пет топлоцентрали, които са част от групата на Христо Ковачки. Ще има интересно развитие по газовите проекти и всичко това ще рефлектира върху всеки един български гражданин, прави обобщение г-н Стоянов.

"Путинизмът е заплаха за демокрацията"

Това казва Адам Михник, бивш дисидент и главен редактор на полския в. "Газета виборча". "Феноменът на путинизма, т.е. на популисткия авторитаризъм, който цели да превърне демократичните институции във фасада на държавата, се проявява във всички посткомунистически страни и е сериозна заплаха за демокрацията. А слушайки песимистичните оценки за ЕС, трябва да кажа, че съм много ентусиазиран за него. Дълбоко съм убеден, че това е най-добрата идея на европейците през последните векове" категорично заявява Михник.

"България е съкровищница на изобретателни идеи за източване на държавни средства"

Експлоатация на бедни и неграмотни хора за данъчни измами, телефонен рекет, сръчно изпипани схеми за кражби с полицейско участие и кражби с неоценим риск за живота на стотици хора. Находчивостта на българите в това отношение е безгранична, коментира Франс прес в кореспонденция от София.

Вестник Сега

"Брюксел недоволства от договорки между България и Световната банка"

Брюксел пита как и за какво ще плащаме на Световната банка. До месец правителството трябва да провери управлението на финансирани от ЕС проекти на Световната банка и други международни финансови институции, а всеки ще може да провери в интернет в България какви пари от кохезионната политика на ЕС са получили общините, за какви проекти са отишли и кои са подизпълнителите, каза министър Томислав Дончев.

Вестник Дума

"Правителството бяга от вота за провала в здравната политика"

Антон Кутев изразява позицията си пред вестника на социалистите, че финансовият министър ще бъде сменен, Мая Манолова е категорична, че Цачева дава повод да й се иска оставката.

БТА